A MAC a brit diplomások vízumának megtartását javasolja, a visszaélések alacsony kockázatát említi

| május 16, 2024
A MAC a brit diplomások vízumának megtartását javasolja, a visszaélések alacsony kockázatát említi

A Migrációs Tanácsadó Bizottság (MAC) azt javasolta, hogy az Egyesült Királyság (UK) diplomás vízumát a jelenlegi formájában tartsák fenn.

„Megállapítottuk, hogy a diplomás útvonal nagyjából megvalósítja a belügyminisztérium által kitűzött célokat” – írta a MAC elnöke, Brian Bell professzor.

A James Cleverly belügyminiszternek írt levelében Bell azt is kijelentette, hogy az útvonal „nem ássa alá az Egyesült Királyság felsőoktatási rendszerének integritását és minőségét”.

Az Egyesült Királyságban a Graduate vízum lehetővé teszi, hogy a tanulmányaikat befejező nemzetközi hallgatók két évig szponzor nélkül az országban maradjanak és dolgozzanak.

A doktori vagy doktori képesítéssel rendelkező személyek számára a Graduate vízum hároméves tartózkodást tesz lehetővé az Egyesült Királyságban.

A MAC szerint a diákvízum eltartottjaira vonatkozó szabályváltozás „valószínűleg már most hatással lesz” a Graduate vízum útvonalára.

Január 1-jétől csak a posztgraduális kutatási kurzusokon és a kormány által finanszírozott ösztöndíjas kurzusokon részt vevő hallgatók hozhatták be családjukat az Egyesült Királyságba.

Ezenfelül a diákok csak a tanfolyam elvégzése után válthatnak munkavállalási vízumra.

„További korlátozások bevezetése vagy az útvonal mostani lezárása a túlkorrekció kockázatát rejtené magában” – hangsúlyozta Bell.

Azt is elmondta, hogy a magasabb nemzetközi hallgatói díjak segítenek az egyetemeknek fedezni a helyi hallgatók által fizetett alacsonyabb díjakból adódó pénzügyi hiányt. Segít továbbá a kutatás finanszírozásának fedezésében is.

Bell szerint a nemzetközi hallgatók nélkül sok egyetemnek leépítésre lenne szüksége, ami kevesebb kutatási programhoz vezetne.

Bell azt javasolta, hogy a kormány először a felsőoktatási ágazat strukturális finanszírozási problémáival foglalkozzon, mielőtt korlátozásokat vezetne be a diplomás vízumhoz.

Ez magában foglalja az útvonal hatékonyságának nyomon követését és értékelését, valamint a szélesebb körű hatások megértését szolgáló adatgyűjtés világos tervét.

A MAC a belügyminisztériumi adatok hiánya miatt nem tudta felmérni a Graduate-vízummal kapcsolatos túlhúzás kockázatát.

A MAC másik javaslata az, hogy az egyetemek kötelesek legyenek megerősíteni a tanfolyamok elvégzésének eredményeit, például a diploma osztályát.

Ez azon a jelenlegi követelményen felül, hogy ellenőrizni kell, hogy egy tanfolyamot sikeresen elvégeztek-e.

A brit diplomás vízumútvonal alacsony visszaélési kockázatot jelent

A belügyminiszter bejelentette, hogy 2023 decemberében felülvizsgálják a diplomás vízumot. A legális migrációs politikák jelentős változásáról szóló nyilatkozattal együtt érkezett.

2024 márciusában a belügyminiszter megbízta a MAC-ot, hogy vizsgálja felül a diplomás vízumot, és biztosítsa, hogy az megfeleljen céljának.

Cleverly aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a migránsok a Graduate vízumot a munkavállalási engedélyek megszerzésének rövidítéseként használják ki.

A MAC azonban a felülvizsgálat során kijelentette, hogy „nem talált bizonyítékot arra, hogy a Graduate útvonalon széles körben visszaéltek volna”.

A bizottság a visszaélést úgy határozta meg, mint „a bevándorlási szabályok szándékos be nem tartását”.

A MAC jelentéséből kiderült, hogy a diplomás vízummal rendelkezők kezdetben „felülreprezentáltak az alacsonyabb fizetésű munkakörökben”. Foglalkoztatásuk azonban idővel javul.

Másrészt a MAC úgy véli, hogy egyesek, akik nemzetközi diákokat toboroznak, „félreértékesítik az Egyesült Királyság felsőoktatását, és eközben kihasználják a diákokat”.

A nemzetközi diákok toborzása során „talált néhány példát egyes ügynökök rossz gyakorlatára”.

Bár ez a probléma különálló a Graduate vízummal kapcsolatos bevándorlási szabályokkal való visszaéléstől, mégis aggodalomra ad okot.

Ennek megoldására a MAC azt javasolja, hogy az Egyesült Királyság kormánya hozzon létre kötelező regisztrációs rendszert a nemzetközi munkaerő-közvetítők és alügynökök számára.

A regisztrációs rendszernek tartalmaznia kell az ügynökminőségi keretrendszerből származó minőségellenőrzéseket.

A Bizottságnak konzultálnia kell a decentralizált közigazgatásokkal is annak érdekében, hogy a megfelelés az egész Egyesült Királyságra kiterjedjen.

A MAC továbbá azt javasolta, hogy az egyetemeket kötelezzék arra, hogy tegyék közzé, hogy évente mennyit költenek toborzóügynökökre, és hány nemzetközi hallgatót toboroznak ilyen eszközökkel.

Ez egy első lépés a nagyobb nyilvánosság és átláthatóság biztosítása felé.

„Ajánlásainknak hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban a felsőoktatás minősége megmaradjon, és a hallgatók védve legyenek a kizsákmányolástól” – írta Bell.

Az Egyesült Királyság kormánya fontolóra veszi a MAC ajánlását a diplomás vízumról

Az egyetemek vezetői, akik arra figyelmeztettek, hogy a Graduate vízum eltörlése pénzügyi zavarokat okozna az ágazatban, üdvözölték a MAC felülvizsgálatát.

„Nagyon alaposan megvizsgáljuk a felülvizsgálat eredményeit” – mondta a kormány szóvivője a The Guardian szerint.

A szóvivő hozzátette, hogy a kormány „a megfelelő időben teljes körű választ fog adni”.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy vonzzuk a legjobbakat és legokosabbakat, hogy világszínvonalú egyetemeinken tanulhassanak, miközben megakadályozzuk a bevándorlási rendszerünkkel való visszaélést” – hangsúlyozta a szóvivő.

A Financial Times azonban arról számolt be, hogy Rishi Sunak miniszterelnök továbbra is fontolgatja a diplomás vízumrendszer korlátozását a nettó migráció csökkentése érdekében.

„Oktatási rendszerünk és egyetemeink számára a brit diákoknak kell prioritást élvezniük, és a diákvízumokat az oktatásra kell használni, nem pedig a bevándorlásra” – mondta a miniszterelnök szóvivője.

A 10-es szám szóvivője szerint a brit kormánynak nem kell elfogadnia a független bizottság ajánlását.

A belügyminiszter teljesítette a nettó migráció csökkentésére tett ígéretét a 2024 első negyedévében bevezetett új legális migrációs politikával.

Azóta 24 százalékkal csökkent a vízumkérelmek száma a legfontosabb útvonalakon az előző évhez képest.

Ez magában foglalja a szakképzett munkavállalói vízumot, az egészségügyi és ápolói vízumot és a diákvízumokat.