Az egészségügyi dolgozói, a diákvízumok és az eltartottak száma meredeken visszaesett

| augusztus 13, 2024
Az egészségügyi dolgozói, a diákvízumok és az eltartottak száma meredeken visszaesett
A kép az RDNE Stock projekt jóvoltából: via Pexels

„Az Egyesült Királyság (UK) legfrissebb statisztikái a havi belépési engedély iránti vízumkérelmekről azt mutatják, hogy jelentősen csökkent a kiadott egészségügyi dolgozói vízumok száma.

Ez az éles csökkenés aggodalmakat keltett azzal kapcsolatban, hogy az ország képes-e betölteni a kritikus szerepeket az egészségügyi ágazatban.

Ez különösen akkor aggasztó, amikor az ország munkaerőhiánnyal küzd.

A csökkenő tendencia a 2024 első hét hónapjában kiadott munkavállalási, egészségügyi és tanulmányi vízumok számát tükrözi.

Az Egyesült Királyságba irányuló három legfontosabb útvonalra benyújtott kérelmek száma jelentősen csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Júliusban 91 300 kérelem érkezett az Egyesült Királyságba a legfontosabb vízumútvonalakra, ami 36 százalékos csökkenést jelent 2023 azonos hónapjában.

A csökkenés a bevándorlás 2022-ben elért rekordmagas szintje után a bevándorlás megfékezését célzó közelmúltbeli politikai változásoknak tulajdonítható.

Az egészségügyi dolgozók vízumainak csökkenése

2024 júliusában mindössze 2900-an nyújtottak be kérelmet egészségügyi és gondozói vízumért, míg 2023 augusztusában 18 300-an, ami 82 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos hónapjához képest.

Az egészségügyi dolgozók eltartottjai által benyújtott vízumkérelmek száma 2024 áprilisa és júliusa között mindössze 22 200-ra csökkent.

Ez hatalmas csökkenés a 2023-as év ugyanezen időszakában mért 75 300-hoz képest.

A csökkenés az egészségügyi dolgozói vízumok számának növekedése után következett be.

Az útvonalra azután érkezett megugrott a kérelmek száma, hogy az Egyesült Királyság 2022 elején felvette a szakképzett munkavállalók vízumlistájára.

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi dolgozók vízumai iránti csúcskereslet az egészségügyi szakemberek sürgős szükségességét tükrözte a COVID-19 világjárvány idején, valamint a népesség elöregedését.

A közelmúltban bekövetkezett politikai változások azonban megfordították ezt a tendenciát.

A 2024 elején hatályba lépő új egészségügyi és gondozási vízumszabályok korlátozták őket abban, hogy eltartottakat hozzanak magukkal.

Ez kevésbé vonzóvá tette az Egyesült Királyságot a nemzetközi egészségügyi dolgozók számára.

Következmények az egészségügyi ágazatra nézve

Az egészségügyi dolgozói, a diákvízumok és az eltartottak száma meredeken visszaesett
A kép a Kampus Production jóvoltából, a Pexels segítségével

A Financial Times arról számolt be, hogy az egészségügyi dolgozók vízumkérelmeinek csökkenése már az új politikák bevezetése előtt megkezdődött.

A vízumútvonal 2023 decemberében elérhette a telítettségi pontot, miután 2022-ben sok egészségügyi és egészségügyi szolgáltató vette igénybe.

A csökkenés mégis hatással lehet az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerére.

Az NHS és más egészségügyi szolgáltatók már régóta támaszkodnak a nemzetközi személyzetre az alapvető szerepek betöltésében.

Ez különösen igaz az olyan területeken, mint az ápolás és az idősgondozás, ahol tartósan hiány van.

Mivel kevesebb nemzetközi egészségügyi dolgozó érkezik az Egyesült Királyságba, az ágazatnak létszámproblémákkal kell szembenéznie, ami hatással lehet a betegellátásra.

A vízumkérelmek számának csökkenése aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi bevándorlási politika mennyire hatékony az Egyesült Királyság egészségügyi igényeinek kielégítésében.

A hallgatói vízumkérelmek is csökkennek

Bár az egészségügyi dolgozók vízumainak csökkenése a legdrámaibb, az Egyesült Királyságban a kiadott diákvízumok száma is jelentősen visszaesett.

A támogatott tanulmányi vízumkérelmek száma 2024 januárja és júliusa között 15 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2023 azonos időszakában.

A csökkenés a 2024 januárjában bekövetkező politikai változásoknak köszönhető, amelyek megakadályozzák, hogy a nemzetközi diákok családjukat az Egyesült Királyságba hozzák.

Idén csak a posztgraduális kutatásban részt vevő nemzetközi hallgatók vagy a kormány által finanszírozott ösztöndíjjal rendelkezők hozhatják családjukat az Egyesült Királyságba.

A szakpolitikai váltás eredményeként 81 százalékkal csökkent a nemzetközi hallgatóknak kiadott, eltartottakra vonatkozó vízumok száma.

A diákvízum iránti kérelmek száma azonban júliusban érte el a legmagasabb értéket, 69 500-at.

Ennek oka, hogy sok diák még a tanév kezdete előtt igyekezett jelentkezni.

Ez a szám azonban még mindig alacsonyabb, mint a tavalyi 81 900 kérelem ugyanebben az időszakban.

A The Guardian szerint augusztusban volt a legtöbb diákvízum iránti kérelem.

A belügyminisztérium figyelmeztet, hogy a politikaváltás teljes hatását idén, a hallgatói kérelmek csúcshónapjának megfigyelése után kell felmérni.

Az Egyesült Királyság már régóta a nemzetközi hallgatók első számú választása, ami jelentős mértékben hozzájárul az egyetemekhez.

A diákvízum iránti kérelmek számának csökkenése szélesebb körű következményekkel járhat.

Ez magában foglalja az oktatási intézményekre és az Egyesült Királyságnak a felsőoktatásban vezető szerepet betöltő globális hírnevére gyakorolt lehetséges pénzügyi hatásokat.

Az egyéb szakképzett munkaerő iránti kereslet továbbra is fennmarad

Az egészségügyi dolgozói, a diákvízumok és az eltartottak száma meredeken visszaesett
A kép jóvoltából Anamul Rezwan via Pexels

A statisztikák érdekes tendenciákat mutatnak az egészségügyi dolgozói vízumokon kívüli szakképzett munkavállalói vízumokkal kapcsolatban is.

2024 áprilisa és júliusa között az Egyesült Királyság 28 600 Skilled Worker vízumot adott ki, ami 23 százalékos növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest.

Ez azt mutatja, hogy bár kevesebb egészségügyi dolgozó érkezik az Egyesült Királyságba, a kereslet más tengerentúli szakképzett munkaerő iránt továbbra is megmarad.

A szakképzett munkavállalók családtagjai számára kiadott vízumok száma 5800 vízum volt, szemben a 2024 januárjában kiadott 8100 vízummal.

Összességében a kormány április és 2024 július között 23 400 függő vízumot adott ki szakképzett munkavállalók számára, ami enyhe növekedést jelent az előző évhez képest.

Ezek a számok a szakpolitikai változásokhoz és a gazdasági feltételekhez köthetők, mivel a szakképzett munkavállalók új bérhatára most 38 700 font.

A jelenlegi munkáspárti kormány kijelentette, hogy megtartja az előző konzervatív kormány összes új, legális migrációs politikáját.

Yvette Cooper belügyminiszter azonban szüneteltette azokat a terveket, amelyek szerint jövőre tovább emelnék a családi vízum jövedelemhatárát 38 700 fontra.

Ehelyett felkérte a Migrációs Tanácsadó Bizottságot (MAC), hogy vizsgálja felül a családi vízumjövedelem szintjét.

A brit kormány új törvényjavaslatot is tett a szociális ellátás bér- és munkakörülményeinek javítása érdekében.

Ez magában foglal egy „méltányos bérmegállapodást”, amely segít a munkavállalóknak jobb feltételeket kialkudni és megtartani a munkahelyüket.

Emellett létrehozta a Skills England nevű új kormányzati szervet, amelynek feladata a brit munkavállalók képzése a hiányszakmák betöltésére.

Ezzel összhangban Cooper megbízta a MAC-et, hogy vizsgálja meg, miért támaszkodik az IT- és a mérnöki ágazat a tengerentúli munkavállalókra.

A felülvizsgálat célja, hogy megértse, miért van ez így, és ellenőrizze, hogy a helyi munkaerő mely készségei fejleszthetők.

A belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a legális migráció magas szintjének csökkentésére irányuló tervét azáltal kívánja megvalósítani, hogy foglalkozik a nemzetközi toborzás okaival.

Célja, hogy egyensúlyt teremtsen a bevándorlás előnyei, az ellenőrzés és a méltányosság között, a helyi munkaerő fejlesztésére és a készséghiány kezelésére összpontosítva.