Az Egyesült Királyság és az EU megállapodott az illegális migráció elleni közös fellépésről

| február 28, 2024
Az Egyesült Királyság és az EU megállapodott az illegális migráció elleni közös fellépésről

A brit kormány és a Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség megállapodott az illegális migráció elleni küzdelemre vonatkozó munkamegállapodásról.

2024. február 23-án Hans Leijtens, a Frontex ügyvezető igazgatója és Phil Douglas, az Egyesült Királyság határőrizeti főigazgatója aláírta a megállapodást.

Az eseményen jelen volt James Cleverly, az Egyesült Királyság belügyminisztere és Ylva Johansson, az Európai Unió (EU) belügyi biztosa is.

Tavaly mintegy 30 000 ember kelt át a La Manche-csatornán Franciaországból az Egyesült Királyságba. Ez egyharmaddal kevesebb, mint a 2022-es 46 000. A BBC jelentése szerint azonban az összesített érték még mindig a második legmagasabb a feljegyzések szerint.

2023 márciusában az Egyesült Királyság megállapodást írt alá Franciaországgal arról is, hogy együttműködnek a La Manche-csatornán keresztül érkező illegális bevándorlók megállításában.

Az Egyesült Királyság és az EU elkötelezett a határbiztonság javítása mellett

Cleverly nyilatkozatában azt mondta, hogy a szervezett bevándorlási bűncselekmények „olyan globális kihívások, amelyek közös megoldásokat és törekvéseket igényelnek”.

„Az Egyesült Királyság és a Frontex közötti, mérföldkőnek számító munkamegállapodásunk újabb fontos lépés az illegális migráció elleni küzdelem, határaink biztosítása és a hajók megállítása terén” – tette hozzá.

Leijtens sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy a megállapodás „a biztonságosabb és biztonságosabb Európa iránti közös elkötelezettséget” mutatja.

„Ezzel a megállapodással együtt megerősítjük elkötelezettségünket határaink biztonságának és igazgatásának fokozása mellett” – jelentette ki.

Ez a bejelentés azt követően született meg, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2023 májusában megállapodott egy új brit-frontex munkamegállapodás kidolgozásáról.

Az Egyesült Királyság és a Frontex közötti együttműködés mielőbbi megkezdése

A megállapodás célja, hogy fokozza az Egyesült Királyság és az EU operatív válaszlépéseit az illegális migrációra és a szervezett bevándorlási bűnözésre.

A megállapodás platformot hoz létre az Egyesült Királyság határőrizeti erői és az EU Frontex közötti, különböző területeket érintő összehangolt fellépésekhez.

Az egyik terület az információ- és hírszerzési információcsere, a helyzetfelismerés és a kockázatelemzés.

Ez magában foglalja a migrációs trendeket, a határőrizetet, az okmánycsalás elleni küzdelmet, valamint a visszatérést és a határigazgatást.

A másik a képzés, amely az Egyesült Királyság és az EU határvédelmi ügynökségeinek képességeit hivatott erősíteni, lehetővé téve számukra, hogy hasznosítani tudják egymás hatékony stratégiáit.

A megállapodás magában foglalja továbbá a vonatkozó kutatásban való együttműködést és a határok védelmét szolgáló új technológiák kifejlesztését.

Ez magában foglalja az Egyesült Királyság dróntechnológiájára és légi megfigyelésére való építkezést az illegális migráció elleni küzdelemben.

Az Egyesült Királyság-EU együttműködés az operatív és technikai területekre is vonatkozik. Ez magában foglalja az emberi erőforrások megfigyelő, koordinációs vagy tanácsadói feladatok ellátására történő kiküldését.

Mindkét fél reméli, hogy a közös munkát hosszabb távon is bővíteni tudják.

Az EU schengeni övezet külső határainak megerősítése

2024 februárjában az Európai Parlament és az Európai Bizottság megállapodott az EU új határellenőrzési kódexének módosításáról az illegális migráció kezelése érdekében.

Az EU korlátozni és csökkenteni fogja a határátkelőhelyek nyitvatartási idejét, hogy megakadályozza a migránsok konfliktus és destabilizáció eszközeként való felhasználását.

Új átadási protokollokat is bevezetett az illegális harmadik országbeli állampolgárok letartóztatására és visszaküldésére abba az államba, ahonnan érkeztek.

Az EU két jelentős határbiztonsági fejlesztést is bevezet: a be- és kilépési rendszert (ESS) és az európai utazási információs és engedélyezési rendszert (ETIAS).

Az EES elektronikusan rögzíti majd a be- és kilépéseket, ahelyett, hogy az EU külső határára érkezéskor lepecsételné az útleveleket.

Az EES értelmében a rövid távú tartózkodásra jogosító vízummal rendelkezőknek és a vízummentességet élvező utazóknak a határon biometrikus adatokat, például ujjlenyomatot vagy arcszkennelést kell regisztrálniuk.

A rendszer a beutazás megtagadását is rögzíteni fogja, megkönnyítve a beutazási engedéllyel nem rendelkezők és a schengeni térségben való tartózkodásukat túllépők azonosítását.

Ezenkívül az EES fel fogja fedezni a hamis személyazonosságot és útlevelet használó személyeket.

Másrészt az ETIAS egy új elektronikus dokumentum, amelyet a schengeni övezetbe belépő vízummentes utazóknak kell kitölteniük.

Célja a biztonság javítása az utazók előzetes átvilágításával és a biztonsági kockázatot jelentő személyek azonosításával, mielőtt megérkeznének.

Az EES-t 2024 októberében, míg az ETIAS-t 2025 közepén hajtják végre.

Az Egyesült Királyság határának megerősítése

Az Egyesült Királyság kormánya 2022-ben elfogadta a 2022. évi nemzeti határokról szóló törvényt, amelynek célja az Egyesült Királyság határainak biztonságának javítása.

A jogszabály célja az Egyesült Királyság határának teljes digitalizálása, valamint az illegális beutazások és a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek megelőzése, mielőtt azok elérnék az Egyesült Királyságot.

Az Egyesült Királyság határának digitalizálása magában foglalja a bevándorlási státuszok elektronikus nyilvántartással, azaz eVisával való felváltását, valamint az új elektronikus utazási engedély (ETA) érvényesítését.

Az Egyesült Királyság 2025-re egyetlen digitális bevándorlási platform létrehozásán dolgozik, amely a migrációt kezeli és visszatartja az embereket attól, hogy illegálisan az országban maradjanak.

Jelenleg az összes fizikai bevándorlási dokumentumot, például a biometrikus tartózkodási kártyákat, útlevélbélyegzőket és -matricákat átállítja az eVisasra.

Másrészt az ETA az ETIAS-hoz hasonlóan működik. Ez nem vízum, hanem digitális utazási engedély az Egyesült Királyságba vízum nélkül utazók számára.

A határbiztonság javítása mellett az ETA egyszerűsíti az előzetesen ellenőrzött, alacsony kockázatú személyek utazását.

Jelenleg csak a Bahreinből, Kuvaitból, Ománból, Katarból, Szaúd-Arábiából, az Egyesült Arab Emírségekből (EAE) és Jordániából érkező látogatók részesülnek az új brit ETA-rendszer előnyeiből.

2024-re az Egyesült Királyság kormánya elvárja, hogy minden vízummentes utazónak rendelkeznie kell ETA-val, mielőtt az Egyesült Királyságba utazik.