A belügyminiszter a MAC felülvizsgálatáig leállítja a tervezett családi vízumfizetések emelését

| augusztus 5, 2024
A belügyminiszter a MAC felülvizsgálatáig leállítja a tervezett családi vízumfizetések emelését
Fotó Karsten Winegeart jóvoltából via Unsplash

Az új vezetés alatt az Egyesült Királyság (UK) bejelentette, hogy szünetelteti a családi vízummal kapcsolatos fizetésemelést.

A családi vízumra vonatkozó bérküszöb az a minimális jövedelem, amelyet az Egyesült Királyságban lakó személynek meg kell keresnie ahhoz, hogy házastársát vagy élettársát az Egyesült Királyságba hozhassa.

Áprilisban a brit kormány 18 600 fontról 29 000 fontra emelte a családi vízumhoz szükséges éves fizetést vagy minimális jövedelemkövetelményt (MIR).

A tervek szerint 2025 elejéreismét 38 700 fontraemelkedik. Ennek célja, hogy megfeleljen egy szakmunkás éves bérküszöbének.

A The Standard beszámolója szerint a családi vízummal kapcsolatos tervezett fizetésemelést most felfüggesztik, amíg a Migrációs Tanácsadó Bizottság (MAC) be nem fejezi a felülvizsgálatát.

Ez a lépés jelentős viták és nyilvános aggodalmak közepette történt, amelyek a családi vízum bérküszöbének emelésével kapcsolatosak.

Yvette Cooper belügyminiszter a parlamentnek írt levelében kijelentette, hogy az év elején bevezetett legális migrációs politikai változtatásokat nem fogják visszavonni.

Ide tartozik többek között a szakképzett munkavállalók bérküszöbének emelése, valamint az egészségügyi és ápolási dolgozók eltartottjainak az Egyesült Királyságba való beutazásának megtiltása.

Elmondta, hogy a munkáspárti kormány támogatja ezeket a változtatásokat, és folytatni fogja azok végrehajtását.

Copper ugyanakkor azt is bejelentette, hogy „nem lesz további változtatás” a jelenlegi családi vízum éves bérhatárán.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai számára a házastársuk bevitelére vonatkozó MIR 29 000 font marad.

A Munkáspárt azt tervezte, hogy felkéri a MAC-ot, hogy vizsgálja meg a kormány új legális migrációs politikájának hatásait.

A MAC különösen azt fogja megvizsgálni, hogy megakadályozza-e a migráns munkavállalókat abban, hogy családtagjaikat az Egyesült Királyságba hozzák, és megemeli-e a bérküszöböket.

Cooper megerősítette, hogy fel fogja kérni a független köztestületet, hogy vizsgálja felül a családi vízummal kapcsolatos fizetésemelést.

Azt mondta, hogy a szabályoknak „egyensúlyt kell teremteniük a családi élet tiszteletben tartása” és „az Egyesült Királyság gazdasági jólétének biztosítása között”.

A MAC felülvizsgálata során különböző tényezőket vesz figyelembe, beleértve a gazdasági következményeket, a családokra gyakorolt hatást és az integrációs eredményeket.

Ez az átfogó megközelítés biztosítja, hogy a szakpolitikai változások megalapozottak és kiegyensúlyozottak legyenek.

A családi vízum fizetésemelése mögött meghúzódó indoklás

A belügyminiszter a MAC felülvizsgálatáig leállítja a tervezett családi vízumfizetések emelését
A kép a Freepik jóvoltából

A családi vízumdíjak emelése a konzervatív kormány szélesebb körű, a nettó migráció csökkentésére irányuló erőfeszítéseinek része.

A cél annak biztosítása, hogy az Egyesült Királyságba érkezők el tudják tartani magukat és családjukat anélkül, hogy állami támogatásra szorulnának.

A családi vízum fizetésemelése jelentős vitát váltott ki a politikusok, az érdekvédelmi csoportok és a nyilvánosság körében.

Sokan azzal érvelnek, hogy ez családok szétválasztásához és nehézségekhez vezethet azok számára, akik nem tudják teljesíteni a magasabb küszöböt.

A Reunite Families UK (RFUK) megtámadta a határozatot a Legfelsőbb Bíróságon, azt állítva, hogy az sérti a gyermek jogait, mivel elválasztja a gyermeket az Egyesült Királyságon kívül élő szülőjétől.

A MIR jelentős emelése sok családot, különösen az alacsonyabb jövedelműeket érintheti negatívan.

A brit Lordok egyik bizottsága arra is rámutatott, hogy ez aránytalanul nagy mértékben érint bizonyos közösségeket és iparágakat, ahol jellemzően alacsonyabbak a fizetések.

Ezzel szemben egyes konzervatívok azzal érvelnek, hogy a növekedés szükséges a bevándorlás ellenőrzéséhez és annak biztosításához, hogy a bevándorlók gazdaságilag hozzájáruljanak.

Úgy vélik, hogy a MAC felülvizsgálatának kivárása óvatos lépés az aggályok kezelésére, miközben a bevándorlás szigorúbb ellenőrzésére törekszenek.

A családi vízum fizetésemelésének szélesebb körű következményei

A családi vízumkövetelmények az Egyesült Királyság bevándorlási politikájáról szóló szélesebb körű vita részét képezik.

A belügyminiszter bírálta az előző konzervatív kormányt, amiért nem foglalkozott a készséghiánnyal és más munkaerő-piaci kérdésekkel.

Ennek eredményeképpen megugrott az Egyesült Királyság által kiadott nem uniós hosszú távú migrációs és munkavállalási vízumok száma.

Cooper hangsúlyozta, hogy olyan új megközelítésre van szükség, amely összekapcsolja a migrációs politikát a készségekkel és a munkaerő-piaci stratégiákkal.

Keir Starmer miniszterelnök és Bridget Phillipson oktatási miniszter bemutatta a Skills England nevű új kormányzati szervet.

A Skills England célja, hogy kezelje a készséghiányt és jobb munkalehetőségeket teremtsen az Egyesült Királyságban dolgozó munkaerő számára.

Célja a készséghiányok azonosítása és képzési programok kidolgozása a helyi munkavállalók felkészítése érdekében, hogy csökkentsék a migráns munkavállalókra való támaszkodást.

Emellett a szakképzési rendszer és az ipar igényeinek összehangolására is összpontosít. Ezáltal a brit fiatalok számára hozzáférést biztosít a megfelelő képzéshez és lehetőségekhez.

A kormány célja, hogy a bevándorlást az Egyesült Királyság gazdaságának javára irányítsa, és egyúttal kezelje a bevándorlás mértékével kapcsolatos aggodalmakat.

Mi a következő lépés azok számára, akik partnert szeretnének hozni az Egyesült Királyságba

A belügyminiszter a MAC felülvizsgálatáig leállítja a tervezett családi vízumfizetések emelését
A kép a Freepik jóvoltából

A MAC felülvizsgálata több hónapot vesz igénybe, és ez idő alatt a családi vízum fizetése 29 000 font marad.

A belügyminiszter biztosította, hogy addig nem lesz változás, amíg a felülvizsgálat el nem készül, és annak eredményeit alaposan meg nem vizsgálják.

Még nem tudni, hogy a 2025 elejére kitűzött családi vízumdíj-emelés át fog-e menni.

Sokan kíváncsian várják majd a MAC felülvizsgálatának eredményét, mivel ez fogja meghatározni az Egyesült Királyságban a családi vízumok és a bevándorlási politika jövőjét.