Az Egyesült Királyság 2029-ig meghosszabbítja a szezonális munkavállalói vízum útvonalát

| május 14, 2024
Az Egyesült Királyság 2029-ig meghosszabbítja a szezonális munkavállalói vízum útvonalát

Az Egyesült Királyság (UK) kormánya meghosszabbította a szezonális munkavállalói vízumot a kertészeti és baromfiágazat számára.

Steve Barclay brit környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a külföldi termény- és gyümölcsszedők számára az ideiglenes munkavállalói vízum útvonala legalább 2029-ig fennmarad – jelentette a The Telegraph.

A döntés azután született meg, hogy aggódtak amiatt, hogy nem lesz elég mezőgazdasági munkás, különösen a betakarítási szezonban.

A mezőgazdasági üzemekben és az ellátási láncban jelentkező munkaerőhiány veszélyeztetheti az élelmiszertermelést.

Barclay szerint 2025-ben 45 000 vízum áll majd rendelkezésre idénymunkások számára, ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

A kertészeti ágazatnak kiosztott kvóta egy része 43 000, míg a baromfiágazat 2000 férőhelyet kap.

Az ezt követő, 2026-tól 2029-ig tartó évekre vonatkozó kvótákat az év későbbi szakaszában jelentik be.

A környezetvédelmi miniszter szerint az idénymunkás-vízum meghosszabbítása időt ad a gazdáknak arra, hogy alkalmazkodjanak, és ne függjenek tovább a külföldi munkásoktól.

„A vállalkozások akkor teljesítenek a legjobban, ha hatékonyan tudnak tervezni a jövőre nézve” – mondta Barclay.

Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság kormánya „növeli a csúcstechnológia finanszírozását”, hogy segítsen a gazdáknak megszabadulni a külföldi munkavállalók alkalmazásától.

Barclay utal az élelmiszer-csomagoló üzemek gépesítésére és új robotgyümölcs- és terményszedők kifejlesztésére irányuló 50 millió fontos beruházásra.

A brit kormány azt reméli, hogy a technológiai fejlődés kiválthatja a külföldi mezőgazdasági munkásokat, és teljesen lezárhatja az idénymunkás-vízumot.

Mi a szezonális munkavállalói vízum útvonala?

A szezonális munkavállalói vízum lehetővé teszi külföldi munkavállalók számára, hogy legfeljebb hat hónapra az Egyesült Királyságba jöjjenek, hogy a kertészeti és baromfiágazatban dolgozzanak.

A kertészeti ágazatban a legtöbb idénymunkás jellemzően nyáron, a gyümölcs- és zöldségszedési szezonban érkezik. Az év bármely szakában jelentkezhetnek.

Ezzel szemben a baromfiágazat idénymunkásai minden évben október 2. és december 31. között tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban. A pályázatokat minden év november 15-ig kell benyújtani.

Ahhoz, hogy az idénymunkás-vízum iránti kérelmet figyelembe vegyék, a következő jogosultsági feltételeknek is meg kell felelniük:

  • Legalább 18 évesnek kell lenniük.
  • Van munkáltatójuk vagy munkahelyi szponzoruk és érvényes szponzori igazolásuk (CoS). A CoS tartalmazza a külföldi munkavállalóknak felajánlott munka részleteit, amelynek a kertészet vagy a baromfitenyésztés területére kell tartoznia.
  • Elég pénzük van, legalább 1270 font, hogy az első 28 napban eltartsák magukat az Egyesült Királyságban. Ettől a követelménytől eltekinthetnek, ha a munkáltatójuk vállalja, hogy fedezi a megélhetési költségeket az első hónapban az Egyesült Királyságban.
  • Befizették a vízumkérelem díját és a bevándorlási egészségügyi illetéket. A szezonális munkavállalói vízumdíj 298 font, míg a bevándorlási egészségügyi pótdíj felnőttek esetében 1035 font.
  • Minden szükséges biometrikus adatot megadtak.
  • Ezek nem tartoznak az általános elutasítási okok közé.

Az idénymunkások a munka mellett is tanulhatnak, egyes kurzusokhoz azonban szükséges az Academic Technology Approval Scheme tanúsítvány.

Az idénymunkások azonban nem vállalhatnak állandó munkát, és nem dolgozhatnak másodállásban a társulási megállapodáson kívül.

Emellett nem használhatnak állami pénzeszközöket, és nem hozhatnak be eltartottakat vagy családtagokat az Egyesült Királyságba.

A szezonális munkavállalói vízum nem a letelepedés vagy az Egyesült Királyságban való állandó tartózkodás útja. Nem járul hozzá az Egyesült Királyság nettó migrációjához.

Skócia hosszú távú munkaerőigénye

John Lamont, Skócia mezőgazdasági minisztere üdvözölte a szezonális munkavállalói vízumútvonal meghosszabbítását.

„Bár mindig támogatni fogjuk a hazai munkaerőt, elismerjük, hogy az iparágnak még mindig szüksége van extra segítségre” – mondta a The Press & Journal szerint.

Hozzátette, hogy „a mezőgazdasági kezdeményezések csomagja segít biztosítani a munkaerőigények hosszú távú biztonságát”.

Ez „az Egyesült Királyság élelmiszer-ellátási láncát a világ legmodernebbjévé teszi” – mondta Lamont.

Lamont hangsúlyozta: „A Skóciában termesztett termékek világszínvonalúak, és az a helyes, ha biztosítjuk, hogy a gazdák és a termelők rendelkezzenek a szükséges forrásokkal.”

Az Egyesült Királyság kormánya 2019-ben, az Egyesült Királyság Európai Unióból (EU) való kilépése előtt vezette be a szezonális munkavállalói vízumot.

Kezdetben csak 2500 vízumot ajánlott fel az EU-n kívüli külföldi idénymunkásoknak.

A Brexit után a brit kormány 2022-ben 30 000-re növelte az idénymunkások vízumhelyeit.

Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök azonban ígéretet tett arra, hogy a program leállítását már az előző évben megkezdik.

Ígéretet tett arra, hogy 2023-tól kezdve csökkenteni fogja a kiosztott helyek számát, mivel aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy visszaélnek a vízummal.

Johnson akkor azt mondta, hogy a mezőgazdasági ágazatnak növelnie kell a fizetéseket és a munkakörülményeket, hogy több helyi munkavállalót vonzzon.

Idén az Egyesült Királyság kormánya együttműködik az Élelmiszer- és Italipari Ágazati Tanács vonzerő-projektcsoportjával.

Ez biztosítja a kertészeti ágazat számára a kezdeti finanszírozást a Mezőgazdasági és Kertészeti Intézet (TIAH) elindításához.

A kertészeti ágazat a Munkaügyi és Nyugdíjügyi Minisztériummal is együttműködik a regionális munkaerő-felvételi tervek kidolgozásában.

Ezek a tervek a Jobcentre Plus hálózatát fogják felhasználni arra, hogy segítsék az álláskeresőket a szükséges készségek és ismeretek megszerzésében.