Egyesült Királyság Vízumfeldolgozás

| június 7, 2024
Egyesült Királyság Vízumfeldolgozás

Az Egyesült Királyságba történő látogatás, tanulás, munkavállalás vagy tartózkodás céljából vízumot igénylő külföldi állampolgárok általában a saját országukban található legközelebbi brit nagykövetségen vagy konzulátuson nyújtják be a vízumkérelmet. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, a kérelmet egy kijelölt vízumkérelmi központhoz vagy VAC-hoz kell benyújtani. A kérelmezési folyamat részeként a kérelmezőnek részt kell vennie egy személyes meghallgatáson is, amelyet a nagykövetségen, konzulátuson vagy a kijelölt VAC-ban tartanak.

A vízumok feldolgozását a beutazási engedélyezési tisztviselők végzik, akik a kérelem benyújtásának országában vagy az Egyesült Királyságban található számos központ egyikében tartózkodhatnak. Ezeket a központokat az Egyesült Királyság Vízum- és Bevándorlási Hivatalának (United Kingdom Visas and Immigration, röviden UK VI) nevű szervezet működteti és üzemelteti. A UK VI évente több millió kérelemmel foglalkozik, és mindegyik elbírálásakor nagy hangsúlyt fektetnek a brit biztonság érvényesítésére és a lehetséges bűnügyi, terrorista vagy biztonsági kockázatok kiküszöbölésére.

Az UK VI világszerte kiterjedt vízumkérelmezési és döntéshozatali központok hálózatát működteti, de természetesen nem minden országban van ilyen központ.

Döntéshozatali központ

Minden egyesült királyságbeli vízumkérelmet a brit belügyminisztérium által alkalmazott ügyintézők bírálnak el. A korábbi években az elbírálásra a kérelem benyújtásának helye szerinti ország illetékes nagykövetségén került sor, de ez már nem így van. Egy ideig a döntéshozatalt olyan globális központokban végezték, mint Peking vagy Isztambul, de ez is meglehetősen nehézkes rendszernek bizonyult. Bár néhány globális központ megmaradt, a döntéshozatal nagy része ma már az Egyesült Királyságban található irodákba összpontosul, amelyek három város egyikében találhatók:

 1. Croydon (London)
 2. Sheffield
 3. Liverpool

Az, hogy egy adott vízumhoz melyik központot használják, két tényezőtől függ:

 • A kérelmezett vízum típusa
 • Melyik VAC-központ végezte a személyes interjút

A jelenlegi állás szerint az Ausztráliából érkező vízumkérelmeket a pekingi központban, míg az Amerikából érkező kérelmeket Croydonban kezelik. A legtöbb tanulmányi vagy munkavállalási célú vízumkérelemről a sheffieldi döntéshozatali központban döntenek.

Feldolgozási idő

Függetlenül attól, hogy milyen típusú vízumot kérnek, a brit belügyminisztérium igyekszik betartani az egyes vízumkérelmek egységes feldolgozási idejét. A vízum megadásáig eltelt idő az egyéni körülményektől függ, mint például:

 • A kérelmezett vízum típusa
 • Akár első alkalmazásról, akár megújításról van szó
 • függetlenül attól, hogy a kérelmet az Egyesült Királyságon belülről vagy kívülről nyújtják-e be.
 • A kérelmező vízumtörténete

Az Egyesült Királyságon kívülről érkező pályázatok feldolgozása általában a személyes meghallgatást követő három héten belül várható. Ez minimális időkeretnek tekintendő, mivel további részletek vagy pontosítások kérhetők. Bizonyos esetekben a brit belügyminisztérium által kínált elsőbbségi szolgáltatások valamelyikének igénybevételével felgyorsítható a feldolgozási idő.

A feldolgozási idő a kérelem hivatalos beérkezésétől kezdődik, és a Belügyminisztérium által megadott jelenlegi iránymutatások a következők:

 • Az Egyesült Királyságon kívülről kérelmezett normál vízumokat az esetek 90%-ában három héten belül meg kell adni. Ez hat héten belül 98%-ra, a tizenkettedik hét végére pedig 100%-ra emelkedik. Meg kell jegyezni, hogy egy hét öt munkanapnak minősül.
 • Az Egyesült Királyságon kívülről kérelmezett letelepedési vízumkérelmek benyújtásától számítva az esetek több mint 98%-ában tizenkét hétig tart, és minden kérelemről a benyújtástól számított huszonnégy héten belül döntenek.
 • Az Egyesült Királyságban való tartózkodásra (diákként, munkavállalóként, rezidensként, házastársként vagy vállalkozóként) vonatkozó vízumot nyolc héten belül kell feldolgozni.
 • A határozatlan idejű tartózkodási engedélyt (ILR-vízum) és a határozatlan idejű vízumot (NTL-vízum) általában hat hónapon belül feldolgozzák.

Amennyiben sürgős vízumra van szükség, a brit belügyminisztérium biztosíthat elsőbbségi vagy szuperközeli szolgáltatást, de ezek további költségekkel járnak. A megtakarított idő azonban óriási lehet, mivel egyes döntéseket akár egy vagy két munkanapon belül vissza lehet küldeni.

Sima futás

A vízumkérelmek feldolgozásának legtöbb késedelmét a kérelmező által elkövetett hibák vagy mulasztások okozzák. A becsült feldolgozási idők pontosak, de csak akkor, ha a kérelmező minden kért információt és releváns dokumentumot megadott.

A kérelemmel kapcsolatos problémákról a kérelmezőt tájékoztatják, és a feldolgozási szakasz csak akkor kezdődhet újra, ha az új kérelem (a javításokkal vagy kiigazításokkal együtt) beérkezett. Ez hetekkel meghosszabbíthatja a megadott feldolgozási időt, és katasztrofális következményekkel járhat a kérelmező számára.

Sok alapvető hiba elkerülhető, ha időt és gondosságot fordítunk a jelentkezési lap kitöltésére és az összes kért dokumentum benyújtására.
A kérelemnek a következőnek kell lennie:

 • Teljesen, őszintén és pontosan kitöltve
 • A meglévő vízum lejárta előtt benyújtva
 • MINDEN kért igazoló dokumentummal (beleértve a fényképeket is) együtt.
 • A megfelelő eszközökkel teljes egészében kifizetett
 • Megfelelően aláírva és dátummal ellátva

Az alapvető hibák elkerülése csak egy kis türelmet, időt és gondosságot igényel, de ha nem nyújtunk be mindent, amit kérnek, annak elkerülhetetlenül csalódás és csalódás lesz a vége. Kétség esetén inkább a vízumkérelmezési központhoz kell fordulni útmutatásért, mintsem megkockáztatni a kérelem elfogadhatóságát, amelyet minden valószínűség szerint elutasítanak, ha nem utasítják el teljesen!