Az Egyesült Királyság ETA-jának magyarázata kelet-timori állampolgárok számára

2024-től kezdődően minden olyan személy, aki az Egyesült Királyságot alkotó országok bármelyikébe tervez utazni, új ETA-rendszer hatálya alá kerül. Az ETA iránti kérelmet az Egyesült Királyságba tartó utazás megkezdése előtt kell benyújtani, és az általános érvényű, beleértve azokat az utasokat is, akik jelenleg vízummentességre jogosultak.

Az alábbi cikk az Egyesült Királyságba utazni szándékozó kelet-timori állampolgárokat érintő összes lényeges információt ismerteti, és azt, hogy milyen hatással lehet rájuk az ETA. Emellett áttekinti a brit ETA kérelmezésére vonatkozó részletes iránymutatásokat is.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA?

Az Egyesült Királyságban az Egyesült Államok ESTA és Kanada ETA rendszeréhez hasonló bevándorlási rendszer, az Egyesült Királyság ETA egy újonnan kifejlesztett elektronikus utazási engedélyezési program (ETA). A tervek szerint a teljes kiépítés 2024 végére valósul meg. Ez az Egyesült Királyság kormányának az állampolgárságról és a határokról szóló törvényjavaslatában bekövetkezett kulcsfontosságú változások eredményeként történt.

Az új jogszabály értelmében a tervek szerint az Egyesült Királyság valamennyi határa teljes mértékben digitalizált lesz, és az ETA a külföldi látogatók számára digitális engedélyként fog működni. Az engedély mind a négy egyesült királyságbeli országba való belépésre jogosít: Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország.

Az Egyesült Királyság közzétette azon országok listáját, amelyek állampolgárai ETA-t igényelhetnek. A listán (jelenleg) 92 ország szerepel, köztük Kelet-Timor is. Kelet-timori állampolgárok számára az Egyesült Királyságban érvényes ETA-re van szükség, függetlenül az utazás okától, beleértve a turizmust, a család- vagy baráti látogatást, üzleti utazást, tanulást vagy orvosi kezelést.

Fontos megjegyezni, hogy az ETA az Egyesült Királyságba való legális utazás és érkezés minden lehetséges módjára vonatkozik 2024-től. Minden hivatalos beléptetési kikötőben, azaz a repülőtereken, tengeri kikötőkben és az Eurostar-vonat kikötőiben is lesz digitális rendszer.

Hogyan érinti az új rendszer a kelet-timori állampolgárokat?

Az ETA tervezett bevezetése előtt minden kelet-timori állampolgár, aki turisztikai céllal az Egyesült Királyságba kívánt utazni, szabadon, vízumkérelem nélkül tehette ezt meg, amennyiben megfelelt a következő feltételeknek standard látogató követelményeket, és tartózkodásuk kevesebb mint hat hónapig tartott.

2024-től minden kelet-timori utazónak, aki rövid tartózkodásra szeretne beutazni az Egyesült Királyságba, ETA-t kell majd kérnie, függetlenül attól, hogy milyen okból. A szabályok nem változtak és nem is fognak változni Kelet-Timor egyetlen olyan állampolgárára sem, aki munkát kíván vállalni vagy hat hónapnál hosszabb időt akar az országban tölteni. Ehhez továbbra is szükség lesz egy brit vízumkérelemre.

Mi az ETA kérelmezésének folyamata?

Bár a végleges bevezetés előtt még lehetnek változások, az új ETA-rendszerről elegendő részlet áll rendelkezésre. Hogy Kelet-Timor polgárai képet kapjanak arról, hogy mire számíthatnak, a kelet-timori állampolgároknak az Egyesült Királyságban történő ETA-hoz a következőkre lesz szükségük:

– Érvényes biometrikus kelet-timori útlevél.
– Egy friss útlevélkép digitális formátumban.
– Személyes adatok – teljes név, születési dátum és jelenlegi lakcím.
– Útlevéladatok – szám, kiállítási dátum és a kiállítás országa.
– Foglalkoztatási adatok – a munkáltató neve, címe és elérhetőségei.
– Az utazás részletei, beleértve a látogatás célját és az Egyesült Királyságban való tartózkodás során használandó címet.

A kelet-timori ETA-kérelmezőknek személyes életük és múltjuk bizonyos elemeiről is fel kell fedniük bizonyos információkat. Ez az információ magában foglalja a tiltott csoportokhoz való tartozásra, a bevándorlási múltra és a bűnügyi nyilvántartásra vonatkozó kérdéseket.

Ezeket az információkat a határőrizeti erők és az Egyesült Királyság kormánya megbízásából nemzeti és nemzetközi adatbázisokkal is összevetik. Nem hagyják jóvá az ETA-t olyan kérelmező számára, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ha az ETA-t elutasítják, vízumot lehet kapni, de ez a személyes körülményektől függ.

Hogyan történik a pályázat feldolgozása?

Az online jelentkezés kitöltése után fizetni kell. A vissza nem térítendő díjat hitelkártyával vagy bankkártyával lehet fizetni. A kísérő fizetés nélkül benyújtott kérelmeket nem dolgozzák fel. A normál feldolgozás becslések szerint 48-72 órát vesz igénybe. Kelet-timori állampolgárok számára ajánlott, hogy jóval a tervezett érkezési időpont előtt kérvényezzék az Egyesült Királyságban történő ETA-t.

Hogyan befolyásolja az ETA a beutazási folyamatot?

Ha az ETA-kérelmet jóváhagyják, az utazó az útleveléhez kapcsolódó digitális engedély formájában kapja meg azt. Minden egyes jóváhagyott ETA adatai felkerülnek az Advanced Passenger Information rendszerbe, és az utazási társaságok felelőssége lesz világszerte meggyőződni arról, hogy utasaik rendelkeznek-e érvényes engedélyekkel, hogy legálisan léphessenek be az Egyesült Királyságba.

Azokat a Kelet-Timorból érkező utasokat, akik nem tudnak jóváhagyott ETA-t felmutatni, megtagadhatják az Egyesült Királyság területére belépő vonatokra, hajókra vagy repülőgépekre való felszállást. Az Egyesült Királyság határán továbbra is megtagadható a belépés, ha a tisztviselők úgy vélik, hogy az ETA birtokosa az Egyesült Királyság joga szerint nem fogadható be.

Milyen időszakra vonatkozik az ETA?

Az Egyesült Királyságban kiállított ETA a kiállítás időpontjától számított 180 napig érvényes. Ez alól az egyetlen kivétel, ha a kapcsolódó útlevél az említett időszak vége előtt lejár. A fent említett listán szereplő 92 országból – beleértve Kelet-Timort is – egyetlen látogató sem tartózkodhat az Egyesült Királyságban az útlevelének lejárati idején túl, függetlenül attól, hogy mennyi idő van még hátra az ETA-ból.

Ha az ETA az Egyesült Királyságban való tartózkodás során lejár, akkor a tartózkodás meghosszabbításához új kérelmet kell benyújtani. Bizonyos esetekben az utazóknak akár vissza is kell térniük a szülőföldjükre, hogy újra elkészítsék a kérelmet. A kelet-timori állampolgárok számára az Egyesült Királyságban történő ETA-eljárással kapcsolatos további információkért látogasson el a Gyakran ismételt kérdések szakaszba.

Megjegyzendő, hogy az ETA érvényességi ideje alatt az ETA birtokosa az Egyesült Királyság egész területén szabadon mozoghat. A határátkelőhely, függetlenül attól, hogy hol van, mind a négy országra kiterjed. Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország között nincsenek belső határok. Azoknak a kelet-timoriaknak azonban, akik Észak-Írországba utaznak a többi alkotó ország bármelyikéből, be kell mutatniuk útlevelüket.