Az Egyesült Királyság állampolgárainak több mint fele nem ismeri az EU új határellenőrzési rendszerét – EES felmérés

| április 17, 2024
Az Egyesült Királyság állampolgárainak több mint fele nem ismeri az EU új határellenőrzési rendszerét - EES felmérés

Egy új kutatás kimutatta, hogy az Egyesült Királyság (UK) polgárainak többsége még mindig nem ismeri a be- és kilépési rendszert (EES ).

Az EES az Európai Unió (EU) új, automatizált határellenőrzési rendszere. A tervek szerint idén novemberben indul.

Az uniós határon az útlevelek bélyegzése helyett az EES biometrikus adatokon keresztül fogja rögzíteni a be- és kilépéseket.

Ez minden nem uniós utazót érint, beleértve a rövid távú tartózkodásra jogosító vízummal rendelkezőket és a vízummentességet élvező állampolgárokat, például a brit állampolgárokat.

A brit állampolgárok közel kétharmada, azaz 63 százaléka még mindig nincs tisztában az EES-sel és azzal, hogy az milyen hatással lesz a schengeni övezetbe való utazásra.

Ez derül ki a Co-op Insurance által 2000 brit felnőtt részvételével végzett EES felmérésből.

Csaknem egynegyedük, azaz 22 százalékuk mondta, hogy az európai foglalkoztatási stratégia miatt „elriasztaná” őket az uniós blokkba való látogatástól.

Graham Ward-Lush, a Co-op Insurance utazási vezetője szerint az utazás közbeni stressz nem ismeretlen jelenség.

Ez általában abból adódik, hogy „a repülőtéren való tartózkodással járó gyors tempó és a különböző folyamatok követése miatt”.

Az EES felméréséből kiderült, hogy 27 százalékuk a repülőtéri biztonsági ellenőrzést tartja a nyaralás legstresszesebb részének.

„A repülőtéri biztonsági rendszer új változásainak bevezetésekor fontos, hogy az utazók tisztában legyenek azzal, mire számíthatnak, hogy ennek megfelelően tudjanak tervezni” – mondta Ward-Lush a TTG Media jelentése szerint.

Az EES felmérése az utazás közbeni esetleges hosszadalmas késésekről

Az EES felmérése szerint 38 százalékuk azt mondta, hogy a hosszas késések lehetősége miatt meggondolnák a schengeni övezetbe való beutazást.

Több utazási és közlekedési tisztviselő is figyelmeztette az Egyesült Királyság Európai Ellenőrző Bizottságát, hogy hosszú sorok várakoznak az Egyesült Királyság és az EU határán.

A doveri kikötő például az Európai Ellenőrző Bizottság előtt az EES miatt lehetséges 14 órás késésekről számolt be.

Ennek az az oka, hogy az utasoknak először ki kell szállniuk a személygépkocsiból vagy autóbuszból a járműátkelőhelyeken, hogy regisztrálhassanak az EES-re.

A sorban álló járművekből eredő forgalmi torlódás a helyi vállalkozásokat is súlyosan érintené.

Az Eurostarnak korlátoznia kell az utasok számát a londoni St. Pancras pályaudvaron is, hogy elkerülje a hosszú várakozási időket.

A vasútállomásokon nincs hely az új automatizált határellenőrzés megkönnyítése érdekében további EES-kioszkok telepítéséhez.

Az utazási és közlekedési tisztviselők arra számítanak, hogy a francia-brit határon a hatalmas utasforgalom miatt a késések még nagyobbak lesznek.

Hosszú sorok kialakulására számítanak a határátkelőhelyeken is, ahol az „egymás melletti ellenőrzések” során az uniós határellenőrzéseket az Egyesült Királyság oldalán végzik.

A késedelem másik fő oka, hogy az utazóknak biometrikus adatokat kell regisztrálniuk a határőrök előtt.

Az EU egy alkalmazást fejleszt ki ennek megoldására. Sokan azonban nem bíznak abban, hogy ez felgyorsíthatja a folyamatot.

Hogyan befolyásolja az EU EES a brit utazókat?

Az uniós politikának megfelelően az utazóknak a schengeni övezetbe való első belépéskor a határőrök előtt regisztrálniuk kell az arc- és ujjlenyomatadataikat az EES-ben.

A jövőbeni látogatások alkalmával ujjlenyomat vagy arcszkennelés segítségével megerősíthetik az engedélyüket, és rögzíthetik a be- és kilépésüket.

Az EES három évig vagy az útlevél lejártáig tárolja az utazók útlevelét és biometrikus adatait.

A schengeni övezetbe történő minden egyes látogatáskor további három évig frissíti és megőrzi az adatokat.

Ha három év elteltével, amikor adataik érvényessége lejár, újra regisztrálniuk kell magukat a határőrök előtt.

Az EES felmérésben részt vevők mintegy fele, azaz 46 százaléka mondta azt, hogy nem tetszik neki az ötlet, hogy biometrikus adatait rögzítik vagy tárolják a rendszerben.

Készüljön fel a Brexit utáni több utazási követelményre

A brit állampolgárokat harmadik országbeli vagy nem uniós állampolgároknak tekintik, miután az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból.

Az Egyesült Királyság állampolgárainak nincs szükségük vízumra a schengeni övezetbe történő rövid távú utazáshoz. Ugyanakkor be kell tartaniuk a nem uniós állampolgárokra vonatkozó utazási politikát.

Ez magában foglalja az EES-re való regisztrációt, és 2025 közepéig a schengeni övezetbe való utazás előtt az ETIAS megszerzését.

Az ETIAS, vagyis az elektronikus utazási információs és engedélyezési rendszer az Egyesült Királyság új elektronikus utazási engedélyének (ETA) uniós megfelelője.

Mindkettő digitális utazási engedély, amely lehetővé teszi a jogosultak számára, hogy vízum nélkül látogassanak el az Egyesült Királyságba vagy a schengeni övezetbe.