Az Egyesült Királyság ETA-ja a monacói polgárok számára: A Guide to the New System (Útmutató az új rendszerhez)

A belügyminisztérium bejelentette, hogy az ETA-rendszer 2023/2024-től kezdve érinti az Egyesült Királyságba utazni szándékozókat. Konkrétan azoknak az utasoknak, akik jelenleg a vízummentességi program hatálya alá tartoznak, elektronikus utazási engedélyt (ETA) kell beszerezniük, mielőtt beléphetnek az országba. Ez az útmutató tájékoztatást nyújt a monacói állampolgárok számára az Egyesült Királyságban érvényes ETA megszerzésének követelményeiről és folyamatáról, beleértve a jogosultsági feltételekről, a kérelem feldolgozási idejéről és a sikeres kérelem benyújtásához szükséges egyéb hasznos információkról.

Mi a monacói állampolgárok ETA-ideje az Egyesült Királyságban?

A monacói állampolgárok számára az Egyesült Királyságban kiadott ETA egy új digitális utazási engedély, amely az utazók biometrikus útleveléhez kapcsolódik. A rendszer nem váltja fel a jelenlegi brit vízumot, de érinti a jelenleg vízummentes országok – például Monaco – állampolgárait. Minden monacói állampolgárnak, aki 2023 végétől az Egyesült Királyságba kíván látogatni, ETA-t kell kérelmeznie. A rendszer 2024 végére kerül teljes körűen bevezetésre, és ekkor minden monacói állampolgárnak, aki az Egyesült Királyságba utazik, érvényes ETA-val kell rendelkeznie.

Az ETA fő előnye a vízummal szemben, hogy az utazók online is benyújthatják a kérelmet, ami gyorsabbá és egyszerűbbé teszi az eljárást. Az Egyesült Királyság ETA-rendszeréhez hasonló programok közé tartozik az ausztrál ETA és az amerikai ESTA. Az Egyesült Királyság ETA-rendszere lehetővé teszi 92 országból érkező jogosult utazók számára, hogy turisztikai, üzleti, egészségügyi vagy családi céllal beutazzanak az Egyesült Királyságba.

Az ETA-tulajdonosok legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban, és élvezhetik mindazt, amit az ország kínál, a forgalmas városoktól és történelmi városoktól a festői vidékekig. Azoknak az utazóknak, akik munkavállalás céljából tervezik az Egyesült Királyságba utazni, azonban fontos megjegyezni, hogy vízumra van szükségük. A munkavállalási vízumot általában meghatározott időre adják ki, és lehetővé teszi, hogy a vízum birtokosa fizetett munkát vállaljon az Egyesült Királyságban.

Hogyan érinti az új rendszer a monacói polgárokat?

Monaco fejlett országnak számít, szigorú bevándorlási szabályokkal és politikával. A monacói útlevél jelenleg a 15. helyen áll a világ útlevelei között. A monacói állampolgárok 177 országba léphetnek be vízummentesen. Az 1995-ben hatályba lépett Schengeni Megállapodás eltörölte az útleveleket és a belső határellenőrzést 26 európai ország között. Ez megkönnyíti a monacói polgárok számára a szomszédos országokba való utazást, mivel a schengeni övezeten belüli utazáshoz nincs szükségük vízumra.

Az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni övezetnek, de van egy vízummentességi programjuk, amely lehetővé teszi a monacói állampolgárok számára, hogy vízum nélkül lépjenek be az Egyesült Királyságba. Azzal azonban, hogy az Egyesült Királyság kormánya eltörli a vízummentességi programot, és azt az ETA-rendszerrel váltja fel, mindez megváltozik. A monacói állampolgároknak az Egyesült Királyságba való utazás előtt kell kérelmezniük az ETA-t.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése monacói állampolgárok számára

Az Egyesült Királyságban vízumot igényelni hosszadalmas és fárasztó folyamat lehet. Számos különböző kérelmet kell kitölteni, és számos igazoló dokumentumot kell benyújtani. Sok esetben a pályázónak interjún is részt kell vennie. Az egész folyamat több hétig is eltarthat, és gyakran sokáig kell várni a döntésre. Ez frusztráló lehet azok számára, akik munka vagy orvosi kezelés céljából próbálnak az Egyesült Királyságba utazni.

Szerencsére a monacói állampolgárok számára az Egyesült Királyságban történő ETA kérelmezése sokkal egyszerűbb folyamat, mint a vízumkérelem. Először is a kérelmezőknek ki kell tölteniük egy online űrlapot a személyes adataikkal. Ezután be kell nyújtaniuk az űrlapot jóváhagyásra. Az egész folyamat néhány perc alatt elvégezhető, és nincs szükség kiterjedt dokumentáció benyújtására vagy interjún való részvételre.

UK ETA jogosultság

Ahhoz, hogy jogosultak legyenek az Egyesült Királyság ETA-jára, a kérelmezőknek a jogosult országok listáján szereplő 92 ország valamelyikéből kell származniuk. Van néhány kivétel arra vonatkozóan, hogy kinek kell az ETA-t kérelmeznie. Az ETA-mentességet élvező személyek közé tartoznak a brit útlevéllel rendelkezők, a tengerentúli brit állampolgárok, a brit alattvalók, a tengerentúli brit területek állampolgárai és az ír útlevéllel rendelkezők.

Az ír útlevéllel rendelkezők mentessége az Egyesült Királyság és Írország közötti közös utazási térségről szóló megállapodásnak köszönhető. Ez a megállapodás lehetővé teszi mindkét ország állampolgárai számára, hogy vízum nélkül szabadon utazhassanak, tanulhassanak, élhessenek és dolgozhassanak bármelyik országban. A jogosultsági feltételekről itt olvashat bővebben.

UK ETA követelmények

A monacói utazóknak érvényes elektronikus útlevéllel kell rendelkezniük az Egyesült Királyságban történő ETA kérelmezéséhez. Ha nem rendelkeznek érvényes útlevéllel, akkor a helyi kormányhivataltól kell beszerezniük egyet. Arról is gondoskodniuk kell, hogy útlevelük még legalább hat hónapig érvényes legyen. Ezen túlmenően a kérelmezőknek igazolniuk kell, hogy hat hónapnál rövidebb ideig kívánnak az Egyesült Királyságban tartózkodni.

Tartózkodásuk célja üzleti, turisztikai vagy átutazási célú kell, hogy legyen. Végezetül a kérelmezők nem tekinthetők a közbiztonságot vagy a nemzetbiztonságot veszélyeztetőnek. Azok, akik korábban bármely országban megsértették a bevándorlási politikát, nem jogosultak az ETA-ra. További információkat az Egyesült Királyság ETA-követelményeiről itt talál.

UK ETA kérelem

A pályázóknak számos követelményt kell kéznél tartaniuk, mielőtt megkezdik a jelentkezési folyamatot. Ezek a követelmények a következők:

Személyes információk

A monacóiaknak meg kell adniuk néhány személyes adatot, például a teljes nevüket, születési dátumukat és nemüket. Az útlevél adatait is meg kell adniuk, például az útlevél számát, a kiállítás dátumát és a lejárati dátumot. Végül a pályázóknak meg kell adniuk elérhetőségi adataikat, például e-mail címüket és telefonszámukat.

Munka információk

A pályázóknak meg kell adniuk néhány munkahelyi információt is, például a munkáltatójuk nevét és e-mail címét. Ha a kérelmező önálló vállalkozó, hasonló információkat kell megadnia vállalkozásáról.

Jogosultsági kérdések

A kérelmezőknek egy sor kérdést tesznek fel annak megállapítására, hogy jogosultak-e az Egyesült Királyságban ETA-ra. Megkérdezik például, hogy van-e büntetőítéletük, terrorizmussal kapcsolatos vádak, kábítószer birtoklása és használata, vagy hogy valaha is megtagadták-e tőlük a belépést az Egyesült Királyságba. A kérelmezőknek őszintén kell válaszolniuk ezekre a kérdésekre; ha egy kérelmet azért utasítanak el, mert a kérelmező hamisan adta meg magát, a jövőben eltilthatják az Egyesült Királyságban történő ETA-kérelem benyújtásától.

Fizetés

A jelentkezési lap kitöltése után a pályázóknak hitel- vagy bankkártyával kell befizetniük a jelentkezési díjat. A jelentkezési díjat még nem határozták meg. A fizetés feldolgozása után a kérelem teljesnek tekintendő, és a feldolgozási sorba kerül.

Feldolgozási idő

A kérelmek feldolgozása általában néhány napon belül megtörténik; a feldolgozási idő azonban az évszaktól és az Egyesült Királyság vízum- és bevándorlási hivatalának leterheltségétől függően változhat. Ha az ETA iránti kérelmet elutasítják, a kérelmezők – amennyiben jogosultak rá – bármikor vízumot igényelhetnek. A monacói állampolgárok brit ETA-jával kapcsolatos további információkért az utazók a GYIK oldalon olvashatnak.