Az Egyesült Királyság ETA-ja japán állampolgárok számára: A Comprehensive Guide (Átfogó útmutató)

A japán állampolgároknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy rövid távú turisztikai, szabadidős vagy üzleti célú utazások céljából belépjenek az Egyesült Királyságba (UK). 2024-ben azonban az Egyesült Királyságba utazó japán állampolgároknak brit elektronikus utazási engedélyt (ETA) kell majd beszerezniük. Ez egy új digitális engedély, amely kötelező az olyan országok állampolgárai számára, akik rövid utazásokra vízum nélkül utazhatnak Angliába, Walesbe, Skóciába és Észak-Írországba. Ez a japán állampolgárokat is magában foglalja.

Íme egy útmutató, amely segít a japán állampolgároknak eligazodni az új brit ETA-rendszerben, és még az Egyesült Királyságba történő látogatásuk előtt megszerezni az ETA-t. Tartalmazza a követelményeket, a jelentkezési folyamatot, az utazási elvárásokat és még sok mást.

Miért vezetik be az Egyesült Királyságban az ETA-t?

A brit ETA-rendszer bevezetése része a brit kormánynak a határok digitalizálására és a biztonság javítására irányuló erőfeszítéseinek. A cél az illegális bevándorlók és a szervezett bűnszövetkezetek Egyesült Királyságba való bejutásának megakadályozása. Emellett az ETA segít azonosítani a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyeket, mielőtt azok elérnék a határokat.

Az Egyesült Királyságban az ETA célja továbbá a határellenőrzés javítása és a bevándorlási folyamat egyszerűsítése az előzetesen ellenőrzött, alacsony kockázatú utazók számára.

A japán állampolgárok számára a brit ETA a következő előnyökkel jár:

 • A kérelem benyújtása és a jóváhagyott ETA megszerzése gyors és egyszerű.
 • A más országok által előírt hasonló digitális utazási engedélyekhez képest kedvező árú.
 • ETA-t csak kétévente kell kérelmeznie, nem pedig minden egyes alkalommal, amikor az Egyesült Királyságba látogat.

Hogyan érinti az Egyesült Királyság ETA-rendszere a japán utazókat?

Amint a brit ETA 2024-ben megkezdi működését a japán állampolgárok kiszolgálására, az Egyesült Királyságba való utazás előtt kérelmezniük kell a jóváhagyott ETA-t, és be kell szerezniük azt. A vízummal nem rendelkező állampolgárok számára az Egyesült Királyságba történő utazás módjától függetlenül szükséges. Akár repülővel, akár hajóval (pl. egy körutazás részeként), akár szárazföldön, például a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő vasúti alagúton keresztül érkeznek, a légi járműre való felszállás előtt be kell mutatniuk az ETA-t.

A brit ETA a következő utazási célokra érvényes:

 • Hat hónapnál (180 napnál) rövidebb ideig tartó tartózkodás turizmus, rövid távú tanulmányok, barátok és családtagok meglátogatása, valamint engedélyezett üzleti tevékenységek és orvosi kezelések céljából.
 • Rövid távú, legfeljebb három hónapos (90 napos) tartózkodás a kreatív munkavállalók számára biztosított vízumkedvezménnyel.
 • Átutazás az Egyesült Királyságon (azaz átszállás), függetlenül attól, hogy áthalad-e az Egyesült Királyság határellenőrzésén vagy sem

Ahhoz, hogy a japánok jogosultak legyenek ETA-ra, a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • Olyan ország állampolgára, amely vízummentességet élvez az Egyesült Királysággal szemben. Japán is szerepel azon országok listáján, amelyek állampolgárainak az Egyesült Királyságba való beutazáshoz ETA-re van szükségük.
 • Biometrikus útlevéllel kell rendelkeznie, amely az Egyesült Királyságból való tervezett kilépés időpontjánál legalább hat hónapig érvényes.
 • Nem szándékozik hat hónapnál hosszabb ideig az Egyesült Királyságban tartózkodni, dolgozni vagy tanulni.
 • Ne legyen büntetett előéletű, és a múltban se az Egyesült Királyságban, se máshol ne kövessen el bevándorlási szabálysértést.

Minden utasnak, még a gyermekeknek és csecsemőknek is, ETA-t kell szereznie, mielőtt az Egyesült Királyságba utazik. A szülők és a gyámok ETA-t igényelhetnek gyermekeik számára.

Azok a személyek, akik büntetett előéletűek, korábban már megsértették a bevándorlási szabályokat, vagy 12 hónapnál hosszabb ideig tartó börtönbüntetésre ítélték őket az Egyesült Királyságban vagy máshol, nem jogosultak ETA-ra. Lehet, hogy ehelyett vízumot kell kérelmezniük.

Az új ETA-rendszer nem érinti azokat a japán állampolgárokat, akik hat hónapnál hosszabb ideig terveznek az Egyesült Királyságban maradni, vagy tartósan ott dolgozni/élni. Továbbra is szükségük lesz megfelelő brit vízumra.

A japán állampolgárok ETA kérelmezésének követelményei az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban ETA-ra jogosult japán állampolgároknak az alábbi követelményeket kell teljesíteniük:

 • Japán által kiállított biometrikus útlevél, amelynek állampolgárai számára nem szükséges vízum az Egyesült Királyságba történő rövid utazáshoz.
 • Egy friss digitális útlevélkép
 • Érvényes e-mail cím
 • Működő elektronikus fizetési mód, például hitel- vagy bankkártya, Apply Pay vagy Google Pay

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban

A japán állampolgárok az Egyesült Királyság hivatalos kormányzati weboldalán vagy alkalmazásán keresztül igényelhetnek online ETA-t. A brit ETA-kérelem kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe. Ez teljesen online vagy papírmentes, így nincs szükség személyes látogatásra a konzulátusokon vagy a vízumhivatalokban.

Mielőtt ETA iránti kérelmet nyújt be, győződjön meg arról, hogy minden követelmény és információ a rendelkezésére áll. Az alábbiakban lépésről lépésre ismertetjük, hogyan pályázhatnak a japán állampolgárok.

 1. Töltse fel vagy készítsen fényképet arról az útlevélről, amellyel az Egyesült Királyságba fog utazni. Győződjön meg róla, hogy a képet és a két sor számot és betűt alul tartalmazza.
 2. Töltsön fel egy friss útlevélképet, vagy készítsen fényképet a készülék kamerájával, ha van ilyen. A képeket jpeg-fájlként vagy .jpg kiterjesztéssel kell elmenteni. A kilencéves vagy annál fiatalabb gyermekeknek nem kell útlevélképet feltölteniük.
 3. Töltse ki az összes szükséges információt. Ezek közé tartoznak a személyes adatok (pl. név, születési dátum), útlevéladatok, munkahelyi adatok, lakcím és elérhetőségek.
 4. Válaszoljon a biztonsággal és a jogosultsággal kapcsolatos kérdésekre. Mint minden más brit látogatónak, a kanadai ETA-kérelmezőknek is őszintén fel kell fedniük a bűnügyi nyilvántartásukat, a korábbi bevándorlási bűncselekményeiket, valamint a törvénytelen vagy illegális csoportokkal vagy szervezetekkel való kapcsolatukat vagy tagságukat.
 5. Fizessen az Egyesült Királyságban benyújtott ETA-kérelemért online. Az egyesült királyságbeli ETA-kérelem 10 fontba kerül. A kérelem kitöltéséhez a díjat online kell befizetnie hitel- vagy bankkártyával, Apple Pay vagy Google Pay használatával.

Miután elküldte az Egyesült Királyságban benyújtott online ETA-kérelmét, visszaigazolást kap az Ön által megadott e-mail címre.

Tippek az ETA kérelmezéséhez az Egyesült Királyságban

A gyakori hibák elkerülése érdekében kövesse az alábbi iránymutatásokat a gyors és hatékony brit ETA online kérelem benyújtásához.

 • Adjon vagy készítsen tiszta, jó minőségű fényképeket az útleveléről és önmagáról. Győződjön meg arról, hogy a képek megfelelnek az útlevélfotó előírásainak, és teljes színűek, szűrők vagy effektek nélkül.
 • Győződjön meg róla, hogy helyes adatokat ad meg, és a lehető legpontosabbak. Hamis vagy helytelen információk megadása, sőt, az információk visszatartása késedelmet vagy a kérelem elutasítását eredményezheti.
 • Előzetesen ellenőrizze, hogy az online fizetési mód működik-e, és hogy van-e elég pénze az online fizetéshez.
 • Mielőtt elküldi a pályázatot, mindenképpen nézze át és ellenőrizze kétszer is a pályázat adatait.

ETA feldolgozása és fogadása

A brit ETA-kérelem benyújtásakor a rendszer több biztonsági adatbázis alapján keresztellenőrzi a benyújtott adatokat, hogy ellenőrizze, a kérelmező jogosult-e az ETA-ra.

Az ETA-kérelemről szóló határozatot általában a benyújtástól számított három napon (72 órán) belül elküldik a kérelmező e-mail címére. Míg egyes utazók azonnal megkapják a döntést, mások három napnál is többet várhatnak.

A japán állampolgároknak azt tanácsoljuk, hogy a késések elkerülése érdekében az Egyesült Királyságba történő utazás lefoglalása előtt kérjenek brit ETA-t.

Ha az ETA-t elutasítják, a személy új ETA-kérelmet nyújthat be, és újra befizetheti a díjat. Ha így tesz, először is meg kell indokolnia, hogy miért utasították el korábban az ETA-t.

Az Egyesült Királyságba való utazáshoz szükséges ETA-engedély megtagadása nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem látogathatják meg az országot. Az Egyesült Királyságba való beutazáshoz továbbra is lehet megfelelő vízumot igényelni. Az egyesült királyságbeli vízum megszerzése azonban összetettebb folyamat, és hosszabb időt vehet igénybe, mint az ETA megszerzése. Fontos, hogy az utazási terveit ennek megfelelően módosítsa.

Utazás brit ETA-val japán állampolgárok számára

A brit ETA digitálisan kapcsolódik az egyén útleveléhez. Az engedély két évig érvényes, és több rövid látogatást tesz lehetővé, amelyek egyenként legfeljebb hat hónapig tartanak. Az engedély vagy az útlevél lejárta után – attól függően, hogy melyik következik be előbb – új ETA-t kell kérelmeznie ahhoz, hogy továbbra is beutazhasson az Egyesült Királyságba.

Indulás az Egyesült Királyságba

Mivel ez egy elektronikus dokumentum, az utazóknak nem kell magukkal vinniük az ETA fizikai másolatát. A több útlevéllel rendelkező japán utazók ügyeljenek arra, hogy az Egyesült Királyságba a kérelemben használt útlevéllel utazzanak.

A repülőgépre, hajóra vagy vonatra való felszállás előtt a fuvarozók az útlevél szkennelésével ellenőrzik, hogy rendelkezik-e a megfelelő utazási engedéllyel. Csak olyan, az Egyesült Királyságba tartó japán utazók számára engedélyezik a beszállást, akik jóváhagyott brit ETA-t vagy vízumot tudnak felmutatni.

Érkezés az Egyesült Királyságba

A jóváhagyott brit ETA nem biztosítja az Egyesült Királyságba való beutazás engedélyezését. Érkezéskor a jóváhagyott ETA-val rendelkező japán állampolgároknak továbbra is be kell mutatniuk személyazonosító okmányaikat az Egyesült Királyság határőrizeti szervénél, vagy át kell menniük az ePassport kapun, ha van ilyen.

Készüljön fel arra, hogy kérésre bemutatja a továbbutazás igazolását vagy az Egyesült Királyságból való kiutazásra jogosító jegyet az érkezéstől számított hat hónapon belül. Ha kérik, az ETA-val rendelkező utazóknak azt is igazolniuk kell, hogy rendelkeznek az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk és a hazautazásuk finanszírozásához szükséges pénzügyi kapacitással.

A bevándorlási tisztviselők megtagadhatják az Egyesült Királyságba való belépést még akkor is, ha az utazóknak van ETA-juk, ha nem felelnek meg a határellenőrzésen vagy nem teljesítik a belépési feltételeket.

A határőrizetet követően a jóváhagyott ETA-val rendelkező japán állampolgárok szabadon utazhatnak Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország között.

Az Egyesült Királyság négy országán belül a japán látogatók különböző közlekedési módokat használhatnak, például vonatokat, kompokat és helyi járatokat. Az Egyesült Királyságon belüli kompra vagy belső járatra való felszállás előtt csak egy személyi igazolványt, általában útlevelet vagy vezetői engedélyt kell felmutatniuk.

A brit ETA nem érvényes Írországban vagy más európai országokban.

Az Egyesült Királyságban kiállított ETA nem teszi lehetővé a belépést az Ír Köztársaságba, amely egy különálló ország, valamint más európai nemzetekbe. Az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek.

Az Írországba vagy más európai országokba látogatni kívánó japánoknak az utazás lefoglalása előtt tájékozódniuk kell az adott ország beutazási feltételeiről.

Az Egyesült Királyság ETA-jával kapcsolatos további információkért az utazók megtekinthetik az ETA GYIK oldalt.