Egyesült Királyságbeli ETA dominikai állampolgárok számára: Az Ön teljes útmutatója

Az EU-ból való 2020. februári kilépés óta a brit kormány keményen dolgozik a határok digitalizálásán és az utazási vízumok feldolgozására szolgáló új rendszerek bevezetésén. E folyamat részeként az Egyesült Királyság hamarosan új elektronikus utazási engedélyezési rendszert (ETA) vezet be egyes országok, köztük a Dominikai Köztársaság állampolgárai számára. Az Egyesült Királyságban a dominikai állampolgárok számára biztosított ETA a jelenlegi vízummentességi program helyébe lép, és 2024 végén lép teljes mértékben hatályba.

Az ETA hasonló lesz a más országokban már működő programokhoz, mint például a kanadai eTA és az amerikai ESTA. A jogosult országokból érkező utazók az Egyesült Királyságba való utazás előtt kérhetnek ETA-t. Az ETA 6 hónapos tartózkodásra jogosítja az utazókat az Egyesült Királyságban, és többszöri beutazásra is érvényes.

Az Egyesült Királyságba utazni szándékozó dominikai állampolgároknak meg kell ismerkedniük az új ETA-rendszerrel. Ez az útmutató mindent tartalmaz, amit a dominikai állampolgároknak tudniuk kell a brit ETA kérelmezésével kapcsolatban, beleértve a jogosultsági követelményeket, a kérelem benyújtásának módját és a benyújtandó dokumentumokat. Akár nyaralást, akár üzleti utat tervez, mindenképpen olvassa el ezt az útmutatót, mielőtt az Egyesült Királyságba utazik.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA dominikai állampolgárok számára?

Az Egyesült Királyság számos ország állampolgárai számára vízumkötelezettséget ír elő. A brit vízum megszerzése a kérelmező származási országától függően több hetet vagy akár hónapot is igénybe vehet. Van néhány olyan ország, amely mentesül ez alól a követelmény alól, és nem kell vízumot kérnie. Ezek az országok szerepelnek az Egyesült Királyság vízummentes országainak listáján.

A Dominikai Köztársaság egyike ezeknek az országoknak. 2023-tól kezdődően a vízummentességi program megszűnik, és helyébe az új brit ETA-rendszer lép. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságba utazni szándékozó dominikai állampolgároknak a Dominikai Köztársaság elhagyása előtt ETA-t kell kérelmezniük. A folyamat viszonylag egyszerű, és teljes egészében online elvégezhető.

Mik a jogosultsági feltételek?

Jelenleg 92 ország jogosult a vízummentességre, amelyek mindegyike vízummentes. A brit útlevéllel rendelkezőknek nem kell ETA-t kérelmezniük, mivel ők már az Egyesült Királyság állampolgárai, és teljes joguk van arra, hogy gond nélkül belépjenek az Egyesült Királyságba.

A brit állampolgárok egyéb csoportjai, akiknek nem kell kérelmezniük az ETA-t, a tengerentúli brit állampolgárok, a brit alattvalók és a brit védett személyek. Az ír útlevéllel rendelkezőknek sem lesz szükségük ETA-ra, mivel a közös utazási térségről szóló megállapodás értelmében már jogosultak az Egyesült Királyságba való belépésre. Még nem véglegesítették azokat a jogosultsági kritériumokat, amelyek alapján eldöntik, hogy kinek kell majd az Egyesült Királyságban ETA-t kérelmeznie. A Dominikai Köztársaság állampolgárainak azonban már 2023-ban el kell kezdeniük tervezniük az ETA kérelmezését.

Milyen követelmények vonatkoznak a dominikai állampolgárok számára az Egyesült Királyságban történő ETA-ra?

Ahhoz, hogy a dominikai állampolgárok számára az Egyesült Királyságban ETA-t lehessen igényelni, a kérelmezőknek biometrikus útlevéllel kell rendelkezniük, amely egy olyan útlevél, amely elektronikus chipet tartalmaz, amely információkat tartalmaz a tulajdonosról. Az ETA-k csak rövid távú látogatásokra érvényesek, és a kérelmezőknek az ETA-kérelem benyújtásakor nyilatkozniuk kell az Egyesült Királyságba történő látogatásuk céljáról. Az ETA keretében az Egyesült Királyságba történő látogatás három fő célja a turizmus, az üzleti élet és az átutazás.

A kérelmezőknek tiszta vagy közel tökéletes büntetett előéletűnek kell lenniük ahhoz, hogy beutazhassanak az Egyesült Királyságba. Ennek oka, hogy az Egyesült Királyság kormánya nagyon komolyan veszi a biztonságot, és meg akarja védeni polgárait azoktól, akiknek erőszakos vagy bűnügyi múltja van. Az ETA-követelmények teljes listáját ezen az oldalon találhatják meg a látogatók.

Azoknak a kérelmezőknek, akik 180 napnál hosszabb ideig szeretnének az Egyesült Királyságban dolgozni vagy tartózkodni, szintén vízumot kell kérniük. A normál vízummal szemben támasztott követelmények szigorúbbak, mint az ETA-val szemben támasztott követelmények, és az eljárás több mint 6 hétig is eltarthat. A kérelmezőknek egyéb követelményeknek is meg kell felelniük, amikor normál vízumot igényelnek, például igazolniuk kell, hogy elegendő pénzzel rendelkeznek ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk alatt eltartsák magukat.

Milyen az ETA pályázati eljárás?

A legtöbb kérelmező számára az Egyesült Királyságban az ETA kérelmezésének folyamata egyszerűnek kell lennie. Első lépésként látogasson el a hivatalos kormányzati portálra. Innen a kérelmezőknek meg kell találniuk az ETA kérelmezési űrlapot. A látogatók ezután szakaszonként elkezdhetik kitölteni az űrlapot. Az egész folyamat várhatóan körülbelül 10 percet vesz igénybe az elejétől a végéig.

A kérelem kitöltése időigényes lehet, ha a kérelmezők nem rendelkeznek az összes szükséges dokumentummal és adattal. Annak érdekében, hogy ne töltsön feleslegesen időt az alkalmazással, a következő elemeket kell kéznél tartani:

1. Hitel- vagy bankkártya, amely elegendő fedezettel rendelkezik a jelentkezési díj fedezésére (a díj összegét még nem határozták meg).
2. Frissített elérhetőségi adatok (beleértve a lakcímet, e-mail címet és mobilszámot).
3. Személyes adatok (például név és születési dátum).
4. Kritikus útlevéladatok.
5. Munkahelyi információk (beleértve a munkáltató nevét, címét és telefonszámát).
6. Átláthatóság és őszinteség a támogathatósági kérdések megválaszolásakor.

Mi történik, ha a kérelmet elutasítják?

Az ETA-kérelemmel kapcsolatos döntés meghozatala várhatóan nem tart tovább 5 munkanapnál, így ha ennél hosszabb idő telt el, akkor a kérelem feldolgozása késedelmet szenvedhetett. A legtöbb esetben a döntést a 72 órás időszakon belül közlik. Ha az elutasítás oka nem egyértelmű, a kérelmező további információkért az ügyfélszolgálathoz fordulhat.

A kérelem elutasítható a dokumentációban szereplő hibák vagy hiányosságok miatt. Ebben az esetben a kérelmezőnek lehetősége van arra, hogy a szükséges módosításokat elvégezze, és újra benyújtsa a kérelmet. Nincs garancia arra, hogy a felülvizsgált kérelmet elfogadják, ezért a kérelmezőknek érdemes megfontolniuk, hogy rendes vízumot is igényeljenek. Ez az eljárás általában időigényesebb és bonyolultabb, de ez lehet az egyetlen lehetőség, ha az ETA nem lehetséges.

Miért vezeti be az Egyesült Királyság kormánya az ETA-rendszert?

Az Egyesült Királyság gazdasága közvetlenül és közvetve is jelentős mértékben profitál a beutazásból és a turizmusból. A becslések szerint 2021-ben a nemzetközi látogatók és turisták 131,5 milliárd fonttal járultak hozzá az Egyesült Királyság gazdaságához.

Az ETA-rendszer bevezetése része a kormánynak a beutazó turizmus értékének növelésére irányuló tervének. A kérelmezési díjból befolyó többletbevételeket a látogatók élményének javítását és az Egyesült Királyság gazdaságának fellendítését szolgáló termékekbe és szolgáltatásokba történő beruházásokra fordítják. Az Egyesült Királyságba látogatást tervező dominikai állampolgárok további részleteket találnak az Egyesült Királyság GYIK-ben.

Az Egyesült Királyságba ETA-val látogató dominikaiak

Az Egyesült Királyság egy olyan ország, amely tele van történelemmel, kultúrával és természeti szépségekkel. A nyüzsgő Londontól a skót felföld dombjaiig mindenki számára van valami, amit élvezhet. A dominikai látogatók felfedezhetik a világhírű nevezetességeket, például a Buckingham-palotát, vagy gyönyörködhetnek a Lake District és Cornwall tájaiban. A dominikai állampolgárok számára biztosított brit ETA megkönnyíti az Egyesült Királyság felvételét a kötelezően meglátogatandó úti célok listájára.