Az EU Bizottsága digitális útleveleket és személyi igazolványokat javasol a könnyebb utazás érdekében

| október 21, 2024
Az EU Bizottsága digitális útleveleket és személyi igazolványokat javasol a könnyebb utazás érdekében
A kép a Freepik jóvoltából

Az Európai Bizottság olyan javaslatot nyújtott be, amely megváltoztathatja a schengeni térségbe való be- és kiutazás módját.

A 2024 októberében benyújtott kezdeményezés célja az útlevelek és személyazonosító igazolványok digitalizálása, elektronikus tárolása és benyújtása.

A kezdeményezés célja, hogy gyorsabbá és biztonságosabbá tegye a határátlépést mind az európai uniós (EU), mind a nem uniós polgárok számára.

Az EU digitális utazási igazolványa és alkalmazása

A javaslat fő célja a digitális útlevelek, személyazonosító igazolványok és egyéb úti okmányok elektronikus változatának, az úgynevezett digitális utazási igazolványoknak (DTC) a létrehozása.

Ezek az igazolványok ugyanazokat az információkat tartalmazzák majd, mint az útlevelekbe és személyi igazolványokba jelenleg beágyazott chipek.

Ez magában foglalja az utazók személyes és útlevéladatait, valamint arcképeket, de az ujjlenyomatok szkennelését nem.

A fő különbség? A digitális utazási igazolványokat mobilalkalmazásokban tárolják, ami leegyszerűsíti az utazók számára a dokumentumok előzetes benyújtásának folyamatát.

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke az EU Businessnek nyilatkozva elmondta, hogy a személyes ellenőrzések mára fenntarthatatlanok az utazók nagy száma miatt.

„Azzal, hogy az utazók előre digitálisan benyújthatják dokumentumaikat, a határőrök még az érkezés előtt ellenőrizhetik a személyazonosságot, és ezzel minden utazó számára egyszerűsítik a folyamatot” – tette hozzá.

Az uniós digitális utazási alkalmazással az utazók digitális útleveleket, személyazonosító igazolványokat és egyéb utazási igazolványokat is létrehozhatnak és tárolhatnak, valamint utazási terveket nyújthatnak be.

Lehetővé teszi továbbá, hogy az utazók elektronikus úton küldjék el digitális úti okmányaikat a gyorsabb előzetes határátlépés érdekében.

Az uniós digitális utazási alkalmazás használata ingyenes és kizárólag önkéntes.

Ez azt jelenti, hogy az utazók választhatnak, hogy az új digitális utazási igazolványt és alkalmazást használják-e, vagy maradnak a hagyományos dokumentumoknál.

Hogyan segít a digitális utazási megbízólevél

Az EU Bizottsága digitális útleveleket és személyi igazolványokat javasol a könnyebb utazás érdekében
Kép a rawpixel.com által a Freepik-en

Az EU által javasolt digitális utazási rendszertől elsősorban a határokon való várakozási idő csökkentését várják.

Jelenleg a schengeni térségbe belépőknek fizikai ellenőrzésen kell átesniük, ami hosszú késésekhez vezethet.

Ha az utazóknak lehetővé válik a digitális hitelesítő okmányok előzetes benyújtása, a határőrök gyorsabban tudják ellenőrizni a dokumentumokat, ami mindenki számára egyszerűsíti a folyamatot.

A határhatóságok számára ez a javasolt digitális utazási rendszer a személyazonossággal kapcsolatos csalások csökkentése révén a biztonságot is fokozza.

Az Európai Bizottság szerint a digitális útleveleket, személyazonosító igazolványokat és egyéb utazási igazolványokat sokkal nehezebb lesz meghamisítani, mint a papíralapú dokumentumokat.

Ez megkönnyíti a hatóságok számára, hogy a jelentősebb biztonsági fenyegetésekre, például az emberkereskedelemre vagy a határokon átnyúló bűnözésre összpontosítsanak.

Az uniós tagállamok engedélyezhetik polgáraik számára, hogy a digitális utazási rendszert más regisztrációs és azonosítási formákhoz is használhassák.

Digitális útlevelek és az EU új határrendszerei

A digitális útlevélkezdeményezés az uniós határrendszerek szélesebb körű modernizációjának része.

A rendszer két, hamarosan bevezetésre kerülő automatizált uniós határellenőrzési rendszerrel fog együttműködni: a be- és kilépési rendszerrel (EES ) és az európai utazási információs és engedélyezési rendszerrel(ETIAS).

Az EES ujjlenyomat- és arcszkenneléssel rögzíti a nem uniós polgárok és lakosok be- és kilépését.

A rendszer az útlevelek kézi bélyegzését fogja helyettesíteni, segítve az EU határait átlépő, nem uniós országokból érkező utazók felderítését és ellenőrzését.

Másrészt az ETIAS a vízummal nem rendelkező állampolgárok számára kötelező utazás előtti engedély, hasonlóan az Egyesült Királyság elektronikus utazási engedélyezési rendszeréhez (ETA).

Az utazóknak az utazás előtt kell kérelmezniük az ETIAS-t. Ez lehetővé teszi az EU számára, hogy a vízummal nem rendelkező utazókat még az érkezésük előtt megvizsgálja és előzetesen átvilágítsa a potenciális biztonsági vagy egészségügyi veszélyek azonosítása érdekében.

A 2025-ben induló új határellenőrzési rendszer felgyorsítja a folyamatot, megerősíti a határbiztonságot és csökkenti az illegális bevándorlást.

Szorosan együttműködnek majd a javasolt digitális utazási rendszerrel, amely lehetővé teszi az utazók számára, hogy az ETIAS és az EES alkalmazásukat egy helyen tárolják.

Ez az integráció a határátlépési folyamatot még áramvonalasabbá és hatékonyabbá teszi.

A digitális útlevelek biztonsági és adatvédelmi aggályai

Az EU Bizottsága digitális útleveleket és személyi igazolványokat javasol a könnyebb utazás érdekében
Kép a rawpixel.com által a Freepik-en

Bár a digitális utazási igazolványok előnyei egyértelműek, sokan aggályokat fogalmaztak meg a magánélet védelmével és az adatbiztonsággal kapcsolatban.

Ezek a digitális útlevelek érzékeny személyes adatokat tartalmaznak, ezért a rendszert védeni kell a hackerekkel és a visszaélésekkel szemben.

Az alkalmazás megköveteli az utazóktól, hogy adataik feldolgozása előtt kifejezett beleegyezésüket adják.

Az utasok továbbra is maguk ellenőrzik, hogy az adataikat hogyan használják fel és osztják meg.

„Az új javaslat középpontjában az adatvédelem és a biztonság áll” – áll a Bizottság hivatalos közleményében.

Azt is kijelentette, hogy minden személyes adat titkosítva lesz, és csak az arra felhatalmazott személyzet férhet hozzá.

Az ezekhez az információkhoz hozzáférő határőröknek külön adatvédelmi képzést kell kapniuk.

Ez biztosítja a személyes adatok biztonságos és felelősségteljes kezelését.

Ezenkívül az alkalmazás nem tárolja az ujjlenyomatokat, amelyek érzékenyebbnek számítanak, mint az arcképek.

Ez korlátozza az utazók személyes adatainak potenciálisan veszélyeztetett mennyiségét.

A titkosításra és a szigorú hozzáférési protokollokra összpontosítva az EU azt reméli, hogy minimalizálni tudja a lehetséges biztonsági rések számát.

Időrend és következő lépések

Az Európai Parlamentnek és az EU Tanácsának is jóvá kell hagynia a Bizottság javaslatát.

Amint jóváhagyják, a digitális utazási rendszer fejlesztése megkezdődik, és a cél az, hogy 2030-ra teljesen működőképes legyen.

Ez lehetővé teszi az integrációt az EU digitális személyazonosító tárcájával, amely biztonságos módot biztosít az európaiak számára, hogy digitális szolgáltatások igénybevételéhez igazolják személyazonosságukat.

A Bizottság arra is ösztönzi az uniós tagállamokat, hogy fogadjanak el digitális személyazonosító igazolványokat a hazai használatra.

Ez különösen hasznos lehet bankszámlanyitás vagy kormányzati szolgáltatások igénybevétele esetén.

A digitális személyazonosságok szélesebb körű használata tovább csökkentheti mind a polgárok, mind a kormányok adminisztratív terheit.

Ha minden jól megy, az évtized végére az utazók már digitális útlevelet használhatnak, ami a hatékony és biztonságos utazás új korszakát jelentené Európában.

Johansson biztos elmondta: „Olyan jövőt építünk, amelyben az utazás egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb lesz mindenki számára.”

Johansson biztos elmondta: „Olyan jövőt építünk, ahol az utazás egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb lesz mindenki számára.”