A Spanyolországba érkező nem uniós látogatóknak mostantól szállásigazolásra, meghívólevélre van szükségük

| február 29, 2024
A Spanyolországba érkező nem uniós látogatóknak mostantól szállásigazolásra, meghívólevélre van szükségük

Spanyolország utazási tanácsot adott ki a brit állampolgárok és más, nem uniós útlevéllel rendelkező személyek számára, amelyben azt írja, hogy rendelkezniük kell igazolással a szállásról vagy a tartózkodási helyről.

Ez lehet egy szálloda vagy Airbnb foglalási visszaigazolása, lakcímigazolás, ha a saját vagy a spanyolországi második otthonukba látogatnak, vagy lakcímigazolás, ha barátoknál, családnál vagy más harmadik félnél szállnak meg.

Ezenkívül a látogatóknak be kell mutatniuk egy „carta de invitación „-t vagy egy meghívólevelet, ha barátok, családtagok vagy más harmadik személyek társaságában szállnak meg.

A Spanyolországba látogató nem uniós országokból érkező látogatóknak az egyéb beutazási követelményeken kívül, mint például érvényes útlevél, vízum (ha van), retúrjegy és elegendő anyagi fedezet igazolása, a szállásról szóló igazolást is be kell mutatniuk.

Ezt a szabályt 2022. január 1-jén vezették be, de sok turista, különösen az Egyesült Királyságból érkező turisták gyakran figyelmen kívül hagyják.

A Daily Express beszámolója szerint azok, akik nem tudják bemutatni ezt a két jogi dokumentumot, akár 8000 font pénzbírságra is számíthatnak, vagy hazaküldhetik őket.

Mi az a carta de invitación?

A Spanyolországba látogató nem uniós állampolgároknak carta de invitaciónt kell beszerezniük, ha nem kereskedelmi szálláshelyet, például szállodát vagy Airbnb-t foglalnak.

A carta de invitación egy olyan hivatalos dokumentum, amelyet a Spanyolországban legálisan tartózkodó személynek kell kérnie a legközelebbi rendőrségi hivatalban, ha nem uniós állampolgárt kíván fogadni.

A Spanyolországba látogató nem uniós állampolgároknak ezt a dokumentumot általában a vízumkérelmük részeként kell benyújtaniuk.

Az utazó látogatásának célját és időtartamát, a szállás és a pénzügyi támogatás igazolását igazolja.

A brit utazók ezt gyakran figyelmen kívül hagyják, mivel nekik nincs szükségük vízumra Spanyolországba való beutazáshoz.

Azoktól a látogatóktól, akiknek nincs szükségük rövid távú tartózkodásra jogosító vízumra, a spanyol tisztviselők a határon még kérhetik annak bemutatását.

A carta de invitacion 90 napig érvényes, ami a nem uniós polgárok által a schengeni térségben tölthető maximális időtartam.

A carta de invitación igénylése

Meg kell jegyezni, hogy a Spanyolországba utazók nem kérnek carta de invitacion – ez a személy fogadja őket, amikor meglátogatják.

A spanyol állampolgároknak vagy a Spanyolországban legálisan tartózkodó külföldieknek először időpontot kell kérniük a rendőrségen.

A carta de invitacion követelményeit csak a találkozó során tudják bemutatni. Ezek a követelmények a következők:

  • Bérleti szerződés vagy tulajdoni lap igazolja, hogy egy személy tulajdonosa vagy bérlője egy ingatlannak.
  • Városházi regisztrációs okmány(empadronamiento)
  • Egy másolat és eredeti dokumentum, amely igazolja, hogy a fogadó személy spanyolországi lakhellyel rendelkezik – spanyol állampolgároknak be kell mutatniuk a Documento Nacional de Identidad (DNI) dokumentumot. Ugyanakkor a Spanyolországban élő külföldiek használhatják a Número de identidad de extranjero (NIE ) vagy az uniós külföldiek személyazonosító számát, illetve a Tarjeta de Identidad de Extranjero (TIE) vagy a nem uniós külföldiek személyazonosító igazolványát.
  • a Spanyolországba utazó látogató útlevelének másolata
  • Kitöltött jelentkezési lap
  • Állami jelentkezési díj, körülbelül 80-85 euró, amelynek egy részét a dokumentumok benyújtásakor, a többit pedig a dokumentum átvételekor kell kifizetni.

A rendőrkapitányság általában még aznap kiadja a carta de invitaciónt, de egyes esetekben ez akár egy hónapig is eltarthat.

Miután a carta de invitación elkészült, a fogadónak át kell vennie azt a rendőrségen, és el kell küldenie a látogató származási országába.

A látogatóknak meg kell kapniuk a carta de invitaciónt, és azt magukkal kell hozniuk, amikor Spanyolországba utaznak.

A carta de invitación megszerzése és elküldése a Spanyolországba utazó látogatóknak 20-60 napot vehet igénybe.

Egyéb emlékeztetők az uniós országokba látogató brit állampolgárok számára

Az Egyesült Királyság állampolgárai rövid távú tartózkodásra vízum nélkül is beléphetnek az EU schengeni térségébe, de ügyelniük kell arra, hogy útlevelük két feltételnek megfeleljen.

Először is, a brit útlevél nem lehet tíz évnél idősebb a kiutazás napján. A még mindig piros útlevelet használó brit állampolgárok nem biztos, hogy megfelelnek ennek a követelménynek.

Másodszor, az útlevélnek legalább három hónapig érvényesnek kell maradnia, amikor elhagyják az EU-t vagy hazatérnek. Az Egyesült Királyság kormánya azt tanácsolja, hogy a brit utazók útleveleinek legalább hat hónappal a lejárat előtt le kell járniuk.

2024 októberében az EU az útlevelek bélyegzését az automatizált be- és kiléptető rendszerrel( EES ) váltja fel.

Ez érinti a vízummal nem rendelkező utazókat, például a brit állampolgárokat, valamint a rövid távú tartózkodásra jogosító vízummal rendelkezőket.

Az EES biometrikus adatokat – például ujjlenyomatot vagy arcszkennelést – használ a schengeni térség külső határain történő be- és kilépések rögzítésére.

2025 közepére az EU elindítja az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszert(ETIAS) is a vízummal nem rendelkező utazók számára.

Az ETIAS az Egyesült Királyság elektronikus utazási engedélyéhez (ETA) hasonlóan működik, lehetővé téve az utazók előzetes szűrését és a zökkenőmentesebb utazási élményt.