A német nagykövet a brit határok lazítását javasolja az uniós kapcsolatok fellendítése érdekében

| szeptember 3, 2024
A német nagykövet a brit határok lazítását javasolja az uniós kapcsolatok fellendítése érdekében
A képet Bernd Scheumann szíves hozzájárulásával a Pixabay-en keresztül

Az Európai Unió (EU) egyik nagykövete az Egyesült Királyságban nemrégiben azt javasolta, hogy Nagy-Britannia lazítsa meg határait az uniós kapcsolatok javítása érdekében.

Miguel Berger, Németország brit nagykövete szerint a határkorlátozások enyhítése jelentősen javítani fogja az EU-val fenntartott kereskedelmi és biztonsági kapcsolatokat.

„Úgy gondoljuk, hogy olyan területeket kell keresnünk, amelyek közös érdekek” – mondta a Politico című lapnak a Daily Mail beszámolója szerint.

Az új szerződéshez a Biztonsági és Együttműködési Megállapodás munkacímet javasolta, valamint az Egyesült Királyság és az EU közötti ifjúsági mobilitási megállapodást.

Az ifjúsági mobilitási megállapodás lehetővé teszi a fiatalok és bizonyos szakemberek számára, hogy szabadabban mozogjanak az Egyesült Királyság és az EU között.

Berger megjegyzései azután hangzottak el, hogy Keir Starmer brit miniszterelnök kijelentette, hogy újra kívánja rendezni az uniós kapcsolatokat.

Az Egyesült Királyság 10-es számú vezetője kijelentette, hogy támogatja a szorosabb uniós kapcsolatokat, és a Brexit-megállapodás egyes részeinek újratárgyalására törekszik.

Az Egyesült Királyság-EU ifjúsági mobilitási megállapodás

A német nagykövet a brit határok lazítását javasolja az uniós kapcsolatok fellendítése érdekében
A kép Nikolay Georgiev jóvoltából a Pixabay segítségével

Berger nagykövet elismerte, hogy Berlin a Starmer által javasoltnál szélesebb körű megállapodást szeretne az uniós kapcsolatokról.

Hangsúlyozta, hogy az EU prioritásként kezeli a szabadabb mozgást, különösen a fiatalok esetében.

Berger javaslata az Egyesült Királyság határkorlátozásainak enyhítésére nem hozná vissza ugyanazt a mozgásszabadságot, mint amikor az Egyesült Királyság az EU tagja volt.

„Azt hiszem, nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, ennek semmi köze a migrációs dossziéhoz” – hangsúlyozta a nagykövet.

Hozzátette: „Az emberek idejönnek tanulni, dolgozni, szakmai gyakorlatot végezni, bármit, aztán elmennek. Tehát ez nem a migrációról szól”.

Berger elmondta, hogy „több előrelépést” szeretne látni a fiatalok szabad mozgása terén.

Ez olyan témákat foglal magában, mint az ifjúsági mobilitási program, az Erasmus-program, az iskolai kirándulások, az ifjúsági csereprogramok és a vízumköltségek.

Az ifjúsági mobilitási megállapodás és az Erasmus-programhoz való újbóli csatlakozás a fiatalok javát szolgálná, és erősítené a kulturális és oktatási kapcsolatokat.

Az iskolai kirándulások, szakmai gyakorlatok és ifjúsági csereprogramok vízumköltségeinek és -eljárásainak enyhítése szintén javíthatná a fiatalok mindennapi mobilitását.

Az Egyesült Királyság álláspontja az uniós kapcsolatokról

A képet Alexander Jungmann jóvoltából a Pixabay-en keresztül küldték.

Keir Starmer miniszterelnök célja az uniós kapcsolatok újrarendezése és a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése a blokkal.

Ez magában foglalja a Brexit-megállapodások újratárgyalását, különösen a mezőgazdaság, a vegyi anyagok és a szakképesítések terén.

A Blenheim-palotában nemrégiben tartott európai csúcstalálkozón Starmer kifejezte elkötelezettségét az uniós vezetőkkel való bizalom újjáépítése mellett.

Azt mondta: „Barátai és partnerei akarunk lenni Európának, szorosan együttműködve a biztonság, a kereskedelem és más, közös érdekű területeken”.

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke azonban világossá tette, hogy az Egyesült Királyság nem csatlakozik újra az EU egységes piacához vagy vámuniójához.

Kormánya azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság és az EU közötti szabad mozgás nem tér vissza.

Ehelyett az Egyesült Királyság kormánya egy uniós szintű megállapodás helyett inkább az egyes uniós országokkal kötött egyedi ifjúsági mobilitási megállapodások felé hajlik.

Aggodalmak és kritikák az uniós kapcsolatok javításával kapcsolatban

Starmer megközelítése a Brexit újratárgyalásaihoz és a blokk vezetőivel való együttműködésre való hajlandósága az uniós kapcsolatokban bekövetkező lehetséges változást jelzi.

Az EU a maga részéről egy listát állított össze azokról a követelésekről, amelyeket az Egyesült Királyságnak teljesítenie kell a Brexit utáni kapcsolatok javítása érdekében.

Ez elsősorban az Egyesült Királyságnak a kilépési megállapodásnak való megfelelését, az Egyesült Királyságban tartózkodó európai polgárok jogainak fenntartását jelenti.

Egy másik kulcsfontosságú követelés az összes uniós tagállamra kiterjedő általános ifjúsági mobilitási megállapodás, valamint a részt vevő fiatalok számára alacsonyabb vízumköltségek bevezetése.

Brüsszel biztosítani kívánja továbbá az észak-írországi jegyzőkönyvet és az áruk és háziállatok biztonságos mozgását szolgáló kereskedelmi politikát.

Egy nemrégiben megjelent jelentés szerint az Egyesült Királyság kormánya felülvizsgálja az EU ifjúsági mobilitási javaslatának elutasítására vonatkozó döntését.

A brit kormány azonban azóta lelőtte a történetet.

Mégis mérlegelnie kell a szorosabb uniós kapcsolatok előnyeit a követelései politikai és társadalmi következményeivel szemben.

A kritikusok szerint egyes uniós követelések alááshatják az Egyesült Királyság határai feletti ellenőrzést, ami a Brexit-kampány során kulcsfontosságú kérdés volt.

Attól tartanak, hogy a korlátozások enyhítése a migráció növekedéséhez és az uniós jogszabályoktól és bíráktól való függőséghez vezethet.

Egyes kritikusok azt is állították, hogy az uniós egységes piachoz való csatlakozás azt eredményezheti, hogy az Egyesült Királyságra ismét az uniós jogszabályok és előírások vonatkoznak.