Az utazóknak azt tanácsolják, hogy kövessék a meglévő kézipoggyász-szabályokat, amíg az Egyesült Királyság összes repülőterén új szkennereket nem helyeznek üzembe

| április 16, 2024
Az utazóknak azt tanácsolják, hogy kövessék a meglévő kézipoggyász-szabályokat, amíg az Egyesült Királyság összes repülőterén új szkennereket nem helyeznek üzembe

A Brit Utazási Irodák Szövetsége (ABTA) sürgős figyelmeztetést adott ki az Egyesült Királyság (UK) repülőterére érkező és onnan induló utazók számára.

Az ABTA szerint a „brit repülőterek közötti következetesség hiánya” miatt az utazóknak a jelenlegi kézipoggyász-szabályokat kell követniük.

Ez azt jelenti, hogy a kézipoggyászban lévő folyadékokat továbbra is legfeljebb 100 milliliternél (ml) nagyobb tartályokban kell tárolni.

Luke Petherbridge, az ABTA közkapcsolati igazgatója szerint az utazók így „készen állnak arra, hogy bármilyen forgatókönyv szerint megfeleljenek a követelményeknek”.

Ez jelentősen segít elkerülni a felesleges biztonsági késedelmeket és egyéb nehézségeket a nyaralásuk alatt.

Az ABTA azt is tanácsolta az utazóknak, hogy előzetesen tájékozódjanak az Egyesült Királyság azon repülőterein, ahová és ahonnan utazni fognak.

Új repülőtéri szkennerek a zökkenőmentesebb utazásért

Az ABTA tanácsa azután született, hogy a brit kormány meghosszabbította a határidőt, ameddig egyes repülőtereken be kell szerelni a következő generációs repülőtéri szkennereket.

Az új repülőtéri szkennerek CT röntgen technológiával vannak felszerelve, amely 3D-s képeket készít. Ilyen szkennereket már használnak világszerte néhány nagy repülőtéren.

A 3D szkennerek lehetővé tették volna, hogy az utasok 100 ml-nél nagyobb folyadékot is szállíthassanak kézipoggyászukban.

Azt is lehetővé tették volna, hogy az utasok a biztonsági eljárás során a táskájukban tartsák elektronikus eszközeiket.

Melyik? Rory Boland utazási szerkesztő a The Independentnek nyilatkozva „nagyon kiábrándítónak” nevezte, hogy néhány repülőtér le fogja késni az új repülőtéri szkennerek beszerelésének határidejét.

Hozzátette, hogy „a szkennerek a nyári utazási főszezonra drasztikusan csökkenthetik a biztonsági várakozási időt”.

Késedelmek a legújabb technológiájú repülőtéri szkennerek telepítésében

Az Egyesült Királyság kormánya eredetileg 2024. június 1-jét jelölte meg határidőként a repülőterek számára az új szkennerek telepítésére.

Számos brit repülőtér, például a Heathrow, a londoni Gatwick és a manchesteri repülőtér azonban azt mondta, hogy addigra nem lesz teljesen készen.

Sally Gethin légügyi szakértő szerint a késedelmek oka a technológia magas költsége és a szkennerek súlya lehet.

A BBC Newsnak elmondta, hogy a költségek mellett „néha a tényleges terminál padlóját is meg kell erősíteni”.

A Heathrow T2, T3 és T5 terminálokon már vannak új szkennerek. A T4 terminálon várhatóan nyárra lesz néhány.

A londoni Gatwick szóvivője szerint 2024 júniusára „jelentős előrelépést fognak tenni” az új szkennerek telepítésében.

A forgalmas nyári utazási időszak végeztével a repülőtér azt tervezi, hogy 2025 első negyedévére befejezi a telepítést.

A Manchester, Stansted és East Midlands repülőtereket üzemeltető Manchester Airports Group (MAG) ugyanezt a becslést osztotta.

A MAG szóvivője összetett projektként jellemezte a projektet, amely „a terminállétesítmények bővítését igényli, ugyanakkor az építkezés alatt is fenn kell tartani a működést”.

Az új határidőt 12 hónappal későbbre, 2025 júniusára hosszabbították meg.

Több ellenőrzés az utazási szabadságra induló brit állampolgárok számára

A még mindig a régi piros útlevéllel rendelkező brit állampolgárokat is arra kérik, hogy ellenőrizze érvényességüket, mielőtt bármilyen nyaralást foglalna.

Amióta az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból (EU), a kék brit útlevelek váltották fel a régebbi pirosakat.

Az Egyesült Királyság régi piros útlevelei még mindig használhatók, amíg le nem járnak. Azonban előfordulhat, hogy a birtokos úti céljától függően már nem érvényesek.

Az uniós tagállamokba utazó brit állampolgároknak két feltételnek kell megfelelniük ahhoz, hogy beléphessenek a schengeni övezetbe.

Először is, olyan útlevéllel kell rendelkezniük, amely nem lehet tíz évnél régebbi, amikor elhagyják az uniós tömböt.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a schengeni övezet országai az útlevél kiállításának dátumát tekintik „kiindulópontnak”. Ez kulcsfontosságú azon utazók számára, akiknek útlevele tíz évnél hosszabb ideig érvényes.

Másodszor, az Egyesült Királyság állampolgárainak három hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük a schengeni térségből való kilépéskor.

Az Egyesült Királyság kormánya ennek ellenére azt ajánlja, hogy a brit utazóknak az EU-ban való utazásra érvényes útlevelüket a lejárat előtt legalább hat hónapig őrizzék meg.

Így az útlevél hat hónapos érvényességi ideje biztosítja, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai a teljes 90 napos időszak alatt utazhatnak, és érvényes útlevéllel hagyhatják el Európát.

A Brexit után az Egyesült Királyság állampolgárai 180 napos időszakon belül csak 90 napig látogathatnak vízum nélkül a schengeni övezetbe.

A brit utazóknak továbbra is azt tanácsoljuk, hogy ellenőrizzék útlevelük érvényességét, ha az EU-n kívüli célállomásokra utaznak.

Egyes országok megkövetelik, hogy az útlevél a teljes tartózkodás idejére érvényes legyen, míg más országok a beutazáshoz egy meghatározott ideig érvényes útlevelet írnak elő.

Ezenfelül felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a repülőjegyek lefoglalása után azonnal kössenek utasbiztosítást.

Ez biztosítja, hogy az utasok kártérítést kapjanak a járattörlések és egyéb fennakadások miatt.