A belügyminisztérium felülvizsgálja az észak-írországi látogatók ETA-ját

| augusztus 19, 2024
A belügyminisztérium felülvizsgálja az észak-írországi látogatók ETA-ját
A kép Josef Kotarba jóvoltából a Pixabayről

Az Egyesült Királyság (UK) munkáspárti kormánya a Belügyminisztérium több politikáját is felülvizsgálta.

A Belfast Telegraph szerint ez magában foglalja az Észak-Írországba látogatóknak szóló brit elektronikus utazási engedélyt (ETA).

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere előírná, hogy az Egyesült Királyságba vízum nélkül utazóknak az utazás előtt digitális utazási engedélyt kell beszerezniük.

Ez magában foglalja az Ír Köztársaságból érkező turistákat is, akik a határon át Észak-Írországba látogatnak.

Számos iparági tisztviselő aggodalmának adott hangot, hogy ez árthat Észak-Írország idegenforgalmi gazdaságának.

Az Egyesült Királyság új munkáspárti kormánya tisztában van ezekkel az aggályokkal, és felülvizsgálja az ETA-szabályokat és más politikákat.

Seema Malhotra, a belügyminisztérium munkáspárti parlamenti államtitkára megerősítette ezt Claire Hannával, Belfast South és Mid Down parlamenti miniszterével (MP).

Ezt a felülvizsgálatot sokan üdvözölték Észak-Írországban, különösen azok, akik az idegenforgalomban dolgoznak.

Az Egyesült Királyság ETA és Észak-Írország

Az ETA célja az Egyesült Királyság határainak megerősítése. Lehetővé teszi a kormány számára, hogy előzetesen ellenőrizze és pontosan naplózza, hogy ki lép be és ki hagyja el az országot.

Az ETA kérelemenként 10 fontba kerül, és két év alatt többszörös, legfeljebb hat hónapos rövid látogatást tesz lehetővé az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyság 2023-ban vezette be a rendszert a katari állampolgárok számára, majd 2024 februárjában kiterjesztette azt más Öböl-menti országok állampolgáraira is.

A kormány azt tervezi, hogy 2024 végére vagy 2025 elejére minden olyan utazó számára bevezeti az ETA-rendszert, aki vízum nélkül látogathat az Egyesült Királyságba.

Ide tartoznak az Európai Unió (EU) országainak állampolgárai, Írország kivételével, az Egyesült Államok (USA) és más, vízummal nem rendelkező országok állampolgárai.

Ez azt jelenti, hogy az Írországból érkező turistáknak, akiknek nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, ETA-t kell kérelmezniük és fizetniük kell érte.

Ez független attól, hogy átlépik-e a szárazföldi határt Észak-Írországba, és rövid időre látogatnak-e el.

Észak-Írország gazdasági minisztériuma, amely a vállalkozások növekedésének segítéséért felelős, aggodalmát fejezte ki az ETA-val kapcsolatban.

Conor Murphy gazdasági miniszter az ETA-programotaz észak-írországi idegenforgalmi ágazathatalmas növekedési potenciálját fenyegető valós kockázatnak” nevezte.

Sürgős találkozót kért Malhotrával, hogy megvitassák a kérdést.

A cél olyan megoldás megtalálása, amely védi Észak-Írország gazdaságát, miközben az Egyesült Királyság határai is biztonságosak maradnak.

Miért fenyegeti az észak-írországi ETA az ország idegenforgalmi iparát?

A belügyminisztérium felülvizsgálja az észak-írországi látogatók ETA-ját
A képet John Nail jóvoltából a Pexels-en keresztül közöljük.

Az idegenforgalom Észak-Írország gazdaságának nagy részét képezi, és a világjárvány óta, sőt már azt megelőzően is folyamatosan növekedett.

Sok turista, aki Észak-Írországba látogat, az Ír Köztársaság fővárosán, Dublinon keresztül érkezik.

Az ETA-rendszer értelmében a turistáknak kérelmezniük és fizetniük kell az ETA-t, mielőtt átlépik az Írország és Észak-Írország közötti nyílt szárazföldi határt.

Ez a plusz követelmény és az ezzel járó többletköltségek potenciálisan visszatarthatják a turistákat attól, hogy Észak-Írországba látogassanak.

Ez azt jelentené, hogy kevesebb látogató érkezne Észak-Írországba, és kevesebb pénzt költenének a helyi vállalkozások, például a szállodák, éttermek és üzletek.

Claire Hanna, Belfast South és Mid Down képviselője határozottan felszólalt az ETA-szabály ellen.

Azt mondta, hogy ez „nem volt jól átgondolt”, mivel jelentősen károsíthatja Észak-Írország turizmusát.

„Ez a felesleges bürokrácia sok látogatót arra a döntésre késztetett volna, hogy egyszerűen nem éri meg Észak-Írországba utazni” – mondta Hanna.

Hozzátette: „Ez évente milliókba kerülhetett volna a gazdaságunknak, ami a vállalkozásokra és a személyzetre is kihatott volna”.

A helyi vállalkozások, például a szállodák, utazásszervezők és más, a turistákra támaszkodó cégek szintén aggódnak amiatt, hogy az ETA miatt kevesebb vendégük lesz.

Sok ilyen vállalkozás számára a nyári idegenforgalmi szezon kulcsfontosságú, és a látogatókra támaszkodnak, hogy nyitva tartsák kapuikat.

Mi történhet ezután?

A belügyminisztérium felülvizsgálja az észak-írországi látogatók ETA-ját
A kép a mana5280 jóvoltából az Unsplash-en

Mivel az Írország és Észak-Írország közötti szárazföldi határ nyitott, az azt átlépőknél nincs rutinszerű bevándorlási ellenőrzés.

Így a turisták tudtukon kívül megszeghetik a bevándorlási törvényeket, ha ETA nélkül lépik át a határt.

Az idegenforgalmi ágazat képviselői azt javasolták, hogy csak az egy hétnél hosszabb ideig Észak-Írországban tartózkodni szándékozó turistáknak legyen szükségük ETA-ra.

Ez megkönnyítené a rövid távú látogatók számára a ki- és beutazást különösebb gond és költségek nélkül.

A belügyminisztérium azonban elutasította ezt a javaslatot, mondván, hogy ez „elfogadhatatlan hiányosságot” okozna az Egyesült Királyság határbiztonságában.

Korábbi konzervatív belügyminisztériumi tisztviselők is elismerték, hogy az ETA betartatása Észak-Írországban kihívást jelent.

A brit határőrség volt vezetője egy parlamenti bizottsági vizsgálat során szintén rámutatott erre, mint lehetséges kiskapura.

Miközben az Egyesült Királyság kormánya folytatja az észak-írországi ETA felülvizsgálatát, sokan remélik, hogy jobb megoldást találnak.

Remélhetőleg ez a megoldás lehetővé teszi az Egyesült Királyság számára, hogy továbbra is biztosítsa az ország határait, miközben támogatja a növekvő észak-írországi idegenforgalmi gazdaságot.