Az Egyesült Királyság ETA salvadori állampolgárok számára: Amit tudnia kell

Az Egyesült Királyság új ETA-rendszere hamarosan életbe lép, ami sok látogató számára megváltoztatja az utazás élményét. El Salvador állampolgárai azok közé tartoznak, akiket az új program érint. Ez az útmutató elmagyarázza, hogyan kell az Egyesült Királyságban ETA-t igényelni, hogyan működik az új rendszer, és mit kell tudniuk az utazóknak, mielőtt útnak indulnak.

Mi a salvadori állampolgárok brit ETA-ja?

Bár az ETA, ami az elektronikus utazási engedély rövidítése, új az Egyesült Királyságban, az utazóknak már lehetnek tapasztalataik hasonló programokkal kapcsolatban. A rendszer az olyan országokban, mint az Egyesült Államok és Kanada, már létező rendszereken alapul. Ez része a brit kormánynak a határok digitalizálására irányuló kezdeményezésének. Ha az ETA-rendszer elkészül, a kormánynak nagyobb rálátása lesz az országba érkező látogatókra. Emellett egy erősebb biztonsági folyamatot is létrehoz, amely megkönnyíti az Egyesült Királyságot fenyegető potenciális kockázatok azonosítását és megjelölését.

Az ETA nem vízum, és sokkal egyszerűbb és könnyebb a kérelmezési folyamata, mint egy vízumé. Ehelyett a jelenlegi vízummentességi rendszer helyettesítésére vezetik be. Ez egy digitális utazási engedély. A salvadori állampolgárok számára kiadott ETA-bizonyítvánnyal rendelkezők engedélyt kapnak az Egyesült Királyságba való belépésre.

Hogyan érinti az ETA a salvadori utazókat?

Salvador szerepel azon 92 ország listáján, amelyek vízummentességi programmal rendelkeznek az Egyesült Királysággal. Ezen országok állampolgárainak nem kell hosszadalmas vízumkérelmi eljáráson keresztülmenniük, ha az Egyesült Királyságba kívánnak látogatni. Az új rendszer szerint a salvadori állampolgároknak továbbra sem lesz szükségük vízumra az Egyesült Királyságba történő utazáshoz. Utazásuk előtt azonban ETA-t kell kérniük.

Egyes salvadori állampolgárok azzal a szándékkal mennek az Egyesült Királyságba, hogy hosszú ideig ott maradnak, ott élnek vagy az országban dolgoznak. Ezekben a helyzetekben jelenleg vízumra van szükségük. Ez az új rendszerben nem fog változni. Azoknak az utasoknak, akiknek vízumra van szükségük, külön vízumkérelmi eljáráson kell átesniük, amely nem kapcsolódik az ETA-hoz.

Azok a salvadori utazók azonban, akik nem terveznek munkát vállalni az Egyesült Királyságban, és hat hónapnál rövidebb időt töltenek az országban, ezt egy ETA-val is megtehetik. Sok utazó azért jön az Egyesült Királyságba, hogy nyaraljon, de az utazásnak más okai is vannak. Ezek az okok a következők:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Rövid távú tanfolyamok vagy tanulmányi programok
– Barátok és családtagok meglátogatása
– Orvosi eljárások

A fenti okok bármelyike miatt az Egyesült Királyságba érkező utazók ETA-t igényelhetnek. Egyes salvadori állampolgárok menedékjogért akarnak az Egyesült Királyságba jönni. Ebben az esetben külön jelentkezési folyamaton kell keresztülmenniük.

A salvadori állampolgárok ETA kérelmezési folyamata az Egyesült Királyságban

Az ETA-rendszer véglegesítéséig a rendszerrel kapcsolatos információk nem ellenőrizhetők teljes mértékben. A brit kormány közzétett néhány információt a tervezett programról, de ezek még változhatnak. Mindazonáltal érdemes megnézni ezeket az információkat, mivel az utazóknak képet adnak arról, hogy mire számíthatnak, amikor a program életbe lép.

Az ETA jelentkezési lap csak online lesz elérhető. Mivel az ETA egy digitális rendszer része, nem lesz papír alapú alternatíva. Megjelent néhány követelmény az ETA-val kapcsolatban. Bár ezek változhatnak a rendszer bevezetésekor, a következőkre terjednek ki:

– Érvényes biometrikus útlevél a jogosultsági listán szereplő országból. A kiállító országtól függően az útlevélnek az utazás tervezett időpontjától számított 3-6 hónapig kell érvényesnek lennie.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– személyes adatok. Ez olyan adatokat tartalmaz, mint a születési dátum, foglalkoztatási információk, elérhetőségi adatok stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás néhány részlete, például az országban való tartózkodás idejére vonatkozó cím.
– Hitel- vagy bankkártya az ETA kérelmezési díj fedezésére.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények, valamint tiltott szervezetekben vagy csoportokban való tagság közzététele.

A lista utolsó pontja különösen fontos. Az ETA bevezetésének egyik oka az, hogy a biztonsági kockázatok szűrésére szolgáljon. Az olyan kérelmező ETA-kérelmét elutasítják, aki veszélyt jelent az Egyesült Királyságra nézve.

A salvadori állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

Az ETA-kérelem része egy vissza nem térítendő díj megfizetése. Ha ez nem kerül teljes egészében kifizetésre, a kérelem nem kerül feldolgozásra. Amint a kérelem hiánytalan és a díjat befizették, a kérelem bekerül a feldolgozási sorba. A feldolgozási idő várhatóan 72 órát vesz igénybe, ezért az utazóknak ezt szem előtt kell tartaniuk, amikor az utazásukat tervezik.

Alapvető fontosságú, hogy az utazók az indulási repülőtérre úgy érkezzenek meg, hogy az ETA-kérelem kitöltve és jóváhagyva van. A fuvarozóknak a jóváhagyott ETA-t a szállítás feltételéül kell szabniuk. Ha egy utas nem rendelkezik a salvadori állampolgároknak szóló brit ETA-vel, amikor a beszállókapuhoz ér, megtagadhatják tőle a repülőgépre való felszállást.

Az Egyesült Királyságba érkezéskor az utazóknak át kell haladniuk a brit határellenőrzésen. Itt ismét meg kell mutatniuk az ETA-jukat. Ha egy ETA-kérelmet elutasítanak, a kérelmező fellebbezhet a döntés ellen. Ez azonban hosszabb folyamat lesz, mint egy hagyományos alkalmazás. Az az utas, akinek ETA-kérelmét elutasították, vízumot is igényelhet, amelynek feldolgozási ideje sokkal hosszabb.

Utazás az Egyesült Királyságban ETA-val salvadori állampolgárok számára

Az ETA engedélyt ad a salvadori utazóknak arra, hogy legfeljebb hat hónapot töltsenek az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyság négy országból áll: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. Ezen országok között nincs határellenőrzés, így az utazók szabadon mozoghatnak közöttük, bármilyen közlekedési eszközzel. Ez az engedély nem vonatkozik az Ír Köztársaságra, amely független ország.

Az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni közös utazási övezetnek vagy az Európai Uniónak. Az ETA csak az utazónak az Egyesült Királyságba való belépési lehetőségét érinti. Más európai országokban nem érvényes, így azoknak a salvadoriaknak, akik utazásuk során Európa más részeire is el akarnak látogatni, utána kell nézniük a vonatkozó beutazási követelményeknek. Az EU jelenleg is dolgozik saját hasonló rendszerének, az ETIAS-nak a bevezetésén. Az Egyesült Királyság ETA-jával kapcsolatos további információkért kérjük, olvassa el a GYIK oldalt.