Az Egyesült Királyság 75 millió fontot fektet a határbiztonsági parancsnokságba a bevándorlási bűnözés leküzdésére

| október 7, 2024
Az Egyesült Királyság 75 millió fontot fektet a határbiztonsági parancsnokságba a bevándorlási bűnözés leküzdésére
Kép készítette: DC Studio on Freepik

Az Egyesült Királyság (UK) kormánya bejelentette, hogy jelentős, 75 millió font értékű beruházást hajt végre az újonnan létrehozott határbiztonsági parancsnokságon (BSC).

A beruházás célja az emberkereskedelemért és embercsempészetért felelős szervezett bűnözői csoportok elleni küzdelem folytatása.

Ezzel a kormány azt reméli, hogy megállítja a veszélyes kis hajók átkelését a La Manche-csatornán.

Yvette Cooper belügyminiszter az új finanszírozást az Egyesült Királyság határbiztonsági rendszereinek „jelentős átalakításaként” jellemezte.

„A bűnbandák megússzák, hogy aláássák a határbiztonságot, és életeket veszélyeztetnek” – mondta egy sajtóközleményben.

„A Határbiztonsági Parancsnokság a bűnüldözés terén jelentős előrelépést fog jelenteni” – jelentette ki Cooper.

Az új BSC-finanszírozás az előző kormány illegális migrációról szóló törvényéhez eredetileg elkülönített források átirányításából származik.

Ez a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) székhelyén tartott operatív csúcstalálkozón bejelentett sikeres előretörésekre épül, amelyen a miniszterelnök is részt vett.

A határbiztonsági parancsnokság korszerűsítése

A BSC-beruházás jelentős pénzügyi támogatást nyújt az NCA, a rendőrség és más bűnüldöző szervek partnerei számára.

Az NCA fejlett technológiát és képességeket szerez az Egyesült Királyság határbiztonságának megerősítése és az embercsempészetben részt vevő bűnbandák felszámolása érdekében.

A BSC fejlett megfigyelési technológiát fog használni és növeli a hírszerzési képességek megosztását.

Ez magában foglalja az új rejtett kamerákat, a fejlett megfigyelési eszközöket és a hírszerzési információk megosztására összpontosító új csapatokat.

Emellett több bűnüldöző tisztviselőt is felvesz, hogy kezelje az embercsempészet növekvő fenyegetését.

Ez azt jelenti, hogy több BSC-tisztet vesznek fel Martin Hewitt BSC-parancsnok vezetésével, valamint több NCA-szakértő nyomozót.

A közös utazási területre vonatkozó szigorítás

Az Egyesült Királyság 75 millió fontot fektet a határbiztonsági parancsnokságba a bevándorlási bűnözés leküzdésére
A kép Eric Jones jóvoltából, az alábbi engedély alapján újrafelhasználható Creative Commons licenc alapján

Az Egyesült Királyság hatóságai fokozták a közös utazási térségen (CTA) belül a bevándorlási ellenőrzések szigorítására irányuló erőfeszítéseiket.

A CTA lehetővé teszi a szabad mozgást az Egyesült Királyság, az Ír Köztársaság, a Csatorna-szigetek és a Man-sziget között.

Ezt bűnözői bandák használják ki, akik ezen az úton csempészik be az embereket az Egyesült Királyságba.

Válaszul 2024 szeptemberében egy háromnapos akció keretében 31 embert tartóztattak le, akiket illegális migrációval és embercsempészettel gyanúsítottak.

A művelet a főbb belépési pontokon zajlott, és az Egyesült Királyság bevándorlási hatóságai vezették, a rendőrség támogatásával.

Az akció során a hatóságok 400 000 fontnyi illegális készpénzt és számos hamis személyazonossági okmányt foglaltak le, amelyeket a határellenőrzés kijátszására használtak.

Dame Angela Eagle, a határbiztonsági és menekültügyi miniszter hangsúlyozta a kérdés súlyosságát.

„Ezek a bandák nem veszik figyelembe az emberi életet vagy biztonságot” – mondta a sajtóközleményben.

Eagle szerint „felháborító díjakat számítanak fel, és a nehéz helyzetek elől kétségbeesetten menekülőket zsákmányolják ki, veszélyes és illegális helyzetekbe kényszerítve őket”.

Kiemelte továbbá a kormány elkötelezettségét a csempészet elleni küzdelem iránt minden fronton, a kis hajókon és az Egyesült Királyságba irányuló egyéb útvonalakon keresztül.

„Továbbra is lankadatlanul dolgozunk annak érdekében, hogy senki ne éljen vissza a közös utazási térséggel vagy az Egyesült Királyság határaival” – mondta Jonathan Evans, a belügyminisztérium bevándorlás-ellenőrzési felügyelője.

A közös határbiztonsági kérdések kezelése

Az Egyesült Királyság miniszterei fokozzák a közös határbiztonsági kérdések megoldására irányuló erőfeszítéseket, és erősítik a nemzetközi partnerekkel való együttműködést.

Az Egyesült Királyság szorosan együttműködik az Europollal és más európai bűnüldöző szervekkel a határokon átnyúló csempészhálózatok felszámolása érdekében.

Ez magában foglalja azt is, hogy az Europolnál 50 százalékkal több brit tisztviselő dolgozik, hogy javuljanak az európai csempészbandák elleni erőfeszítések.

Ez a partnerség kulcsfontosságú, mivel az emberkereskedelemért felelős bűnszervezetek közül sokan nemzetközi szinten működnek.

Az Egyesült Királyság és európai partnerei együttműködnek a csempészműveletek feltartóztatásában, mielőtt azok elérnék az Egyesült Királyságot.

A BSC központi szerepet fog játszani ezen erőfeszítések koordinálásában, és új technológiát fog alkalmazni az embercsempészet nyomon követésére és megállítására a szárazföldön és a tengeren.

További erőfeszítések az illegális migráció visszaszorítására

Az Egyesült Királyság 75 millió fontot fektet a határbiztonsági parancsnokságba a bevándorlási bűnözés leküzdésére
A kép a Number 10 jóvoltából, újrafelhasználási engedélyezve a következő jogcímen Flickr Creative Commons licenc

Az Egyesült Királyság új beruházása a határbiztonságba jelentős lépés az illegális migráció elleni küzdelemben.

A brit kormány emellett fokozza az üzleti ellenőrzéseket, és szigorúbb büntetéseket szab ki a munkavállalási vízumszabályok megsértőire.

Azok a vállalkozások, amelyeket bűnösnek találnak a papírokkal nem rendelkező munkavállalók foglalkoztatásában, súlyos bírságokkal, üzletbezárási végzésekkel vagy akár büntetőeljárással is szembesülhetnek.

A stratégia célja, hogy felszámolja azokat az üzleti modelleket, amelyek a kiszolgáltatott személyek és az illegálisan az Egyesült Királyságba érkezők kizsákmányolásából profitálnak.

Emellett az illegális munkavállaláson tetten ért személyek őrizetbe vételre és kitoloncolásra számíthatnak.

Ez a szigorítás egy szélesebb körű stratégia részét képezi, amelynek célja, hogy növeljék a kitoloncolások számát az olyan személyek esetében, akiknek nincs joguk az Egyesült Királyságban tartózkodni.

A kitoloncolások várhatóan az elmúlt öt év legmagasabb szintjét érik el az újbóli nyomásgyakorlás eredményeként.Az Egyesült Királyságban való tartózkodáshoz való jog nélküli kitoloncolások száma várhatóan öt év alatt a legmagasabb lesz.

A kitoloncolások várhatóan az elmúlt öt év legmagasabb szintjét érik el az újbóli nyomásgyakorlás eredményeként.