Az Egyesült Királyság ETA York számára: Minden, amit az utazóknak tudniuk kell

A történelemmel átitatott York híres viking múltjáról, gótikus katedrálisáról és lenyűgöző falairól. A Yorkba tett utazás egy lépés vissza az időben, és a történelem iránt érdeklődő látogatókat is szórakoztatja és gyönyörködteti. 2024-től a Yorkba látogatóknak tudniuk kell az Egyesült Királyság új ETA-rendszeréről. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan befolyásolhatja ez a program az Ön utazását Anglia egyik leglátogatottabb történelmi városába.

Utazás Yorkba az Egyesült Királyság ETA-val

Eboracum római kolóniát Kr. u. 71-ben alapították. Ezt a helyet, amelyből később York lett, stratégiai elhelyezkedése miatt választották, amely lehetővé tette a rómaiak számára, hogy megfigyelhessék a környékbeli ádáz törzseket. A városban találtak néhány római kori romot, de a legtöbbet a hatalmas York Minster katedrális alatt temették el. Eboracum egy ideig virágzott, és Britannia egyik legfontosabb római településévé vált. A város azonban fokozatosan hanyatlott, mivel a közeli folyók által okozott ismétlődő áradások miatt a lakosság nagy része Kr. u. 400-ra elhagyta a várost.

A vikingek Yorkban

Idővel az egykori római kolóniát az angolszászok telepítették le, és Northumbria királyságának egyik legnagyobb városává vált. A város folyamatosan növekedett egészen 866-ig, amikor a vikingek elfoglalták. Királyságuk fővárosává tették, amelyet Jorvik néven ismertek. A vikingek egy évszázadon át maradtak a területen, bár a város az angolszászokkal való rendszeres konfliktusok miatt többször is gazdát cserélt. Végül 954-ben az angolszászok döntő győzelmet arattak, és kiűzték a viking királyt, Eric Bloodaxe-ot. York legrégebbi épületei közül sok a viking korból származik, a skandináv szenteknek, például Szent Olafnak szentelt templomokkal.

York sötét történelme

VIII. Henrik protestáns reformációját követően York kolostorait, apátságait és templomait kifosztották, akárcsak az egész országban található vallási épületeket. A városnak azonban továbbra is volt egy rejtett katolikus közössége. Egyik tagjuk, Guy Fawkes York-i születésű volt, akinek a neve mára hírhedté vált az 1605-ös puskaporos összeesküvés miatt, amely a londoni parlament épületének felrobbantására tett kísérlet volt.

Egy másik hírhedt helyi lakos Dick Turpin volt, akinek az útonállóként elkövetett hőstettei legendássá váltak. Turpint Yorkban felakasztották, és 1739-ben a Szent György-templom temetőjében temették el. Halála után az útonálló országszerte ismertté vált, és a tetteiről szóló történetek rendkívül népszerűvé váltak.

Látnivalók Yorkban

York Minster

https://goo.gl/maps/puDrixopxQfd5dcE7

Ez a lenyűgöző katedrális 627-ig nyúlik vissza, amikor egy fatemplomot emeltek sietve, hogy megkereszteljék Edvint, Northumbria új királyát. A jelenlegi York Minster építése azonban évszázadokig tartott, és 1472-ben fejeződött be. Észak-Európa második legnagyobb gótikus székesegyháza, építészete az angol gótikus stílus fejlődését mutatja. Néhány ólomüveg ablak a 12. századból származik, és a Jelenések könyvéből vett jeleneteket ábrázol. A legnagyobb harang, Nagy Péter harangja közel 11 tonnát nyom, és továbbra is üti az órákat, a harangszó visszhangzik az egész városban.

The Shambles

https://goo.gl/maps/sU8GWb7ypH5xTLEd7

A Shambles Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori bevásárlóutcája. Egykor Nagy Húsvágóhíd néven volt ismert, és hentesüzleteknek adott otthont. Ma népszerű vásárlási célpont, és állítólag a Harry Potter Diagon Alley ihlette. A szűk utcát a fából épült középkori épületek teszik a látogatók kedvelt célpontjává. Néhány ilyen épület a 14. századból származik, és sokukban ma butikok találhatók az utcaszinten.

Jorvik Viking Központ

https://goo.gl/maps/CRS5KzoPaACb6sKg6

York egyik legnépszerűbb látványossága, a Jorvik Viking Centre a város viking múltjának szenteli magát. Életnagyságú diorámákat tartalmaz, amelyek a viking élet jeleneteit ábrázolják. A látvány, a hangok és az illatok együttesen nyújtanak magával ragadó élményt. Akit érdekel ez a történelmi korszak, az februárban látogasson el Yorkba, amikor is megrendezik az éves Jorvik Viking Fesztivált, amely történelmi eseményekkel, sétákkal és kézműves műhelyekkel várja a látogatókat.

Clifford tornya

https://goo.gl/maps/SZeGFyoK2uSVKn5d9

Ez a dombtetőn álló torony az egyetlen, ami a Yorki várból megmaradt, amelyet Hódító Vilmos építtetett az északi Harrying részeként. A Clifford-tornyot katonai támaszpontként használták a Skócia elleni háborúkban, majd később az angol polgárháborúban. Ez volt a város történetének egyik legsötétebb fejezetének helyszíne is, amikor egy antiszemita csőcselék a várban összegyűjtötte és lemészárolta a yorki zsidó közösséget. A torony népszerű látványossággá vált, ahonnan a városra nyílik kilátás. A közeli Vármúzeum a helyszín történetét mutatja be.

Az Egyesült Királyság ETA York számára

Jelenleg az Egyesült Királyságba látogatók közül sokan jogosultak vízummentességre. Ez a program 2024-ben megszűnik, és helyébe az új ETA-rendszer lép. Az ETA, azaz az elektronikus utazási engedély hasonló az Egyesült Államokban és Kanadában jelenleg használt programokhoz. A rendszer a brit kormánynak az ország határainak digitalizálására irányuló erőfeszítéseinek kulcsfontosságú részét képezi.

Az ETA azokat az utazókat érinti, akiknek jelenleg nem kell vízumot kérniük. Ennek a 92 országnak az állampolgárai itt vannak felsorolva. Amint az új rendszer hatályba lép, ezeknek a látogatóknak az Egyesült Királyságba történő utazásuk előtt ETA-t kell kérelmezniük.

A jóváhagyott ETA-val az utazók legfeljebb hat hónapot tölthetnek az Egyesült Királyságban. Azoknak a látogatóknak, akik üzleti, üdülési vagy rövid távú tanulmányi céllal érkeznek az országba, ETA-t kell kérelmezniük. A jelenleg vízumköteles utazók – azok, akik az Egyesült Királyságban szeretnének dolgozni, vagy akik hat hónapnál hosszabb időt terveznek az országban tölteni – változatlan körülmények között maradnak. Továbbra is szükségük lesz vízumra.

Mit kell tudni az Egyesült Királyságban történő ETA kérelmezése előtt?

Az ETA pályázati rendszere kizárólag online érhető el. Utazásuk megkezdése előtt az utazóknak ki kell tölteniük a brit ETA-kérelmet. Jóváhagyott ETA-val kell rendelkezniük ahhoz, hogy beléphessenek az Egyesült Királyságba York meglátogatására. Ez azt jelenti, hogy a fuvarozók megtagadhatják a beszállást az ETA nélküli utasoktól.

Mielőtt az utazók elkezdenék a kérelmüket, érdemes időt szánniuk arra, hogy átnézzék az ETA-követelmények listáját, és meggyőződjenek arról, hogy megfelelnek-e a kritériumoknak. Például érvényes biometrikus útlevéllel kell rendelkezniük. A jelentkezési folyamat során személyes adatokat is meg kell adniuk, például születési dátumukat, foglalkoztatási státuszukat, elérhetőségüket stb.

A jelentkezési lap további kérdései arra kérik az utazót, hogy ossza meg a múltjára vonatkozó információkat. Elvárják tőlük, hogy felfedjenek minden büntetett előéletet, bevándorlási bűncselekményt és tiltott csoportokhoz való tartozást. Az Egyesült Királyságba történő utazásukról is részleteket kell megadniuk. Ez magában foglalhatja azt a címet, ahol tartózkodni szándékoznak, vagy egy útvonaltervet, amely felvázolja az országban való tartózkodásuk idejére vonatkozó terveiket.

A kitöltött ETA-kérelem feldolgozása akár 72 órát is igénybe vehet. Az utazóknak ezt szem előtt kell tartaniuk, amikor az utazásukat tervezik. A York-i ETA kérelmezésekor díjat kell fizetniük. Ez a díj nem visszatérítendő, és teljes egészében ki kell fizetni, mielőtt a pályázatot teljesnek tekintik.

Utazás az Egyesült Királyságban ETA Yorkba

Miután a látogató jóváhagyta a York-i ETA-kérelmét, szabadon utazhat az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyság négy tagállama között nincs határellenőrzés. Ez azt jelenti, hogy a látogatók minden további papírmunka vagy korlátozás nélkül átléphetik a határt Skóciába és Walesbe, vagy az Ír-tengeren át Észak-Írországba utazhatnak. Ha azonban az utazást az Ír Köztársaság vagy bármely más európai ország meglátogatásával kívánják meghosszabbítani, akkor ellenőrizniük kell a különleges beutazási feltételeket.

Utazás Yorkba az Egyesült Királyság ETA-val

Akár a vikingek történelme izgatja, akár csak a látványos székesegyházat szeretné megnézni, York rengeteg látnivalót kínál. Gondoskodjon arról, hogy az ETA-kérelmét jó előre kitöltse, így utazásakor nem kell aggódnia. Szerezze be az Egyesült Királyság ETA-ját Yorkba, és fedezze fel Észak-Anglia egyik legérdekesebb és legtörténelmibb városát.