A Belügyminisztérium gyorsított eljárásban dönt a menedékjogról a törölt Ruanda-terv keretében érintettek esetében

| július 30, 2024
A Belügyminisztérium gyorsított eljárásban dönt a menedékjogról a törölt Ruanda-terv keretében érintettek esetében
A kép a prostooleh jóvoltából a Freepik oldalon keresztül

Az Egyesült Királyság (UK) belügyminisztériuma felgyorsítja a Ruandába áttelepítésre ítélt migránsok menedékjogi kérelmeinek feldolgozását.

Célja, hogy felszámolja a hátralékot, és gyors választ adjon azoknak az egyéneknek, akik évek óta várnak a kérelmükkel kapcsolatos döntésre.

A ruandai áttelepítési program célja az volt, hogy megakadályozza az Egyesült Királyságba történő illegális beutazást a La Manche-csatornán keresztül.

A Ruanda-terv azt javasolta, hogy azokat, akik illegálisan, például kis hajókon érkeztek az Egyesült Királyságba, és menedékjogot kértek, Ruandába küldjék.

Menekültügyi kérelmüket a kelet-afrikai országban dolgozzák fel. Ha jóváhagyják, ezek a migránsok is Ruandában maradnak.

Sir Kier Starmer új miniszterelnök a Downing Street-i hivatalba lépésekor megszüntette a Ruanda-programot.

A menedékjogi kérelmek gyorsított feldolgozása

Több ezer menedékkérő, aki több mint két éve vár a kérelméről szóló határozatra, ügyében mostantól az Egyesült Királyságban döntenek.

Az Egyesült Királyság kormánya 90 000 menedékkérelmet halmozott fel, főként olyan emberek által benyújtott menedékkérelmek miatt, akik konfliktusövezetekből érkeztek.

Ezek közé tartoznak a szíriai, afganisztáni, eritreai és szudáni konfliktusban szenvedő személyek.

A döntést július 19-én jelentették be két menedékkérő által a legfelsőbb bíróságon benyújtott kereset során – adta hírül a The Guardian.

Ez azután történt, hogy az új belügyminiszter, Yvette Cooper ígéretet tett arra, hogy prioritásként kezeli és felgyorsítja a ruandai rendszer keretében benyújtott menedékkérelmek feldolgozását.

Július 22-én a House of Commonsban Cooper elárulta, hogy a Belügyminisztérium 2023 áprilisában leállítja a menedékkérelmek feldolgozását.

A függőben lévő menedékkérelmek nagymértékű elmaradása miatt migránsok ezrei rövid távú szállásokon, például szállodákban laknak, amíg az ügyükről szóló döntésre várnak.

Ez a felállás sok pénzébe került az Egyesült Királyság kormányának, amit az új Belügyminisztérium rendbe kíván tenni.

A menedékkérők ügyvédei üdvözölték a fejleményt ügyfeleik számára, másokat pedig azzal fenyegettek, hogy kitoloncolják őket Ruandába.

A belügyminiszter ígérete és a belügyminisztérium gyors intézkedése lehetővé teszi, hogy a menedékkérők folytathassák életüket.

A ruandai rendszer felváltása

A Belügyminisztérium gyorsított eljárásban dönt a menedékjogról a törölt Ruanda-terv keretében érintettek esetében
A kép Gerd Altmann jóvoltából a Pixabay-ről

Cooper részletezte azokat a lépéseket is, amelyeket az új kormány a Ruandatörvény felváltása és az illegális migráció elleni küzdelem érdekében tesz.

Az Egyesült Királyság kormánya hivatalosan tájékoztatta a ruandai kormányt, hogy megszünteti a migrációs partnerséget.

Célja a ruandai programból származó pénzeszközök megmentése és átirányítása a határbiztonság fokozására irányuló erőfeszítésekre.

A kormány emellett át fogja alakítani a menekültügyi rendszert, hogy felszámolja a hátralékot, és megszünteti a kérelmük elbírálására váró migránsok elhelyezését szállodákban.

Emellett új jogszabályokat vezet be a gyorsított eljárásokra és a biztonságos országokba való visszatérésre vonatkozóan.

Cooper korábban bejelentette az új határbiztonsági parancsnokság (BSC) létrehozását.

Ez a határőrség, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a kishajók operatív parancsnoksága, valamint a hírszerzési és biztonsági tisztek részvételével fog működni.

Az illegális bevándorlás megállítására fog összpontosítani a felügyelet javítása és a határellenőrzések hatékonyabbá tétele révén.

Az Egyesült Királyság kormánya emellett több határon túli tisztviselőt, nyomozót, ügyészt, valamint hírszerző és biztonsági tisztet fog bevetni.

Ezek az új törvényjavaslatban részletezett, a szervezett bevándorlási bűnözés elleni, terrorizmus elleni küzdelemhez hasonló új hatáskörökkel fognak működni.

A múlt heti királyi beszédben Károly király bejelentette az új határbiztonsági, menekültügyi és bevándorlási törvényt.

A BSC a nemzetközi együttműködést is fokozni fogja a migrációs bűncselekményeket elkövető bandák megállítása érdekében.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság tisztviselői nagyobb mértékben vesznek részt az Europolban és az Európai Migránscsempész Központban.

A hangsúly most egy erőteljes visszatérési és végrehajtási programon lesz, amely az illegális munkavállalást célozza meg, és növeli a kitoloncolások számát.

Az európai partnerekkel együtt fog dolgozni a migráció kiváltó okainak kezelésén is.

Cooper kijelentette, hogy időbe telik a menekültügyi hátralék csökkentése, a költségek csökkentése és a határok megerősítése a veszélyes hajóátkelések megakadályozása érdekében.

Hangsúlyozta: „Nem pazarolhatunk több időt és pénzt trükkökre”.

Az Egyesült Királyság menekültügyi rendszerének jövője

A Belügyminisztérium gyorsított eljárásban dönt a menedékjogról a törölt Ruanda-terv keretében érintettek esetében
A kép a jnylee jóvoltából a Pixabay-en keresztül

A belügyminisztérium döntése, miszerint a Ruandába való áttelepítésre kijelölt személyek menedékjog iránti kérelmét gyorsított eljárásban kell benyújtani, hatalmas politikai változást jelent.

Célja, hogy mintegy 90 000 függőben lévő ügyet kezeljen, miközben biztosítja a méltányosságot és az igazságszolgáltatást mindenki számára.

Ez a terv része a menekültügyi rendszer reformjára és hatékonyabbá tételére irányuló szélesebb körű erőfeszítéseknek.

Starmer a közelmúltban nyitottságát fejezte ki az offshore menedékjogi eljárás megfontolására is, hogy megakadályozza a migránsok beutazását az Egyesült Királyságba.

Az új brit miniszterelnök azt mondta, hogy „meg fogja vizsgálni, mi az, ami működik, és hol lehet az ügyeket a származási helyhez közelebb feldolgozni”.

A Ruanda-program ellenére még mindig több ember érkezik illegálisan az országba a La Manche-csatornán keresztül, mint korábban bármikor.

Idén több mint 12 000 ember kelt át a La Manche-csatornán kis hajókon, és naponta érkeznek újabbak.