Az EU 2025 májusától fokozatosan vezeti be az ETIAS-t

| november 28, 2023
Az EU 2025 májusától fokozatosan vezeti be az ETIAS-t

2025 közepére változások várhatóak az Európába történő vízummentes beutazás terén, amelyek több mint 60 országból és területről érkező utazókat érintenek.

Az Európai Unió (EU) 2025 májusában indítja el az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszert (ETIAS).

Az EU új utazási engedélyezési rendszerének bevezetése a 2023. november 24-én közzétett ütemterv szerint 12 hónap alatt fokozatosan történik majd.

Javított biztonság az ETIAS révén

Az EU új digitális utazási engedélye megköveteli, hogy azok a polgárok, akiknek nincs szükségük vízumra a schengeni térségbe történő látogatáshoz, utazásuk előtt ETIAS-t szerezzenek be.

Az ETIAS nem vízum, hanem biztonsági ellenőrzés rövid távú látogatók számára.

Ez része az EU azon törekvésének, hogy a látogatók előzetes szűrése révén azonosítsa a potenciális veszélyeket vagy egészségügyi kockázatokat.

Az ETIAS célja az is, hogy az Európába való utazás könnyebben elérhetővé váljon, miközben a határokat is biztosítja.

Az utazók egyetlen platformon igényelhetnek ETIAS-t. Ez mindössze 10 percet vesz igénybe.

A kérelem 7 euróba kerül, és három évig érvényes, így birtokosa többször utazhat rövid időre a schengeni térségbe.

A jelentkezéshez az utazóknak meg kell adniuk személyes adataikat, útlevéladataikat, valamint válaszolniuk kell az egészségügyi, biztonsági és bevándorlási kérdésekre. Biometrikus adatokra nem lesz szükség.

A legtöbb esetben a kérelmezők perceken belül megkapják az ETIAS-t.

Az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában hasonló beutazási követelmények vonatkoznak a vízummentes állampolgárokra.

Az Egyesült Királyság (UK) szintén nemrégiben indította el az elektronikus utazási engedélyt (ETA) a vízummentes utazók számára.

Az ETIAS fokozatos 12 hónapos végrehajtása

Az EU az ETIAS-t egy év vagy 12 hónap alatt fokozatosan fogja bevezetni, hogy az utazók könnyebben alkalmazkodhassanak az új rendszerhez, és a lehető legkisebb legyen a fennakadás.

A fokozatos bevezetés azt is lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy a rendszer hatását még a rendszer kötelezővé válása előtt nyomon kövessék.

Az EU által közzétett ütemterv szerint két szakasz lesz: átmeneti és türelmi időszak.

Átmeneti időszak

Az ETIAS 2025. májusi elindítását követően hat hónapos átmeneti időszak következik.

Az átmeneti időszakban az utazóknak a schengeni térségbe való utazás előtt kell kérelmezniük az ETIAS beutazási engedélyt.

Azokat az utasokat azonban, akik nem rendelkeznek ETIAS-szal, nem tagadják meg a belépést, ha megfelelnek az összes többi beutazási követelménynek.

Türelmi idő

Az átmeneti időszak után további hat hónapig türelmi idő lép életbe.

A türelmi idő alatt az utazóknak ETIAS-szal kell rendelkezniük, ha a schengeni térség bármely országába látogatnak.

Minden olyan utazót, aki nem rendelkezik ETIAS beutazási engedéllyel, a határon megtagadják a belépést.

A türelmi idő alatt az egyetlen mentesség azokra a látogatókra vonatkozik, akik az ETIAS átmeneti időszak után utaznak először Európába.

Ezek az első alkalommal utazók beutazhatnak, feltéve, hogy megfelelnek az összes többi beutazási követelménynek.

Innovatív európai utazás

Az ETIAS, az EU be- és kilépési rendszere ( EES ), valamint az Egyesült Királyság ETA rendszere hamarosan átalakítja az európai utazást, biztonságosabbá és kényelmesebbé téve azt.

Az eredetileg 2021-re tervezett ETIAS bevezetését az EU több okból is elhalasztotta.

Az egyik hátráltató tényező a 2024. július 26. és augusztus 11. között megrendezendő olimpiai játékok okozta bonyodalmak.

A másik az EES késése, amely a tervek szerint 2024 végén lépne hatályba.

Az EES az EU-n kívülről érkező utazóknak személyazonossági és úti okmányokat kell bemutatniuk, és biometrikus ellenőrzésnek kell alávetniük magukat a schengeni térségben tett rövid látogatások esetén.

A közelmúltban az Egyesült Királyság, amely már nem tagja az EU-nak, aggodalmának adott hangot az EES és az ETIAS bevezetéséből eredő, a belépési pontokon jelentkező esetleges késedelmek miatt.

Amint az ETIAS működésbe lép, azoknak a polgároknak, akiknek nincs szükségük vízumra a schengeni térségbe való belépéshez, utazásuk előtt be kell szerezniük az utazási engedélyt.

Hasonlóképpen, az Egyesült Királyság megköveteli, hogy a vízummentességet élvező állampolgárok ETA-val rendelkezzenek, mielőtt az Egyesült Királyságba érkeznek.

Az Egyesült Királyság ETA-ja már működik a katari állampolgárok számára. Hamarosan, 2024-ben az Öböl-menti Együttműködési Tanács tagállamainak állampolgárai számára is megnyílik.

A brit kormány 2024-re elvárja, hogy minden olyan állampolgár, akinek nincs szüksége vízumra az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz, az utazás előtt ETA-t igényeljen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük