Az Egyesült Királyság ETA-rendszere munkahelyek megszűnésétől tart a turisztikai ágazatban

| október 14, 2024
Az Egyesült Királyság ETA-rendszere munkahelyek megszűnésétől tart a turisztikai ágazatban
A kép a Pixabay-en keresztül Irina jóvoltából készült.

Az Egyesült Királyság elektronikus utazási engedélyezési rendszere (ETA) aggodalmat keltett a munkahelyek biztonságával kapcsolatban az idegenforgalmi ágazatban.

A délkelet-britanniai nemzetközi turizmusra támaszkodó vállalkozások riadalmat keltettek annak hatása miatt.

Az Egyesült Királyság kormánya azt tervezi, hogy 2025 januárjától két szakaszban kiterjeszti az új digitális engedélyezési rendszer bevezetését a vízummal nem rendelkező utazókra.

Sokan azonban attól tartanak, hogy a nemzetközi látogatók elriasztása miatt ez ártani fog a helyi gazdaságnak, különösen az idegenforgalmi munkahelyeknek.

A brit ETA: mi változik?

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere megköveteli, hogy azok az utazók, akiknek jelenleg nincs szükségük vízumra, engedélyt kérjenek, mielőtt az Egyesült Királyságba utaznak.

Ide tartoznak az európai országok, az Egyesült Államok (USA), Ausztrália és az Egyesült Királysággal vízummentességi megállapodást kötött más országok állampolgárai.

Az ETA-kérelem 10 fontba kerül, és az utazóknak online kell megadniuk személyes és útlevéladataikat, valamint válaszolniuk kell a biztonsági kérdésekre.

A kérelem feldolgozása és a döntés kézhezvétele általában három napot vesz igénybe.

A jóváhagyást követően az ETA két éven belül legfeljebb hat hónapig, vagy a hozzá kapcsolódó útlevél lejártáig érvényes.

Az Európán kívüli látogatók számára az ETA-t a 2025. január 8-án kezdődő utazásokhoz kell benyújtani, a kérelmek benyújtása 2024. november 27-én kezdődik.

Az európai állampolgároknak 2025. április 2-tól lesz rá szükségük, a kérelmek benyújtása március 5-én kezdődik.

Azoknak, akik nem jogosultak ETA-ra, brit vízumot kell kérniük ahhoz, hogy beutazhassanak az országba.

A helyi idegenforgalmi vállalkozások figyelmeztetnek az ETA-rendszer ellen

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere munkahelyek megszűnésétől tart a turisztikai ágazatban
Graham Hobster képe a Pixabay-ről

A BBC több délkeleti helyi vállalkozást idézett, amelyek aggodalmuknak adtak hangot, hogy az ETA-rendszer munkahelyek megszűnéséhez vezet.

A Brexit óta sok vállalat küzd, ami jelentősen befolyásolja a kontinentális Európából érkező, határokon átnyúló utazásokat.

A világjárványt követően az Egyesült Királyság kormányának azon döntése, hogy az Európai Unió (EU) állampolgárainak útlevéllel kell utazniuk, hozzájárult a turistaforgalom visszaeséséhez.

Az üzleti vállalkozások attól tartanak, hogy az ETA által bevezetett plusz papírmunka és díjak elriasztják a látogatókat, és a látogatottság jelentős csökkenéséhez vezethetnek.

Lee Shutler, a Hilderstone College igazgatója szerint az a követelmény, hogy személyi igazolvány helyett útlevéllel kell rendelkezni, már most is elriasztja az uniós diákokat.

A német diákok a BBC-nek elmondták, hogy kevesen rendelkeznek útlevéllel, és a nemzeti személyi igazolvánnyal könnyebb más európai országokba utazni.

Annette Taylor, a Taylor Travel Ltd autóbuszos cég tulajdonosa és igazgatója sürgette az Egyesült Királyság kormányát, hogy gondolja át az ETA-rendszert, hogy megakadályozza a további munkahelyek megszűnését.

Deirdre Wells, a Visit Kent vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a nemzetközi diákok és a szabadidős utazók kulcsfontosságúak a régió turizmusa szempontjából.

Figyelmeztetett arra, hogy az új ETA-rendszer „újabb akadályt” jelenthet a látogatók számára, és hátrányosan érintheti a helyi vállalkozásokat.

Wells sürgette a kormányt, hogy nyújtson több támogatást a változások által érintett vállalkozásoknak.

Sokan hangsúlyozták, hogy egyensúlyt kell teremteni a határok biztosítása és annak biztosítása között, hogy ez ne károsítsa a létfontosságú idegenforgalmi ágazatot.

Ezt azért emelték ki, mert sok vállalkozás még mindig próbál kilábalni az elmúlt évek gazdasági kihívásaiból.

Az ETA-rendszer további potenciális hatása az Egyesült Királyság gazdaságára

Nem ez volt az első alkalom, hogy az ETA vállalkozásokra gyakorolt kedvezőtlen hatásával kapcsolatos aggályok merültek fel.

A Heathrow repülőtér többször is sürgette az Egyesült Királyság kormányát, hogy szüntesse meg a tranzitutasokra vonatkozó ETA-követelményt.

Figyelmeztetett arra, hogy az ETA arra ösztönözheti az utazókat, hogy más nagy európai repülőtereken szálljanak át, ahol nem kell további díjakat vagy engedélyt kérni.

Ez az utasok számának jelentős csökkenéséhez és a repülőtér bevételkieséséhez vezethet.

A Heathrow 2023 novembere és 2024 februárja óta 90 000 utas elvesztéséről számolt be az Öböl-menti országokból az ETA-követelmény miatt.

Ez az utas- és bevételkiesés a teljes turisztikai ellátási láncot érinti, a légitársaságoktól a szállodákig és az éttermekig.

Egy elemzés szerint a rendszer akár 4 milliárd font pénzügyi veszteséget is okozhat az Egyesült Királyság gazdaságának.

A kormány megvédi az ETA-rendszert az idegenforgalmi ágazat előtt álló kihívások közepette

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere munkahelyek megszűnésétől tart a turisztikai ágazatban
A kép a ha11ok jóvoltából a Pixabay-en keresztül

Ezen aggályok ellenére az Egyesült Királyság kormánya szerint az ETA-rendszer alapvető fontosságú a biztonság fokozása és a határellenőrzések korszerűsítése szempontjából.

A rendszer lehetővé teszi a kormány számára, hogy nyomon kövesse a vízummal nem rendelkező utazókat, és előzetes szűrést végezzen rajtuk, hogy még az érkezésük előtt azonosítani tudja a potenciális veszélyforrásokat.

Az ETA-rendszer célja a határbiztonság javítása és az Egyesült Királyságba történő utazás egyszerűsítése, hasonlóan az olyan országok rendszereihez, mint az Egyesült Államok és Kanada.

Bár ezek rövid távon kihívást jelentenek a turizmusra támaszkodó vállalkozások számára, az ETA hosszú távú előnyei felülmúlnák a nehézségeket.

Ezek a kihívások súlyosan érinthetik azokat a régiókat, amelyek nagymértékben támaszkodnak a szomszédos országokból, például Franciaországból, Németországból és Hollandiából érkező turistákra.

Bár az ETA 10 fontos kérelmezési díja csekélynek tűnhet, családok vagy gyakran utazók esetében gyorsan összeadódhat.

Az utazást megelőző további követelmény elriaszthatja azokat az utazókat is, akik rövid vagy spontán utazásokat tesznek az Egyesült Királyságba.

Ahogy az Egyesült Királyság tovább halad az ETA kiterjesztésével, a vállalkozások a munkahelyek esetleges megszűnésére és a látogatók számának csökkenésére készülnek.

Az idegenforgalomtól függő régió helyi vállalkozói több támogatást kérnek a további gazdasági hanyatlás megakadályozása érdekében.