Az Egyesült Királyság útlevele a 4. helyen szerepel a 2024-es világ legerősebb útlevél indexében

| január 11, 2024
Az Egyesült Királyság útlevele a 4. helyen szerepel a 2024-es világ legerősebb útlevél indexében

Az Egyesült Királyság (UK) útlevele nagyobb utazási szabadságot biztosít, mint korábban, és két helyet javított a 2024-es Henly útlevélindexen.

A Henley & Partners, a vezető globális tartózkodási tanácsadással és befektetés útján nyújtott állampolgársággal foglalkozó cég negyedévente kiadja a Henley Passport Indexet.

A történelem során az általános tendencia a nagyobb utazási szabadság irányába mutatott.

Az index felső és alsó része közötti globális mobilitási szakadék minden idők legmagasabb szintjét érte el.

„A 2006-os 58-ról 2024-re 111-re közel megduplázódott a vízummentesen beutazható úti célok átlagos száma” – mondta Dr. Christian H. Kaelin, a Henley & Partners elnöke sajtóközleményben.

Hozzátette: „Az új év kezdetén azonban a rangsor élén álló országok már elképesztően több, 166 célországba utazhatnak vízummentesen, mint Afganisztán, amely a rangsor végén áll, és mindössze 28 országba juthat el vízum nélkül.” A miniszter hozzátette: „Az új év kezdetén a rangsor végén álló Afganisztánba csak 28 országba lehet vízummentesen beutazni.”

Hogyan áll össze a Henley Passport Index

A Henley Passport Index 19 éve rangsorolja az útleveleket a birtokosaik számára elérhető vízummentes úti célok száma alapján.

Ehhez a Henley & Partners a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA ) exkluzív és hivatalos adataira támaszkodik.

Minden ország minden olyan úti célért, amelyet az indulás előtt vízum vagy a kormány által jóváhagyott e-vízum megszerzése nélkül meglátogathat, pontot kap.

Ide tartoznak azok az esetek, amikor az utazók a célállomásra való belépéskor vízumot, látogatói engedélyt vagy elektronikus utazási engedélyt kaphatnak.

Nem járnak azonban pontok olyan úti célokért, amelyek vízumkötelesek, vagy ahol az útlevél tulajdonosának indulás előtt e-vízumot kell szereznie.

Az Egyesült Királyság útlevele a 4. helyre emelkedett; az európai nemzetek dominálnak a top tízben

A brit útlevéllel rendelkezők most 191 célállomásra juthatnak be vízummentesen, míg egy évvel ezelőtt csak 188-ra. A 2022-es 6. helyről 2023-ban a 4. helyre ugrott 2024-re.

Számos más európai ország is feljebb ugrott a rangsorban.

Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország most Szingapúrral és Japánnal osztozik az első helyen. Ezek az országok rendelkeznek a világ legerősebb útleveleivel.

Az Európai Unió (EU) négy tagállamának állampolgárai a 227 célállomásból 194-et vízummentesen látogathatnak meg. A két ázsiai ország az elmúlt öt évben uralta a Henley Passport Index első helyét.

Dél-Korea 193 célországba jutott el vízummentesen, és ezzel Finnország és Svédország követi a második helyen.

További négy uniós ország, Ausztria, Dánia, Írország és Hollandia osztozik a harmadik helyen, 192 országba való vízummentes beutazással.

Belgium, Luxemburg, Norvégia és Portugália csatlakozik az Egyesült Királysághoz a negyedik helyen.

A fennmaradó első 10 helyezést szinte kizárólag európai nemzetek foglalják el, Görögország, Málta és Svájc az 5. helyen áll.

Az ausztrál és új-zélandi útlevelek feljebb léptek a rangsorban, és 189 vízum nélkül elérhető úti céllal a 6. helyet szerezték meg. Csehország és Lengyelország is csatlakozik hozzájuk a hatodik helyen.

Az Egyesült Államok Kanadával és Magyarországgal együtt a 7. helyen áll. Ezekből az országokból 188 célállomásra lehet beutazni előzetes vízum nélkül.

Az első tíz helyezett Észtország, Litvánia, Lettország, Szlovákia, Szlovénia és Izland.

Az utasforgalom növekedni fog

Frederic Leger, az IATA kereskedelmi termékekért és szolgáltatásokért felelős alelnöke szerint az utasforgalom 2040-re megduplázódik.

Ezért a repülőtéri folyamatok optimalizálása és egyszerűsítése, például az úti okmányok ellenőrzésének és ellenőrzésének automatizálása, tovább folytatódik.

Az utazók hamarosan útlevél nélkül is utazhatnak. Az országok a gyorsabb bevándorlási ellenőrzés érdekében biometrikus rendszerekhez, például arcszkennerekhez és ujjlenyomatokhoz folyamodnak.

A brit kormány azt tervezi, hogy Dubai és Ausztrália példáját követve arcfelismerő technológiát vezet be a határain.

Az EU 2024 októberében vezeti be a biometrikus határellenőrzési rendszerét (Entry/Exit System, EES ).

Több ország használ elektronikus utazási engedélyt

Számos ország arra is törekszik, hogy megszüntesse a vízum szükségességét, és digitális utazási engedélyeket használjon a bevándorlási folyamat egyszerűsítésére a biztonság feláldozása nélkül.

Az Egyesült Királyság már elindította az új elektronikus utazási engedélyt (ETA). Azoknak az utazóknak, akiknek nincs szükségük vízumra, kötelező Angliába, Walesbe, Skóciába és Észak-Írországba utazni.

A brit ETA 2023 novemberétől csak a katari utazók számára volt elérhető.

2024 februárjában az Egyesült Királyság ETA-rendszere megnyílik az Öböl menti együttműködési tanács polgárai számára. Ezek az országok Bahrein, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek (EAE).

Egy másik arab ország, Jordánia, amelynek állampolgárai korábban vízumot igényeltek az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, februártól szintén használhatja az új ETA-rendszert.

Az Egyesült Királyság kormánya 2024-re elvárja, hogy az Egyesült Királyságba való beutazás előtt minden vízummal nem rendelkező külföldi érvényes ETA-t szerezzen be.

Az EU 2025 közepéig az Egyesült Királyság ETA-rendszeréhez hasonló elektronikus okmányrendszert, az Európai Információs és Utazási Engedélyezési Rendszert (ETIAS ) is bevezet a schengeni övezetbe belépő, vízummal nem rendelkező állampolgárok számára.

Kenya viszont teljesen eltörölte a vízumot. Elektronikus utazási engedélyt fog kiadni minden utazónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük