Az Egyesült Királyság ETA-ja Vanuatu állampolgárai számára: A Complete Guide (Teljes útmutató)

2024-től kezdve az Egyesült Királyságba látogatni szándékozó vanuatui látogatóknak fel kell készülniük az Egyesült Királyság új ETA-rendszerére. Ez az új utazási engedély azokra az állampolgárokra vonatkozik, például a Vanuatu állampolgáraira, akiknek nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való látogatáshoz. A vanuatui állampolgároknak az Egyesült Királyságba való utazás előtt kell kérelmezniük, és a belépéshez kötelező lesz. Ebben az útmutatóban mindent megtudhat arról, hogyan működik ez az új brit ETA a vanuatui állampolgárok számára, és hogyan zajlik a kérelmezési folyamat.

Mi az Egyesült Királyságban érvényes ETA a Vanuatu-állampolgárok számára?

Az Egyesült Királyság 2024-ben indítja el teljes körűen az új ETA-rendszert. Az ETA, azaz az elektronikus utazási engedély egy digitális utazási engedélyezési rendszer, amely a legtöbb vízummal nem rendelkező állampolgár számára kötelező. A rendszer hasonlóan működik, mint más nemzeti beutazási engedélyezési és vízummentességi rendszerek, például az amerikai ESTA (Electronic System for Travel Authorization) és az ausztrál ETA (Electronic Travel Authority).

Az Egyesült Királyság ETA-rendszerét a 2022-es állampolgársági és határügyi törvényjavaslatban felvázolt szélesebb körű utazási politika részeként dolgozták ki. A törvényjavaslat célja az Egyesült Királyság határbiztonságának megerősítése, a migrációs számok ellenőrzése és a beutazási folyamat digitalizálása. A Vanuaturól érkező látogatóknak online kell kérelmezniük az új ETA-t, hogy érkezéskor érvényes biometrikus útlevéllel ellenőrizhessék azt.

Az Egyesült Királyság új ETA-szabályai világszerte 92 vízummentes országot érintenek, köztük Vanuatut és más óceániai országokat. Ez a 92 ország általában nem igényel vízumot ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba turista vagy látogató rövid távú tartózkodás céljából látogasson el, aki olyan tevékenységet folytat, amelyet általában a standard vízum engedélyez. Az Egyesült Királyságban kiadott ETA-vel a vanuatui állampolgárok legfeljebb 6 hónapig vízummentesen utazhatnak az Egyesült Királyságba.

Hogyan érinti az új ETA-rendszer a vanuatui állampolgárokat?

A vanuatui állampolgároknak mostantól az Egyesült Királyságba történő utazás megkezdése előtt ETA formájában engedélyt kell kérniük. Korábban erre a lépésre nem volt szükség, mivel az utazóknak 6 hónapot biztosítottak a belépéskor az útlevelük bemutatásával. Bár ez nem befolyásolja a Vanuatu állampolgárai által az Egyesült Királyságba történő utazás típusát vagy időtartamát, ez azt jelenti, hogy egy további lépést kell teljesíteniük, mielőtt engedélyezik számukra a belépést.

Vanuatu állampolgárainak továbbra sincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz. A vanuatui állampolgároknak azonban be kell nyújtaniuk az Egyesült Királyságban érvényes ETA iránti kérelmet. Ez a kérelem kényelmesen, online tölthető ki, és nem igényel semmilyen fizikai dokumentumot vagy személyes konzulátusi vagy vízumközpont-látogatást. A kérelmezőnek meg kell várnia az ETA megerősítését, mielőtt útlevelével együtt megérkezik az Egyesült Királyságba.

ETA kérelmezése az Egyesült Királyságban Vanuatu állampolgárai számára

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere jelenleg a kísérleti szakaszban van, és a későbbiekben még módosulhat. Az alkalmazással kapcsolatos alapvető információk azonban ismertek. Bejelentették az ETA-ra jogosult valamennyi állampolgár listáját, amelyen Vanuatu is szerepel.

A vanuatui állampolgároknak az Egyesült Királyságba való megérkezésük előtt az Egyesült Királyság hivatalos portálján keresztül online kell kérelmezniük az ETA-t. Maga a jelentkezési folyamat várhatóan nem tart tovább 10 percnél. Kiadták a követelmények listáját, amely ismerteti a pályázati eljárás során benyújtandó információkat. A költségekről még nem született döntés. Ez változhat az ETA kiadásakor, de a sikeres ETA megszerzéséhez a következő információk megadására számíthat:

– Érvényes biometrikus útlevél, amelyet egy jogosult ország, például Vanuatu állított ki.
– Egy friss digitális fénykép, útlevélméretű fénykép.
– Személyes adatok, beleértve a teljes nevet (neveket), születési dátumot és elérhetőségeket.
– Az Egyesült Királyságon belüli utazás célja és részletei, például a szállodafoglalás.
– Hitel- vagy bankkártya az ETA kérelmezési díj befizetéséhez.

Az ETA az Egyesült Királyság biztonságának megerősítésén is dolgozik azáltal, hogy a kérelmezők korábbi bűncselekményekre vonatkozó átvilágítását végzi. A pályázónak nyilvánosságra kell hoznia a büntetett előéletre, bevándorlási bűncselekményekre vagy tiltott szervezetekben való tagságra vonatkozó információkat. Az Egyesült Királyságra nézve kockázatosnak ítélt kérelmezők ebben a szakaszban nem kapnak ETA-t.

Az Egyesült Királyság ETA-jának feldolgozása Vanuatu állampolgárai számára

Az ETA-kérelem kitöltése gyors, legfeljebb 10 percet vesz igénybe. A kitöltést követően a kérelmezőnek meg kell várnia, hogy ETA-ját feldolgozzák és megerősítsék. Ez összesen 48-72 órát vehet igénybe. Bár az Egyesült Királyság igyekszik minimalizálni ezt a várakozási időt, előfordulhatnak késések és a kérelmek elutasítása. A kérelmező ETA-jának jóváhagyásáról visszaigazoló e-mailt küldünk.

Javasoljuk, hogy a vanuatui kérelmezők legalább 72 órával a tervezett utazási időpont előtt nyújtsák be az ETA-t, ha nem korábban. Mivel az ETA már kötelező az Egyesült Királyságba való belépéshez, a késedelmes vagy késedelmes benyújtás veszélyezteti a kérelmező belépési engedélyét az Egyesült Királyságba. Ha egy pályázat nem jár sikerrel, várhatóan lesz fellebbezési eljárás.

A közvetlenül az Egyesült Királyságba tartó légitársaságoktól elvárják, hogy ellenőrizzék az utasokat, hogy érvényes ETA-val rendelkezzenek. Az ETA bemutatásának elmulasztása a beszállás megtagadását eredményezheti. Az Egyesült Királyságba légi, tengeri vagy vasúti úton érkező valamennyi utasnak érkezéskor be kell mutatnia az ETA-számát a határőrségnek. A repülőterek ésszerűsített e-kapukkal rendelkeznek, ahol az útlevelek beolvasásával megerősíthető az ETA a digitális határátlépéshez.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával Vanuatu állampolgárai számára

Az Egyesült Királyságban kiadott ETA az Egyesült Királyság és a koronafüggőségek egész területére érvényes, így Vanuatu állampolgárai különösebb papírmunka nélkül utazhatnak Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban. A Man-szigetre, Jerseyre és Guernseyre is utazhatnak, többek között más függőségi területekre. Vanuatu állampolgárainak az Ír Köztársaságba történő látogatáshoz sem kell útlevél, de más európai országokba történő utazáshoz schengeni vízum szükséges.

Vanuatu az Egyesült Királyságban

Vanuatu állampolgárai ETA-val vízummentesen utazhatnak az Egyesült Királyságba. Az Egyesült Királyság és Vanuatu – részben a Nemzetközösségi tagságnak köszönhetően – kölcsönös utazási megállapodásokat kötött, és a két ország továbbra is fejleszti kapcsolatait. A Vanuaturól utazóknak javasoljuk, hogy további információkért tekintsék át az Egyesült Királyság ETA GYIK oldalát.

Annak ellenére, hogy Vanuatu lakossága 315 700 fő, az Egyesült Királyság továbbra is vonzó úti cél, számos kulturális látnivalóval, köztük a British Museum Vanuatu-gyűjteményével, amely vonzó a vanuatuiak számára. Vanuatu és az Egyesült Királyság között nincsenek közvetlen járatok. A gyakori átszállási útvonalak azonban Ausztrálián és Új-Zélandon keresztül vezetnek.