Háziállatok szállítása az Egyesült Királyságba

| július 10, 2024
Kisállatok utazása az Egyesült Királyságba

Az Egyesült Királyságba háziállatot behozni kívánó látogatóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az Egyesült Királyságban a célországtól függően eltérő szabályok érvényesek. Egy szabályrendszer vonatkozik Nagy-Britannia szigetére, amely Angliát, Skóciát és Wales-t foglalja magában. A másik készlet Észak-Írországra vonatkozik, amely az Ír-sziget északi részét foglalja el.

A háziállatoknak az Egyesült Királyságba történő behozatalára vonatkozó szabályok felülvizsgálatának története

A nem is olyan távoli múltban nem volt lehetséges háziállatokat behozni az Egyesült Királyságba Európa bármely részéről anélkül, hogy ne kellett volna karanténba helyezni őket. Ennek oka állítólag a veszettségnek az európai kontinensről történő behurcolásának veszélye volt, ami – az igazság kedvéért – valódi aggodalomra adott okot. Ma még időről időre előfordulnak elszigetelt veszettségi esetek, de ezek évről évre ritkábbak.

A Brexitig (Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból) viszonylag könnyű volt háziállatot Európába vinni Nagy-Britanniából, illetve az Egyesült Királyságból Európába. Amint a háziállat egészségi állapotára vonatkozó bizonyos feltételek teljesültek, nem volt szükség karanténidőszakra, és ez a legtöbb esetben még mindig így van.

Ez a helyzet azonban csak annak köszönhető, hogy a Brexit-megállapodás részeként az EU Bizottsága és a brit kormány között bizonyos feltételekről tárgyaltak. Ez 2024-ben megváltozhat, mivel az EU jelenleg az ETIAS(Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer) bevezetésén dolgozik, és még nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz az EU-ba háziállatot behozni kívánó brit állampolgárokra. Ha a jelenlegi laza megközelítés folytatódik, akkor valószínű, hogy a brit állampolgárok kis nehézség nélkül hozhatnak majd háziállatokat Európába. Másrészt, ha olyan korlátozásokat vezetnek be, mint a karantén, akkor a brit kormány válaszul hasonló intézkedéseket vezethet be az európai és más, nem brit látogatók háziállataira, amikor 2024-ben bevezetik a közelgő brit ETA-t (elektronikus utazási engedély).

A háziállatok szállítására vonatkozó jelenlegi szabályok

A háziállatoknak az Egyesült Királyságba történő behozatalára vonatkozó jelenlegi szabályok macskákra, kutyákra és (valamilyen furcsa oknál fogva) görényekre vonatkoznak. A karanténmentes befogadás feltétele, hogy a háziállat:

 1. Mikrochippel ellátva
 2. Érvényes kisállatútlevéllel vagy azzal egyenértékű egészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie.
 3. Veszettség elleni védőoltás (vagy bizonyos joghatóságok esetében vérvizsgálat).
 4. Kutyák esetében általában a szalagféreg elleni kezelés elvégzésének igazolására is szükség van.
 5. Minden háziállatnak „jóváhagyott” útvonalakon és utazási vállalkozókon keresztül kell beutaznia az Egyesült Királyságba. Ez azt jelenti, hogy a légi úton érkező háziállatnak rakományként kell utaznia, kivéve, ha magán charterjáratról van szó, vagy ha a kutya regisztrált segítő kutya. A tengeren érkező háziállatokat csak az erre a célra bejegyzett társaságok szállíthatják, és ezt a tényt a hajóra lépés előtt ellenőrizni kell.

Amennyiben az állatot eladás vagy tulajdonjog átruházása céljából hozzák be az Egyesült Királyságba, ezt a megfelelő nyilatkozaton kell feltüntetni.

A követelmények bármelyikének elmulasztása azt eredményezheti, hogy az állatnak akár négy hónapot is karanténban kell töltenie, és a tulajdonos felelős a fenntartási és a járulékos költségekért.

Az Észak-Írországból érkező háziállatoknak nem kötelező jóváhagyott útvonalat vagy szállító céget használniuk.

További szabályok

Bizonyos körülmények között további szabályok, az úgynevezett Balai-szabályok alkalmazandók.

Ezek közé tartoznak:

 • Az Egyesült Királyságba viszonteladás vagy tulajdonjog átruházása céljából behozott háziállatok
 • a tulajdonos érkezése előtt vagy után öt nappal érkező állatok
 • Ha összesen ötnél több állatot hoznak be az Egyesült Királyságba, kivéve, ha kiállítás, verseny vagy sportesemény céljából, akkor a Balai-szabályok is alkalmazandók.

Ellenőrzések induláskor és érkezéskor

A szállítóeszköztől függően a háziállatokat az induláskor, az érkezéskor vagy mindkettőben ellenőrizhetik. A hajón Nagy-Britanniába érkező és az Eurotunnelen keresztül érkező háziállatokat valószínűleg az Egyesült Királyságba való indulás előtt, míg a légi úton érkezőket érkezéskor fogják ellenőrizni.

Az állatot beolvassák mikrochipre, és ellenőrzik a szükséges dokumentumokat (útlevél, egészségügyi bizonyítvány). Mivel az állat repülővel érkezve teherszállítmányként utazik, más vámállomáson fog átmenni, mint a tulajdonos, és az ellenőrzések befejezése után kell majd átvenni. Ezt általában az illetékes légitársaságon vagy utazási társaságon keresztül, vagy az utazás előtt a vámügynökökkel való egyeztetéssel lehet elintézni.

Ez általában zökkenőmentes folyamat, de problémákra lehet számítani, ha:

 • A szükséges dokumentáció hibás, érvénytelen vagy hiányzik.
 • Nem végeztek el minden egészségügyi ellenőrzést és oltást.
 • Az előírások be nem tartása vagy az állat karantén alá helyezését, vagy esetleg az állat azonnali visszaküldését eredményezi az indulási országba.

Veszettség megelőzése

A brit kormány legnagyobb aggodalma a beérkező állatokkal kapcsolatban a veszettség veszélye. A macskákat, kutyákat és vadászgörényeket utazás előtt be kell oltani az alapimmunizálással és szükség esetén emlékeztető oltással. A vakcinázást állatorvosnak kell igazolnia, és a szükséges igazolást az állatot az utazás során kísérnie kell.

A szükséges injekciók, emlékeztető oltások és vérvizsgálatok pontos menete régiónként változik a világon, és ezeket az 1. vagy a 2. rész re osztották a felsorolt országok között.

1. rész Országok. Az 1. részben felsorolt országokból érkező állatoknak rendelkezniük kell a következők egyikével:

 • A származási ország kisállatútlevele
 • Az előző négy hónapban Nagy-Britanniában kiállított állat-egészségügyi bizonyítvány (vagy AHC).
 • A brit hatóságok által kiállított érvényes kisállatútlevél
 • Nagy-Britanniában kiállított egészségügyi bizonyítvány

2. rész Országok. Általában csak egy brit állategészségügyi bizonyítványra van szükség, bizonyos körülmények között, például Ausztráliából vagy Malajziából érkező állatok esetében további dokumentumokra van szükség.

Az 1. vagy 2. részben nem szereplő országok esetében a Nagy-Britanniában kiállított egészségügyi bizonyítvány a minimumkövetelmény, de a vérvizsgálatra, veszettség elleni oltásra vagy egyéb védőoltásokra vonatkozóan is lehetnek egyedi előírások.

Lehetséges változások

A szabályok és rendeletek mindig változhatnak, és sok múlik azon, hogy az EU megváltoztatja-e az állatok átszállítására vonatkozó politikáját, amikor az ETIAS teljes mértékben hatályba lép. Ha bármilyen változás érinti a brit utazókat és állataikat, nem lenne meglepő, ha a brit kormány is változtatna a szabályokon.

Jelenleg az Egyesült Királyságba háziállataikkal érkező utazóknak érdemes lenne legalább mikrochippel ellátni az állatokat. Az utazási tervek és időpontok megerősítését követően jóval az utazás előtt ellenőrizni kell a védőoltásokra, vérvizsgálatokra és egyéb előírásokra vonatkozó pontos követelményeket, hogy elkerülhetőek legyenek a késések, a nem kívánt költségek és az Egyesült Királyság bármely országába való belépés esetleges megtagadása.