A turisztikai csoport feltárja a 10 leglátogatottabb brit látványosságot 2023-ban

| március 29, 2024
A turisztikai csoport feltárja a 10 leglátogatottabb brit látványosságot 2023-ban

A Vezető Látványosságok Szövetsége (Association of Leading Visitor Attractions, ALVA) nyilvánosságra hozta az Egyesült Királyság (UK) 2023-ban leglátogatottabb turisztikai látványosságait.

A British Museum végzett az első helyen, több mint 5,8 millió látogatóval 2023-ban. Ez 42 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Legutóbb 2019-ben vezette a listát.

Az ALVA szerint népszerűségét elsősorban a múzeum „Kína rejtett évszázada” című, májustól 2023 októberéig tartó kiállításának köszönheti.

A nyugat-londoni Természettudományi Múzeum 5,7 millió látogatóval a második helyen végzett.

A Tate Modern, amely az Egyesült Királyság nemzetközi modern és kortárs művészeti gyűjteményének ad otthont, tavaly 4,7 millió látogatóval a negyedik helyen végzett.

Az ötödik helyen egy másik művészeti központ, a Southbank Centre következik 3,1 millió látogatóval.

Az Egyesült Királyságban a legtöbb látogatót vonzó látnivalók közül még öt Londonban található.

Ezek a következők: a Victoria és Albert Múzeum, a Nemzeti Galéria, a Tudományos Múzeum, a Londoni Tower és a Somerset House.

Az ALVA tagjai közé tartoznak az Egyesült Királyság vezető múzeumai, galériái, történelmi helyszínei és szabadidős attrakciói, összesen több mint 2200 helyszín.

A fővárosi turisztikai látványosságok uralják a leglátogatottabb helyek idei rangsorát – számolt be a The Independent.

Top turisztikai látványosságok az Egyesült Királyságban Londonon kívül

A Crown Estate és a National Museum of Scotland az egyetlen Londonon kívüli turisztikai látványosság, amely szerepel az Egyesült Királyság tíz leglátogatottabb helyének listáján 2023-ban.

A közhiedelemmel ellentétben a Windsori kastélyt és a Windsor Great Parkot is magában foglaló koronabirtok Berkshire-ben található. Londontól nyugatra fekszik.

2021-ben és 2023-ban az első helyen állt, de a turisták számának háromszázalékos csökkenésével a harmadik helyre csúszott vissza. A látogatások száma 2023-ban összesen 5,5 millió volt.

A Crown Estate 2023-ban az Egyesült Királyság legjobb szabadtéri látványossága lett.

A turisztikai csoport feltárja a 10 leglátogatottabb brit látványosságot 2023-ban

Az edinburgh-i Skót Nemzeti Múzeumnak viszont 2,2 millió látogatója volt.

Az Edinburgh-i vár és a Skót Nemzeti Galéria is népszerű turisztikai mágnes volt Skócia fővárosában. Ezeknek 1,9, illetve 1,8 millió látogatója volt.

A Londonon kívüli látogatói célpontok közé tartozik még az RHS Garden, a wokingi RHS Garden Wisley, a salisburyi Stonehenge és a bathi Római Fürdők és Pump Room.

Az angol fővároson kívüli tíz legjobb turisztikai látványosságot a Kelvingrove Art Gallery and Museum és a Riverside Museum egészíti ki. Mindkettő a skóciai Glasgowban található.

Emellett a Titanic Belfastban volt a legtöbb látogató Észak-Írországban, 800 000 ember kereste fel a látványosságot.

A cardiffi St Fagans Nemzeti Történeti Múzeum 600 000 látogatót fogadott, ami a legmagasabb látogatottságot jelenti Walesben.

A látogatók száma majdnem helyreállt a világjárvány után

Az ALVA 2023-ban 19%-os látogatószám-növekedésről számolt be, 2022-hez képest 146,6 millió fővel.

A látogatószám azonban még mindig 11 százalékkal elmarad a pandémia előtti 2019-es évhez képest, 163,9 millió látogatással.

Bernard Donoghue, az ALVA igazgatója szerint a lassú fellendülés a gazdasági változásoknak és a megélhetési költségeknek tudható be.

„Az emberek sokkal taktikusabban és ésszerűbb módon döntenek arról, hogyan költik el a szabadidős fontjaikat” – mondta Simon Calder Independent Travel Podcastjában.

Donoghue szerint az ALVA tagjai „örülnek”, hogy az emberek „még mindig fontosnak tartják, hogy különleges időt töltsenek különleges emberekkel különleges helyeken”.

A VisitBritain látogatószámmal és a beutazó turizmusra fordított kiadásokkal kapcsolatos előrejelzései megegyeznek a VisitBritain előrejelzéseivel.

Az Egyesült Királyság nemzeti turisztikai ügynöksége 2025 elejére teljes fellendülést jósol 2019-re mind a látogatások, mind a kiadások tekintetében.

Elveszett turisztikai lehetőségek az Egyesült Királyságban

Az ALVA igazgatója szerint a múzeumok, színházak és galériák adókedvezménye „nagyon üdvözlendő bejelentés volt a legutóbbi költségvetésben”.

Ugyanakkor nem rejtette véka alá elégedetlenségét az Egyesült Királyság kormányának néhány, a turizmusra vonatkozó közelmúltbeli döntésével kapcsolatban.

Az egyik az útlevél megkövetelése és az Európai Unió (EU) polgárainak megtiltása, hogy nemzeti személyazonosító igazolványukkal (ID-kártyájukkal) az Egyesült Királyságba utazzanak.

„Úgy gondoltuk, hogy ez egy katasztrofális gazdasági önkárosítás volt” – mondta Donoghue.

Sok uniós polgárnak nincs útlevele, mivel a schengeni térségen belül csak személyi igazolványával utazik.

Ez több mint 200 millió potenciális brit látogató elvesztését eredményezte, akik csak személyi igazolvánnyal rendelkeznek.

A kormány szerint az Egyesült Királyság évente 890 000 uniós polgár látogatását veszítené el, ami évi 590 millió font pénzügyi veszteséget jelentene.

A másik az adómentes vásárlás eltörlése, amely „jelentős csökkenéshez” vezetett a tengerentúli turisták által a látványosságokat kínáló ajándékboltokban elköltött összegek tekintetében.

Donoghue szerint az Egyesült Királyság „lemarad a drága tárgyakról, amelyeket a világ minden tájáról, különösen Amerikából, a Közel-Keletről és a Távol-Keletről érkező látogatók vásárolnak”.

Elmondta, hogy az adómentes vásárlás szabálya nélkül a látogatók megszakítanák az Egyesült Királyságban töltött nyaralásukat, és Párizsban, Milánóban, Madridban és Rómában vásárolnának.