A MAC 21 állást ajánl az új bevándorlási fizetési listára

| február 27, 2024
A MAC 21 állást ajánl az új bevándorlási fizetési listára

A Migrációs Tanácsadó Bizottság (MAC), egy független köztestület, amely a kormánynak ad tanácsot migrációs kérdésekben, közzétette az új bevándorlási fizetési lista (ISL) első felülvizsgálatát.

A 21 ajánlott foglalkozás 18 munkakörből áll, amelyek az Egyesült Királyság valamennyi lakóhely nélküli országára vonatkoznak, és három munkakörből, amelyek csak Skóciára vonatkoznak.

Az ajánlott munkakörök a szakmunkás foglalkoztatási útvonalra alkalmas munkaköröknek mindössze nyolc százalékát teszik ki.

Ez azt jelenti, hogy a bevándorlási bérlista kisebb, mint a jelenlegi hiányszakmák listája (SOL).

A SOL a szakmunkás foglalkoztatási útvonal munkahelyeinek mintegy 30 százalékát foglalta magába.

A hiányszakmák listájának felülvizsgálata

A hiányszakmák listája (SOL) az Egyesült Királyság munkaerőpiacán nagy keresletű és hiányszakmákat tartalmaz.

A SOL-ban betöltött szerepekre vonatkozó támogatott munkavállalási vízumkérelmek jogosultsági feltételei rugalmasabbak.

James Cleverly belügyminiszter 2023 decemberében bejelentette, hogy a SOL helyébe a bevándorlási fizetési lista (ISL) lép.

2024. március 14-től a kormány a SOL munkahelyekre vonatkozó 20 százalékos kedvezményt is megszünteti.

2024 januárjában a belügyminiszter megbízta a MAC-ot a SOL felülvizsgálatával.

A SOL felülvizsgálatának egyik célja annak ellenőrzése, hogy mely munkahelyeket kell ideiglenesen felvenni a 2024 áprilisától kezdődő első ISL-be.

Számos munkahely megszűnése a szakmunkás-útvonal keretében

A MAC a SOL eredeti felülvizsgálatában azt is megállapította, hogy a minimálbér küszöbértékének emelése hogyan befolyásolja majd a szakmunkásképzésben részt vevő munkahelyeket.

A MAC megállapította, hogy a SOL fő előnye a szakképzett munkavállalók éves bérküszöbének 20 százalékos kedvezménye.

Idén azonban a kormánynak a nettó migráció csökkentésére irányuló politikai változtatásai miatt jelentősen emelkedik a szakképzett munkavállalók bérminimuma.

Az általános szakképzett munkavállalók jövedelmének alsó határa április 4-én 26 200 fontról 38 700 fontra emelkedik.

A MAC azt ajánlja, hogy az egészségügyi és gondozási dolgozók – beleértve a gondozókat és a vezető gondozókat is – jövedelmére vonatkozó minimumkövetelményt 26 200 fontról 29 000 fontra emeljék.

A legfrissebb adatok szerint ez a fizetések 25. percentilisét jelenti.

Ez azt jelenti, hogy a SOL-kedvezményt élvező általános foglalkozásokra vonatkozó új minimálbérküszöb 20 960 fontról 30 960 fontra emelkedik.

Másrészt a SOL-ban és a bérskálán dolgozó egészségügyi és ápolási dolgozók számára a minimálbér-határértéket alacsonyabb összegben, 23 200 fontban állapítják meg.

A bizottság szerint a magasabb bérküszöb számos szakma esetében lezárná a szakmunkás útvonalat.

A Financial Times arról is beszámolt, hogy a MAC elnöke a kormánytól pontosítást kért, mivel az új fizetési küszöbértékek lezárhatják a vízumrendszert a nem diplomás állások előtt.

A MAC felkérte az Egyesült Királyság kormányát, hogy felülvizsgálata során tisztázza az ISL célját. A Bizottság az év folyamán alaposabb felülvizsgálatot fog végezni.

Egyéb stratégiák az Egyesült Királyság nettó migrációjának csökkentésére

A legális migrációs politika 2023 decemberében bejelentett változtatásainak célja a nettó migráció 300 000 fővel való csökkentése.

A szakképzett munkavállalókra vonatkozó magasabb bérküszöb és a SOL-nak a bevándorlási bérlistával való felváltása mellett a legális migrációs politikában bekövetkezett egyéb változások az alábbiakban kerülnek felsorolásra.

Egészségügyi és gondozási dolgozók

2024. március 11-től az egészségügyi és ápolási dolgozók nem hozhatnak be többé eltartottakat az országba.

Ugyanezen időpontban és azt követően a migráns munkavállalók szponzorálását tervező ápolási szolgáltatóknak is regisztrálniuk kell magukat a Care Quality Commission (CQC) nyilvántartásában.

Családi vízumot kérelmezők

A családi vízumot kérelmezőkre is magasabb minimálbér-küszöbérték vonatkozik. A kiszámíthatóság érdekében azonban a bevezetés szakaszosan történik majd.

Az Egyesült Királyság kormánya 18 600 fontról 29 000 fontra emeli a családi vízumra vonatkozó bérküszöböt. Ezt április 11-én hajtják végre.

2025 elejére a családi vízumot kérelmezők minimális bérküszöbe 38 700 fontra emelkedik.

Graduális vízum útvonal

A MAC még ebben az évben felülvizsgálja a diplomás vízumot is, hogy megelőzze a visszaéléseket és biztosítsa, hogy az ország számára előnyös legyen.

A Graduate vízum lehetővé teszi, hogy a tanulmányaikat már befejezett hallgatók két évig, illetve a doktori képesítéssel rendelkező diplomások számára három évig az Egyesült Királyságban maradhassanak és dolgozhassanak.

A diákvízum szabályai

2024 januárjától a nemzetközi hallgatók nem válthatnak munkavállalási vízumra, mielőtt befejeznék a tanfolyamot.

Ezenkívül csak a posztgraduális kutatóhallgatók és a kormány által finanszírozott ösztöndíjas képzésekben részt vevők hozhatnak be eltartottakat az Egyesült Királyságba.

Magasabb bevándorlási egészségügyi pótdíj

Februárban a felnőttekre vonatkozó magasabb bevándorlási egészségügyi pótdíj évi 624 fontról 1035 fontra emelkedett.

A gyermekek, a diákok, az általuk eltartottak és az ifjúsági mobilitási programban részt vevő kérelmezők esetében az évi 470 fontról 776 fontra emelkedik.

A 2023 júniusáig tartó évben az Egyesült Királyság nettó migrációs száma, vagyis az országba érkezők és az országot elhagyók számának különbsége 672 000 fő.

Ez továbbra is magas, de alacsonyabb, mint a 2022 decemberével végződő évben elért 745 000-es rekordszint.