A Belügyminisztérium teljesíti a nettó migráció csökkentésére irányuló csomagot

| április 12, 2024
A Belügyminisztérium teljesíti a nettó migráció csökkentésére irányuló csomagot

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma teljesítette ígéretét, miszerint átalakítja az ország bevándorlási rendszerét és csökkenti a nettó migrációt.

A James Cleverly belügyminiszter által 2023 decemberében bejelentett jelentős szakpolitikai változások mind hatályba léptek.

„Cselekvést ígértem, és figyelemre méltó gyorsasággal teljesítettük” – mondta a fenntarthatatlan nettó migrációs számok csökkentéséről egy új közleményben.

Hangsúlyozta, hogy a változtatások célja „a brit munkavállalók és béreik védelme [és] annak biztosítása, hogy azok, akik családot hoznak az Egyesült Királyságba, ne terheljék az adófizetőket”.

A változtatások célja továbbá, hogy „egy olyan bevándorlási rendszert építsünk ki, amely alkalmas a jövőre nézve, és amelybe a polgárok joggal bízhatnak” – tette hozzá Cleverly.

A bevándorláspolitikai változások teljes sora, amelyek mindegyike már végrehajtásra került, a következőket tartalmazza:

2024 januárja óta szinte minden diákvízummal rendelkező személy nem hozhat be eltartottakat az Egyesült Királyságba. Ők is csak a tanfolyam befejezése után válthatnak munkavállalási vízumra.

2024 márciusa óta az egészségügyi és ápolási dolgozók nem hozhatják be családjukat az országba.

A migráns munkavállalókat szponzoráló gondozó cégeknek regisztrálniuk kell magukat a Care Quality Commissionnál.

2024 áprilisától a szakképzett munkavállalóknak a korábbi 26 200 fontról 38 700 fontra emelkedő általános bérküszöböt kell teljesíteniük.

Az Egyesült Királyság kormánya a hiányszakmák listáját (SOL) felváltotta a bevándorlási bérlistával (ISL).

Az ISL 20 százalékos bérküszöb-kedvezményt kínál a szakmunkás-útvonalon elérhető állások mindössze nyolc százalékának.

Ez biztosítja, hogy a munkáltatók többé nem fizethetnek kevesebbet a migránsoknak, mint az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalóknak a hiányszakmákban.

A belügyminisztérium felkérte a Migrációs Tanácsadó Bizottságot (MAC), hogy vizsgálja felül a diplomásoknak szóló vízumot, hogy az megfeleljen céljának.

Az április 11-én bevezetett utolsó intézkedés a családi vízumokra vonatkozó minimum jövedelemkövetelmény emelése.

A családi vízumokra vonatkozó minimum jövedelemkövetelmény megemelése

A házastársat vagy élettársat szponzoráló brit állampolgárok számára a családi vízummal az Egyesült Királyságba érkező új MIR 29 000 font.

A Lordok Törvényalkotási Ellenőrző Bizottsága „igazságtalannak” minősítette az emelést, mégis hatályba lépett.

Ez 55 százalékos emelkedés a korábbi 18 600 fontos MIR-hez képest, amely egy évtizeden át változatlan maradt.

2025-ben a családi vízum MIR-je kétszeresére emelkedik, és eléri a 37 800 fontot, ami megegyezik a szakképzett munkavállalók bérküszöbével.

A MIR emelésének szakaszos megközelítése kiszámíthatóságot biztosít a családoknak, és lehetővé teszi számukra, hogy ennek megfelelően tervezzenek.

A MIR emelése biztosítja, hogy mindenki, aki az Egyesült Királyságba érkezik, hogy a családjával lehessen, anyagi támogatásban részesüljön.

A párok és családok többféle módon is teljesíthetik a MIR-t, többek között kizárólag megtakarítással vagy alacsonyabb jövedelem mellett.

A brit állampolgárok a szakképzett migráns munkavállalókkal egyenlő bánásmódban részesülnek, függetlenül a szponzorált gyermekektől.

Az Egyesült Királyság kormánya egyértelműen kijelentette, hogy az adófizetők költségén nem lehet családi életet teremteni az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyság magas nettó migrációs számai

Az Office for National Statistics (ONS) 2022-es adatai szerint az Egyesült Királyság nettó migrációja, vagyis az országba érkezők és az országot elhagyók számának különbsége 672 000 fő.

A számok meghaladják a tavalyi 607 000-et, és alacsonyabbak a 2022 decemberéig tartó évre vonatkozó 745 000-es becslésnél.

2023 decemberében tartott beszédében Cleverly hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság nettó migrációs száma „még mindig túl magas”.

„Sokkal többet kell tenni azért, hogy ezek a számok csökkenjenek, hogy a brit munkavállalók ne maradjanak alul, és a közszolgáltatásaink ne legyenek kevésbé megterheltek” – mondta.

Az új legális migrációs szabályok célja, hogy megakadályozzák a migrációs rendszerrel való visszaélést.

Céljuk a fenntarthatatlan és igazságtalan nettó migrációs szintek eddigi legnagyobb mértékű csökkentése.

A becslések szerint az új politikák 300 000 fővel csökkentik a nettó migrációt.

A 2023-ban kiadott brit vízumokra vonatkozó adatok

A 2023 decemberéig tartó évre az Egyesült Királyság 616 317 vízumot adott ki tengerentúli munkavállalóknak és eltartottjaiknak.

Ez 46 százalékos növekedést jelent a 2022-es 421 565-ről, és 2005 óta a legmagasabb számot jelenti bármely 12 hónapos időszakban.

Ez majdnem két és félszer több, mint a 2019-es világjárvány előtt kiadott munkavállalási vízumok száma.

Ebből a teljes számból 337 240 a munkavállalási vízumot kérelmezőkre vonatkozik, ami 26 százalékos növekedés 2022-hez képest.

A fennmaradó 279 131 vízumot eltartottaknak adták ki, akiknek 73 százaléka az egészségügyi és ápolási dolgozók családtagja volt.

A Belügyminisztérium tavaly mintegy 606 000 diákvízumot, 81 000 családdal kapcsolatos vízumot és 102 000 humanitárius vízumot is kiadott.

A kiadott új tanulmányi vízumok száma öt százalékkal alacsonyabb, mint tavaly, de még mindig 70 százalékkal magasabb, mint 2019-ben.

Míg a diákvízumok száma csökkent, a diplomások munkavállalási engedélye révén nyújtott vízummentesség 57 százalékkal nőtt.

A családdal kapcsolatos vízumok száma 72 százalékkal nőtt 2022-hez képest, ami az eddigi legmagasabb naptári évet jelenti.

Másrészt a kiadott humanitárius vízumok száma 66 százalékkal kevesebb volt, mint az előző évben.