Teljes útmutató a hondurasi állampolgárok brit ETA-jához

Mivel az Egyesült Királyság az új ETA-rendszer bevezetésére készül, az utazóknak tájékozódniuk kell erről a változásról. A régi vízummentességi rendszert felváltják, és ez érinti az Egyesült Királyságba látogató hondurasi állampolgárokat. Ez az útmutató elmagyarázza, hogyan változik a rendszer, és mit kell tudniuk a hondurasiaknak utazás előtt.

Mi a hondurasi állampolgárok ETA-je az Egyesült Királyságban?

Az ETA, ami az elektronikus utazási engedély rövidítése, egy új rendszer, amelyet a jelenlegi vízummentességi program helyett vezetnek be. Ez egy új program az Egyesült Királyságban, de nagyon hasonlít a már létező programokra, amelyeket a tapasztalt utazók már ismerhetnek. Különösen az olyan programokon alapul, mint a kanadai ETA és az amerikai ESTA.

Az ETA nem vízum, hanem egyfajta utazási engedély. Amikor a rendszer életbe lép, a kormány nagyobb felügyeletet kap az Egyesült Királyságba belépő személyek felett, ami megkönnyíti a potenciális biztonsági kockázatok kiszűrését. A vízummal ellentétben ez egy egyszerű, teljes egészében online kitölthető kérelmezési folyamat.

Hogyan érinti az ETA a hondurasi utazókat?

Honduras szerepel azon 92 ország listáján, amelyek vízummentességi megállapodást kötöttek az Egyesült Királysággal. A jelenlegi rendszer szerint az ezekből az országokból érkező utazóknak nem kell vízumot vagy egyéb papírokat beszerezniük az Egyesült Királyságba való belépéshez. Az új rendszer szerint továbbra is beutazhatnak vízum nélkül, de utazásuk előtt ETA-t kell kérniük.

A hondurasi állampolgárok számára kiadott brit ETA-engedéllyel az utazók legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban. Számos oka lehet annak, hogy a hondurasiak az Egyesült Királyságba jönnek, többek között:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Rövid távú tanfolyamok vagy tanulmányi programok
– Látogatások barátoknál és családtagoknál
– Orvosi kezelés

Az ETA-kérelmezési eljárás ugyanaz marad, függetlenül attól, hogy az utazó miért látogat az Egyesült Királyságba. Egyes utazóknak azonban továbbra is vízumot kell kérniük. Ha egy hondurasi állampolgár tartósan az Egyesült Királyságban kíván élni, ott munkát vállalni vagy hat hónapnál hosszabb időt tölteni, vízumra van szüksége. A vízumkérelmi eljárás teljesen elkülönül az ETA-tól, és lényegesen bonyolultabb.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése hondurasi állampolgárok számára

A hondurasiaknak azt tanácsoljuk, hogy utazási terveik elkészítése előtt tekintsék meg az ETA-ra vonatkozó követelmények közzétett listáját. E követelmények közül néhány a következő:

– Érvényes biometrikus útlevél a jogosultsági listán szereplő országból.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes adatok, amelyek különböző adatokat tartalmaznak, mint például születési dátum, foglalkoztatási adatok, elérhetőségek stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazással kapcsolatos néhány alapvető adat, például az utazó címe, amíg az országban tartózkodik.
– Az ETA kérelmezési díj befizetése.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az információk még nem véglegesek. Az ETA-rendszer bevezetéséig a program egyes részletei változhatnak vagy pontosításra kerülhetnek. Például az útlevelek érvényességi ideje meghatározott, valószínűleg 3 vagy 6 hónap. Bár a követelmények változhatnak, az utasok így is általános képet kaphatnak arról, hogy mire számíthatnak az új rendszertől.

A fent felsorolt követelmények mellett a pályázóknak a múltjukkal kapcsolatos bizonyos érzékeny információkat is közölniük kell. Ez magában foglalja a büntetett előéletet, a korábbi bevándorlási bűncselekményeket, illetve a (korábbi vagy jelenlegi) tagságot tiltott csoportban vagy szervezetben. Ez lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy megjelöljék azokat az utazókat, akik potenciális veszélyt jelenthetnek az Egyesült Királyság biztonságára. Ha a kérelmezőt úgy ítélik meg, hogy veszélyt jelent az ország biztonságára, kérelmét elutasítják.

Az ETA-kérelmezőknek egy online űrlapon keresztül kell kitölteniük a kérelmet. Ez egy digitális rendszer. Papíralapú alternatívák nem állnak rendelkezésre.

A hondurasi állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

Az utazásszervezőknek a jóváhagyott ETA-t a szállítás feltételévé kell tenniük. Ez azt jelenti, hogy az utazóknak kellő időben kell megkezdeniük a jelentkezést. Az az utas, aki nem tudja bemutatni a személyzetnek az ETA-t a repülőtér indulási kapujánál, nem szállhat fel a repülőgépre.

A jelentkezés része egy vissza nem térítendő díj megfizetése. Ezt online lehet fizetni. A teljes összeget be kell fizetni, mielőtt a kérelem feldolgozása megkezdődhetne.

Az ETA-kérelem feldolgozása sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a vízumkérelemé. Ez azonban nem azonnali. A kérelem jóváhagyása vagy elutasítása várhatóan 72 órán belül megtörténik. Az utazóknak azt tanácsoljuk, hogy ezt tartsák szem előtt, amikor az utazásukat tervezik. Készen kell állniuk arra, hogy az indulási helyen, majd az Egyesült Királyságba érkezéskor és a határellenőrzésen való átlépéskor is be tudják mutatni az ETA-számukat.

Ha egy ETA-kérelmet elutasítanak, a kérelmezőnek több lehetőséget is mérlegelnie kell. Kezdhetik azzal, hogy fellebbeznek a határozat ellen. Ha ez nem működik, akkor helyette vízumot igényelhetnek. A vízumkérelem hosszabb és bonyolultabb, de egyes kérelmezők esetében, például azok esetében, akik a múltban bűncselekményt követtek el, szükség lehet rá.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával hondurasi állampolgárok számára

A hondurasi állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-vel az utazók beléphetnek az Egyesült Királyságba, és ott legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak. Az Egyesült Királyságnak négy alkotó országa van: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. Ezeket az országokat semmilyen határellenőrzés nem választja el egymástól, és az ETA birtokosa szabadon mozoghat közöttük. Az Ír Köztársaság független ország, és az ETA nem ad engedélyt az utazónak a belépésre.

Az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni közös utazási övezetnek vagy az Európai Uniónak. Ez azt jelenti, hogy ha egy hondurasi utazó más európai országokat is meg akar látogatni utazása során, akkor utána kell néznie a vonatkozó beutazási követelményeknek. Az EU jelenleg az ETIAS, saját új digitális utazási engedélyezési rendszerének bevezetésén dolgozik. Az ETA csak az Egyesült Királyságba történő utazásra érvényes.