A Spanyolországban élő brit állampolgárokat sürgették, hogy szerezzenek egy TIE-kártyát, hogy mentesüljenek az EES alól

| május 20, 2024
A Spanyolországban élő brit állampolgárokat sürgették, hogy szerezzenek egy TIE-kártyát, hogy mentesüljenek az EES alól

A Spanyolországban tartózkodó, zöld igazolvánnyal rendelkező egyesült királyságbeli (UK) állampolgároknak ajánlott azt tarjeta de identidad de extranjero vagy TIE-kártyára cserélni.

A spanyolországi brit nagykövetség szerint ezt a lehető leghamarabb meg kell tenniük, mielőtt az Európai Unió (EU) új be- és kilépési rendszere (EES ) hatályba lép.

„Nagyon fontos, hogy minden Spanyolországban élő brit személy megkapja a TIE-t” – mondta Hugh Elliott spanyolországi brit nagykövet május 13-án kiadott nyilatkozatában.

Hozzátette, hogy a TIE „a legtartósabb és legmegbízhatóbb módja a spanyolországi jogok bizonyításának”.

Eliott azt is hangsúlyozta, hogy a TIE segítségével a britek „elkerülhetik a zavarokat a határon”, amikor az új határellenőrzési rendszer bevezetésre kerül.

A spanyolországi brit nagykövetség a spanyol kormánnyal és az EU-val együttműködve dolgozik az EES bevezetésének előkészítésén.

A nagykövet elmondta, hogy a nagykövetség „kérte, hogy több TIE-időpontot tegyenek elérhetővé” az Egyesült Királyság állampolgárai számára.

Spanyol zöld bizonyítvány kontra TIE-kártya

A zöld bizonyítvány vagy kártya és a TIE-kártya egyaránt érvényes bizonyíték arra, hogy a nem uniós állampolgárok jogosultak Spanyolországban élni és dolgozni.

A zöld tanúsítvány azonban A4-es vagy hitelkártya méretű papír, míg a TIE egy tartósabb biometrikus kártya.

A TIE-kártya azt is pontosabban bizonyítja, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai a Brexit utáni kilépési megállapodás értelmében védelemben részesülnek.

Ennek eredményeképpen a TIE-kártyákat szélesebb körben elfogadják Spanyolországban és az EU többi részén.

A spanyolországi brit nagykövetség szerint sok brit állampolgár már rendelkezik TIE-vel, különösen azután, hogy az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból.

Mégis, a spanyol Bevándorlási Megfigyelőközpont 2023-as tanulmánya kimutatta, hogy a Spanyolországban tartózkodó brit állampolgárok több mint felének van TIE-je.

Ez körülbelül 210 000 Spanyolországban élő brit állampolgárt jelent, akik még mindig zöld bizonyítványt használnak – írja a The Local.

Az Egyesült Királyság és Spanyolország kormánya arra ösztönzi a Spanyolországban élő briteket, hogy szerezzenek TIE-t, mivel a spanyol kormány 2020 júliusában kezdte meg annak kiadását az Egyesült Királyság állampolgárai számára.

A TIE megszerzése azonban még mindig nem kötelező az Egyesült Királyság állampolgárai számára, hogy zöld bizonyítványaikat TIE-re cseréljék.

TIE kártya mentesíti a Spanyolországban élő briteket az EES alól

2024 januárjában a spanyolországi brit nagykövetség közölte, hogy a spanyol zöld bizonyítvánnyal rendelkező britek mentesülnek az EES és az ETIAS alól.

A nagykövetség új közleménye azonban mást állít.

„Ahhoz, hogy mentesüljenek az EES-nél való regisztráció alól, az EU-ban élő briteknek érvényes, egységes formátumú biometrikus kártyát kell felmutatniuk, ami Spanyolországban a TIE” – közölte a nagykövetség.

A spanyol kormány a Brexit előtt zöld bizonyítványokat bocsátott ki. Nem szerepel „az EU és az Egyesült Királyság közötti kilépési megállapodásban vagy a Schengeni határőrizeti kézikönyv 22. mellékletében”.

A nagykövetség arra számít, hogy „a zöld bizonyítványok birtokosai elveszíthetik a lehetőséget, hogy mentesüljenek” az EES alól.

Ez „nehézségekhez és késedelmekhez” vezethet a határon. Ez különösen fontos „más uniós országokba való belépéskor, ahol a zöld bizonyítványt esetleg nem ismerik el”.

Ezenkívül az EU új határellenőrzési rendszerei teljesen digitálisak és biometrikusak lesznek, így a zöld bizonyítványokat nem fogadják el.

Az EU új határellenőrzési rendszerei

Az EES az EU új határellenőrzési rendszere, amely felváltja a kézi útlevélbélyegzést a határon.

Ehelyett az EES biometrikus adatokat – például arc- vagy ujjlenyomat-olvasást – fog használni az utazók schengeni övezetbe való be- és kilépésének nyilvántartására.

A rövid távú tartózkodásra jogosító vízummal rendelkezőknek és a vízummentes állampolgároknak egyaránt regisztrálniuk kell biometrikus adataikat az EES-ben.

A nem uniós polgároknak ezt a határőr előtt kell megtenniük, amikor az új rendszer hatálybalépését követően először lépnek be a schengeni övezetbe.

Az EES három évig tárolja az utazók adatait, és minden egyes alkalommal frissíti azokat, amikor a schengeni övezetbe látogatnak.

Ha az adatok lejárta után látogatnak a schengeni övezetbe, újra regisztrálniuk kell biometrikus adataikat.

Az ETIAS, azaz az Európai Utazási Információs Engedélyezési Rendszer az EU elektronikus utazási engedélye a vízummentes állampolgárok számára.

A rendszer hasonlóan működik, mint az Egyesült Királyságban az elektronikus utazási engedély (ETA), amely az Öböl-menti országok egy maroknyi országa számára már kötelező.

Az EU az európai foglalkoztatási stratégiát 2024 októberében, az ETIAS-t pedig 2025 közepén vezeti be.

Hogyan szerezzen egy TIE

Az Egyesült Királyság állampolgárainak először online kell időpontot kérniük a legközelebbi rendőrőrsön vagy bevándorlási hivatalban.

Ezután ki kell tölteniük az EX-17 űrlapot vagy a TIE jelentkezési űrlapot.

A visszaigazolt időpont napján a következőket kell magukkal vinniük:

  • Kitöltött TIE jelentkezési lap
  • Padron bizonyítvány vagy hivatalos spanyol lakcímigazolás
  • Érvényes útlevél spanyol vízummal
  • Két útlevél méretű fénykép
  • A fizetés igazolása

A TIE-kártya igénylési díja 10 eurónál kezdődik, és a feldolgozás általában másfél vagy 45 napot vesz igénybe.

A TIE-kártya a kiállítás után első alkalommal legfeljebb öt évig, majd a megújítás után tíz évig lehet érvényes.