2024-ben minden Szingapúrba látogató külföldi az új automatizált bevándorlási sávokat fogja használni

| március 1, 2024
2024-ben minden Szingapúrba látogató külföldi az új automatizált bevándorlási sávokat fogja használni
Kép a Changi repülőtér Facebook-oldaláról

Szingapúr lesz az első ország a világon, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi látogatók a Changi repülőtér összes ellenőrző pontján automatizált bevándorlási sávot használhassanak.

2024 februárjában a szingapúri Bevándorlási és Ellenőrzési Hatóság (ICA) bejelentette, hogy minden érkező számára lehetővé teszi az új automatizált határellenőrzési rendszer (ABCS) használatát.

Az év második felére minden Szingapúrba látogató külföldi be tudja majd szkennelni útlevelét az új automatizált bevándorlási sávokon.

Emellett a külföldi utasok előzetes regisztráció nélkül használhatják majd az új automatizált sávokat.

Szingapúr elhagyásakor az utazóknak biometrikus vizsgálaton kell átesniük, de útlevelüket nem kell újra bemutatniuk.

Jelenleg csak a szingapúri lakosok és a 60 országból érkező külföldi látogatók léphetnek be az országba az automata sorompókon keresztül.

Ez jelentős növekedés 2022-hez képest, amikor először bevezették. Akkoriban csak 16 területről érkező utazók használhatták.

Zökkenőmentes bevándorlási ellenőrzés a növekvő számú utazók számára

Az ABCS az ICA új elszámolási koncepciójának része. Célja, hogy minden utazó számára gyorsabb, zökkenőmentesebb és biztonságosabb bevándorlási vámkezelést biztosítson.

Az új automatizált bevándorlási sávok többféle biometrikus azonosító rendszert használnak az utazók hatékonyabb azonosítása érdekében.

Az írisz- és arcszkennelés mellett az új automatizált sorompók ujjlenyomat-olvasással is hitelesítik az utasok személyazonosságát.

A kerekesszékkel utazók és a legfeljebb négyfős családi csoportok is használhatják az automatizált bevándorlási sávokat egyes ellenőrző pontokon.

Az ABCS lassan minden ellenőrzőponton felváltja a meglévő sávokat és a személyzettel ellátott pultokat, hogy kiszolgálja a növekvő számú utazót.

2023-ban az ICA több mint 160 további automatizált sávot telepített. Idén további 230 automatizált sávot adnak hozzá.

Az ICA szerint Szingapúr 2023-ban 193 millió látogatót fogadott. Ez 84 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A 2022-es adat még mindig valamivel alacsonyabb, mint 2019-ben, amikor a koronavírus-járvány előtt 217 millió utazót fogadott az Oroszlánváros.

Érintésmentes utazás és fokozott biztonság

Világszerte egyre több repülőtéren vezetnek be biometrikus technológiát alkalmazó automatizált bevándorlási sávokat a gyorsabb és hatékonyabb utazás érdekében.

A biometrikus technológiát jelenleg a németországi frankfurti repülőtéren, az Egyesült Arab Emírségekben (UAE) található dubaji repülőtéren és Ausztrália főbb repülőterein alkalmazzák.

Az Egyesült Királyság (UK) is tervezi az arcfelismerő technológia bevezetését a gyorsabb és zökkenőmentesebb bevándorlási folyamat érdekében.

Az Airlines 2023 konferencián Phil Douglas, az Egyesült Királyság határőrizeti főigazgatója elárulta, hogy az ügynökség a következő generációs elektronikus útlevélkapuk vagy e-kapuk beszerzését tervezi.

Az Egyesült Királyság jelenlegi e-kapuja csak beolvassa az útlevélképet és az információs oldalt, majd egy új képet készít a tulajdonosáról, hogy ellenőrizze, egyeznek-e a képek.

Az eGates kezdetben csak brit és európai uniós (EU) állampolgárok számára volt elérhető. Most már Kanadából, Izlandról, Japánból, Új-Zélandról, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és más országokból érkező utazók is igénybe vehetik ezeket.

A következő generációs, arcfelismerő technológiával ellátott eGate-ek segítségével az utazóknak többé nem kell bemutatniuk útlevelüket a bevándorlási hivatalban.

Az Egyesült Királyság határőrizeti ügynöksége az év későbbi szakaszában a brit repülőtereken teszteli az új e-kapukat.

Ha a kísérletek sikerrel zárulnak, 15 brit repülőtéren és vasútállomáson több mint 270 eGate-et kell majd lecserélni.

Az ETA támogatja a zökkenőmentes utazási élményt

Az arcfelismerő technológiát használó automatizált bevándorlási sávokkal Douglas arra számít, hogy az olyan papíralapú úti okmányok, mint a vízum és az útlevél, elavulttá válnak.

A fizikai úti okmányok nélkül a hosszú sorban állás és az útlevélvizsgálók is a múlté lesznek, különösen az Egyesült Királyság új elektronikus utazási engedélyezési rendszerével (ETA).

„Az ETA-k nagyon fontosak” – osztotta meg Douglas, hozzátéve, hogy az Egyesült Királyságban a bevándorlás-ellenőrzési műveletek jelentősen meg fognak változni.

Az Egyesült Királyság új digitális beutazási engedélyezési rendszere, amelyre azoknak az utazóknak van szükségük, akiknek nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz, segít nekik előre dönteni a beutazási engedélyekről.

Douglas kifejtette: „Képesek leszünk pontosabban azonosítani és megcélozni őket, mivel több információval rendelkezünk róluk.”

Az ETA segítségével a tisztviselők tudni fogják, hogy az utazók már jártak-e az Egyesült Királyságban, hogy betartották-e a bevándorlási törvényeket, és hogy van-e bármilyen nyilvántartásuk a biztonsági adatbázis-rendszerben.

Az ETA egyszerűsíteni fogja a bevándorlási ellenőrzéseket az előzetesen átvilágított, alacsony kockázatú, jó bevándorlási múlttal rendelkező személyek esetében.

Az Egyesült Királyság határának digitalizálása

Az új brit ETA-rendszerrel együtt a brit kormány a biztonság javítása érdekében egy „alapértelmezett digitális határ” létrehozásán is dolgozik.

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma már most minden fizikai bevándorlási státuszt digitális nyilvántartásra vagy eVisára állít át. 2025. január 1-jétől kezdve csak eVisát fog kibocsátani.

Ezenkívül az útlevél- és az Egyesült Királyságbeli vízumkérelmek már most is gyűjtenek biometrikus adatokat.

Az összegyűjtött adatok révén a kormány jobban ellenőrizheti és felügyelheti az országba belépő személyeket.