Észak-Írország gazdasági minisztere és a derryi turisztikai ágazat szerint a brit ETA „nem tesz jót a turizmusnak”.

| július 9, 2024
Észak-Írország gazdasági minisztere és a derryi turisztikai ágazat szerint a brit ETA "nem tesz jót a turizmusnak".

Conor Murphy gazdasági miniszter ismét jelentős aggodalmának adott hangot az Egyesült Királyság új elektronikus utazási engedélyének (ETA) Észak-Írország turizmusára gyakorolt hatása miatt.

Murphyt július első hetében a Stormontban arról kérdezték, hogy milyen hatással van az ETA az észak-írországi turizmusra.

A derryi idegenforgalmi ágazattal együtt úgy véli, hogy az ETA árthat a régió idegenforgalmi iparának, különösen Derryben.

„Az összes turisztikai szervezetnél általános az az érzés, hogy ez nem jó hír” – mondta Murphy a Derry Journalnak.

A gazdasági miniszter elmondta, hogy „már megtették észrevételeiket” az Egyesült Királyság kormányánál, de „nem sok választ kaptak”.

„A végrehajtó hatalom elismeri, hogy a rendszer nem tesz jót az idegenforgalomnak” – tette hozzá.

Murphy hangsúlyozta továbbá: „Ez semmiképpen sem tesz jót a gazdasági növekedésünknek, tekintve a turizmusban rejlő gazdasági növekedési potenciált”.

Azt tervezi, hogy javaslatot tesz az idegenforgalmi ágazatnak az Észak-Írországot érintő ETA-problémák kezelésére, amelyet közösen nyújtanak be az új brit kormánynak.

Az ETA és Észak-Írország

A brit ETA egy új utazási követelmény, amelyet minden, az Egyesült Királyságba látogató, vízummal nem rendelkező állampolgárnak be kell szereznie.

A Katarból, Bahreinből, Jordániából, Kuvaitból, Ománból, Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emírségekből (EAE) az Egyesült Királyságba utazók számára már kötelező.

A belügyminisztérium 2024-re tervezi bevezetni a digitális beutazási engedélyt, amely mindenki számára lehetővé teszi, hogy vízum nélkül látogasson az Egyesült Királyságba.

A vízummal nem rendelkező látogatóknak, beleértve az Észak-Írországba látogató turistákat is, ETA-t kell kérniük, mielőtt az Egyesült Királyságba érkeznek.

A vízummal nem rendelkező látogatóknak például ETA-ra van szükségük ahhoz, hogy az Ír Köztársaságban található Donegalból az Egyesült Királyságban található Derrybe lépjék át a nyílt szárazföldi határt.

Ez az intézkedés a határbiztonság fokozását célozza, de riadalmat keltett az idegenforgalom hívei körében.

A belügyminisztérium azonban elismerte a brit parlament egyik bizottsága előtt, hogy az ETA észak-írországi végrehajtása „kihívás” lesz.

A Közös Utazási Megállapodás (CTA ) biztosítja a szabad mozgást az Egyesült Királyság, az Ír Köztársaság és a koronafüggőségek között.

Az ír útlevéllel rendelkezők mentesülnek az ETA bemutatása alól, amikor az Egyesült Királyságba utaznak.

A CTA-n keresztül az Egyesült Királyságba utazó, Írországban jogszerűen tartózkodó, vízummal nem rendelkező állampolgárok szintén mentesülnek az ETA-rendszer alól.

A CTA-n belüli utazások során azonban nincs rutinszerű bevándorlási ellenőrzés.

Ez magában foglalja az Írország és Észak-Írország közötti nyitott szárazföldi határt is.

Az ETA-t igénylő turisták anélkül léphetik át a nyílt szárazföldi határt, hogy tudnák, hogy szükségük van erre a követelményre, és tudtukon kívül megszeghetik a törvényt.

Tony Smith, az Egyesült Királyság korábbi határellenőrzési igazgatója rámutatott ugyanerre a potenciális kiskapura az ETA-rendszer végrehajtásában.

Az ETA hatása Észak-Írország idegenforgalmára

Derry, a gazdag történelméről és kulturális örökségéről ismert város, sok más észak-írországi városhoz hasonlóan, nagymértékben támaszkodik a turizmusra.

A helyi idegenforgalmi tisztviselők és üzlettulajdonosok széles körben bírálták az ETA bevezetését, attól tartva, hogy az elriasztja a potenciális látogatókat.

Murphy korábban aggodalmának adott hangot, hogy az ETA bevezetése kizárná az észak-írországi turisztikai célpontokat és látnivalókat a Smaragd-szigeten szervezett túrákból.

Hozzátette, hogy a független utazók is dönthetnek úgy, hogy nem látogatnak el Észak-Írországba a további követelmények és költségek miatt.

A gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy az Ír Köztársasággal való „zökkenőmentes, minden szigetre kiterjedő utazás” létfontosságú Észak-Írország turisztikai sikere szempontjából.

Odhran Dunne, a Visit Derry vezérigazgatója szerint is kihívást jelent majd az új utazási követelmény kommunikálása.

Kijelentette, hogy az ETA „óriási aggodalomra ad okot”, mivel „újabb akadálya az utazásnak” és a derryi turizmus előmozdításának.

A Causeway Coast and Glens Borough Council osztotta ugyanezeket a félelmeket, mondván, hogy az ETA „jelentős növekedési akadályt” jelentene Észak-Írország idegenforgalmában.

Kijelentette: „Ez nem fenntartható, és ezzel a problémával kiemelt prioritásként kell foglalkozni”.

Az Észak-Írországba látogató turisták csaknem 70 százaléka az Ír Köztársaságon keresztül érkezik.

Az Észak-Írországba történő légi utazás kihívást jelent a korlátozott piaci verseny miatt.

Ezért Észak-Írország független és csoportos látogatói forgalma nagymértékben támaszkodik a dublini átjárókra.

Az Egyesült Királyság kormányának nézőpontja

Az Egyesült Királyság kormánya fenntartja, hogy az ETA-ra az ország határbiztonságának javítása érdekében van szükség.

A kritikusok mégis úgy vélik, hogy az észak-írországi turizmusra gyakorolt negatív hatásokat nem vették teljes mértékben figyelembe a politikában.

Dunne és az Észak-Írországi Turisztikai Szövetség az Ír Köztársaságból érkező turisták ETA-mentességéért szállt síkra.

A szövetség azt javasolta, hogy az Észak-Írországba csak néhány napra vagy legfeljebb egy hétre látogató turisták mentesüljenek az ETA alól.

A brit kormány azonban többször is elutasította az ETA-mentességet az Észak-Írországba az Ír Köztársaságon keresztül látogató turisták számára.

Egy ilyen mentesség „aláássa az Egyesült Királyság határbiztonságának megerősítésére és az emberek biztonságának megőrzésére irányuló erőfeszítéseinket” – mondta a belügyminisztérium.

Murphy északír gazdasági miniszter és más helyi vezetők felszólítják az Egyesült Királyság kormányát, hogy értékelje újra az ETA végrehajtását.

Elismerik, hogy szükség van a biztonságra, de ez nem mehet az idegenforgalmi ágazatunk rovására.

Előre tekintve

Az elektronikus utazási engedély bevezetése valós kockázatot és jelentős kihívást jelent Észak-Írország idegenforgalmi ipara számára.

A helyi tisztviselők és vállalkozások erős ellenállásával az észak-írországi turizmus jövője a tét.

Minden eddiginél hangosabb a felhívás egy olyan kiegyensúlyozott megközelítésre, amely a biztonságot garantálja, ugyanakkor a turizmust is előmozdítja.

Az új brit kormány hivatalba lépésével az ETA észak-írországi végrehajtásának jövője továbbra is bizonytalan.

A remények szerint a helyi vezetők és a kormány közötti folyamatos párbeszéd a biztonságot és az idegenforgalom növekedését támogató kiigazításokhoz vezet majd.