Az Egyesült Királyság ETA-ja namíbiai állampolgárok számára: A Guide for Travellers

Az Egyesült Királyságba való utazás élménye hamarosan sokak számára megváltozik, mivel az ország bevezeti az új ETA-programot. A várhatóan 2024-ben hatályba lépő ETA az Egyesült Királyságba látogató namíbiai állampolgárokat érinti. Olvasson tovább az összes információért, amit utazás előtt tudnia kell, beleértve az új ETA kérelmezésének módját is.

Mi az Egyesült Királyságban az ETA namíbiai állampolgárok számára?

Az ETA-t, azaz az elektronikus utazási engedélyt a brit kormány az ország határainak digitalizálását célzó új rendszer részeként fejlesztette ki. A rendszer két fő célja a felügyelet és a biztonság. Az ETA bevezetésével a kormány hatékonyabban tudja majd ellenőrizni az országba belépő személyeket, és ezáltal azonosítani a biztonságot fenyegető potenciális veszélyeket. Az ETA új program az Egyesült Királyságban, de néhány utazónak már van tapasztalata hasonló rendszerekkel. Az olyan programok, mint a kanadai ETA vagy az egyesült államokbeli ESTA, amelyek már néhány éve működnek, nagyon hasonlítanak a brit ETA-hoz.

Az ETA az Egyesült Királyság vízummentességi rendszerét váltja fel. Ez nem vízum, és a kérelmezési folyamat sokkal gyorsabb és egyszerűbb. A vízummal ellentétben az ETA-t teljesen online lehet megszerezni. Az ETA-val rendelkező utazók legfeljebb hat hónapot tölthetnek az Egyesült Királyságban.

Hogyan érinti az ETA a namíbiai utazókat?

A Nemzetközösség tagjaként Namíbia szerepel azon 92 ország listáján, amelynek állampolgárai vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Királyságba. Jelenleg a namíbiaiak minden további nyomtatvány vagy papírmunka kitöltése nélkül érkezhetnek az Egyesült Királyságba. Csak az útlevelükre van szükségük. Az új rendszerben ez megváltozik, mivel az Egyesült Királyságba való belépésük előtt ETA-t kell majd kérelmezniük.

A namíbiai állampolgárok számára az Egyesült Királyságban kiállított ETA-t olyan utazók számára állítják ki, akik különböző okokból érkeznek az Egyesült Királyságba. Ezek közé tartoznak a következők:

– Turizmus
– Üzleti utak
– Rövid távú tanfolyamok vagy tanulmányi programok
– Látogatások barátoknál és családtagoknál
– Orvosi kezelés

A jelentkezési folyamat minden ilyen utazó esetében ugyanaz. Bárki, aki legfeljebb hat hónapra érkezik az Egyesült Királyságba, és aki nem szándékozik az országban dolgozni, ugyanígy igényelhet ETA-t.

Azoknak a namíbiaiaknak, akik hat hónapnál hosszabb időt szeretnének eltölteni az Egyesült Királyságban, tartósan ott szeretnének élni, vagy ott szeretnének dolgozni (akár ideiglenesen, akár hosszú távon), továbbra is vízumot kell kérniük, ugyanúgy, mint a jelenlegi rendszerben. Az ETA a vízummentességi program helyébe lép, és semmilyen módon nem befolyásolja a vízumkérelmezési eljárást. A vízumkérelmek továbbra is teljesen elkülönülnek az ETA-programtól.

Az Egyesült Királyság ETA kérelmezése namíbiai állampolgárok számára

Az ETA jelentkezési lap csak online lesz elérhető. Az utazók számára nem biztosítunk papír alapú alternatívákat, mivel ez egy digitális program része. Az utazóknak arra is fel kell készülniük, hogy az ETA kérelmük díját online kell befizetniük.

Megjelent az ETA követelményeinek listája. Ezek az információk változhatnak, mivel a rendszer még nincs teljesen véglegesítve. Néhány részlet jelenleg szintén ismeretlen. Az ETA-nak például lesz jelentkezési díja, de az árat még nem erősítették meg. Bár ezek az információk bizonyos szempontból változhatnak, mégis érdemes megnézni őket, mivel általános képet adnak arról, hogy mire számíthatnak a namíbiai pályázók. Követelmények:

– Érvényes biometrikus útlevél a jogosultsági listán szereplő országból.
– Egy friss digitális útlevélkép.
– Személyes adatok – ezek különböző adatokat tartalmaznak, mint például születési dátum, foglalkoztatási adatok, elérhetőségek stb.
– Az utazó Egyesült Királyságba tett látogatásának oka.
– Az Egyesült Királyságba tervezett utazás néhány részlete, például a látogató címe az országban való tartózkodás idejére.
– Az ETA kérelmezési díj befizetése.
– Büntetett előélet, korábbi bevándorlási bűncselekmények és tiltott csoportokhoz vagy szervezetekhez való (korábbi vagy jelenlegi) tartozás nyilvánosságra hozatala.

A lista utolsó pontja biztonsági okokból szerepel. Az ETA egyik fő célja az Egyesült Királyság határainál a biztonság megerősítése. A szervezett bűnözéssel, terrorizmussal vagy bandákkal kapcsolatban álló utazók az ország biztonságát fenyegető veszélynek tekinthetők, ami az ETA-kérelem elutasítását eredményezheti.

A jelentkezési lapot ki kell tölteni, és a jelentkezési díjat teljes egészében be kell fizetni, mielőtt a pályázatot feldolgoznák. A díj nem visszatérítendő.

A namíbiai állampolgárok ETA-jának feldolgozása az Egyesült Királyságban

A fuvarozóktól elvárják, hogy az Egyesült Királyságban az ETA-t a szállítás feltételévé tegyék, ahogyan azt más országok hasonló kezdeményezései esetében is teszik. Ez azt jelenti, hogy az utazóknak időben kell kérelmezniük az ETA-t, mielőtt útnak indulnak. Azok az utasok, akik az indulási repülőtér beszállókapujánál nem rendelkeznek a namíbiai állampolgárok számára jóváhagyott brit ETA-vel, nem szállhatnak fel a járatra.

Az ETA feldolgozása várhatóan 72 órát vesz igénybe. Ha az utazó ETA-kérelmét jóváhagyják, akkor azt az indulási repülőtéren – és az Egyesült Királyságba érkezéskor is – fel kell mutatnia, amikor áthalad az ország határellenőrzésén.

Ha a kérelmet elutasítják, az utasnak van néhány lehetősége. Fellebbezhetnek az elutasítás ellen. Ha a fellebbezés sikertelen, az utazó dönthet úgy, hogy helyette vízumot kér. A vízumkérelmezési eljárás hosszabb és összetettebb, mint az ETA-kérelem.

Utazás az Egyesült Királyság ETA-jával Namíbia állampolgárai számára

Az ETA-val a namíbiai utazók beléphetnek az Egyesült Királyságba, és ott legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak. Nem dolgozhatnak, amíg az országban tartózkodnak, de kedvük szerint mozoghatnak. Az Egyesült Királyságnak négy alkotó országa van: Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország. Az érvényes ETA-val rendelkező namíbiaiak szabadon utazhatnak a két ország között. Az ETA nem érvényes az Ír Köztársaságban, amely független ország, és nem része az Egyesült Királyságnak.

Az Egyesült Királyságba utazó namíbiaiak közül sokan más európai országokat is meg kívánnak látogatni. Mivel az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak vagy a schengeni közös utazási övezetnek, az ETA csak az Egyesült Királyságban érvényes. Azoknak a namíbiaiaknak, akik más európai országokba szeretnének látogatni, utazásuk megkezdése előtt tájékozódniuk kell a beutazási feltételekről. Különösen az ETIAS-rendszer fejlesztésére kell figyelniük, amely az elektronikus utazási engedély európai uniós változata.