Kenya selejtezi a vízumot az elektronikus utazási engedélyekért minden utazó számára

| december 15, 2023
Kenya selejtezi a vízumot az elektronikus utazási engedélyekért minden utazó számára

A kenyai kormány eltöröl mindenféle vízumot. Ehelyett minden külföldinek elektronikus utazási engedélyre lesz szüksége.

A múlt heti YouthConnekt Afrika 2023 csúcstalálkozón William Ruto elnök bejelentette, hogy Kenya vízummentességet biztosít az afrikai állampolgároknak.

Az államfő azonban 2023. december 12-én kijelentette, hogy a kormány lehetővé teszi, hogy a világ minden állampolgára vízum nélkül lépjen be Kenyába.

”2024 januárjától Kenya vízummentes ország lesz” – jegyezte meg Ruto elnök a Jamhuri-napi ünnepségen mondott beszédében.

Hozzátette: „Többé nem lesz szükség arra, hogy a világ bármely sarkából érkező személynek vízumkérelemmel kelljen Kenyába jönnie”.

A Jamhuri, ami szuahéli nyelven köztársaságot jelent, Kenya 1964-es felvételét jelzi a Nemzetközösségbe köztársaságként.

Ez az a dátum, amikor az ország 1963-ban függetlenné vált az Egyesült Királyságtól (UK).

A vízummentességi politika mögött meghúzódó okok

Ruto elnök szerint Kenya „az emberiség hazája, ami olyan tudományos tény, amely büszkeséggel tölt el minket, és kiemeli gazdag örökségünket”.

A vízummentességgel az ország minden külföldi látogatót szeretettel vár haza.

Az elnök először a kongói Brazzaville-ben, 2023. október 28-án tartott Három Medence Éghajlatváltozási Konferencián utalt a vízumkötelezettség eltörlésére.

Kijelentette, hogy az év végére egyetlen afrikai állampolgárnak sem lesz szükség vízumra ahhoz, hogy Kenyába léphessen, hogy megkönnyítse az afrikai nemzetek közötti könnyebb kereskedelmet.

Számos más afrikai ország is követte a felhívást, hogy enyhítsék vagy szüntessék meg az afrikai utazókra vonatkozó vízumkötelezettséget.

Kenya új elektronikus utazási engedélye

A vízumkötelezettségek helyett a Kenyába utazóknak elektronikus utazási engedélyt (ETA) kell beszerezniük.

„Kifejlesztettünk egy digitális platformot annak biztosítására, hogy a Kenyába utazók előzetes azonosítása elektronikus platformon történjen” – árulta el Ruto elnök a Jamburi ünnepi beszédében.

Hozzátette: „Minden utazó elektronikus utazási engedélyt kap”.

Jelenleg a Kenyába utazni szándékozó látogatók 7 600 Ksh-t (39 font) fizetnek az egyszeri belépésre jogosító vízumért.

A 2023. november 14-én kiadott hivatalos közlönyben megjelent közlemény szerint a vízumdíj 2024 januárjában 15 000 Ksh-ra (77 font vagy 98 USD) emelkedik.

Az ETA bevezetésével az utazóknak 4600 Ksh-t (23 fontot vagy 30 dollárt) kell fizetniük – írja a Kenyans.co.ke.

Az ETA a hagyományos vízumhoz képest megfizethetőbb lehetőség. De annak ellenére, hogy olcsóbb, Kenya várhatóan több bevételre tesz szert az új megállapodással.

Hogyan befolyásolja az ETA a kenyai utazást

Az elnök vízummentességről szóló nyilatkozata előtt Kenya számos országgal szemben megszüntette a vízumkötelezettséget.

Az eCitizen, a kenyai kormányzati szolgáltatásokhoz hozzáférést biztosító online platform szerint 42 ország (1. kategória) állampolgárainak nem kell vízumot kérniük ahhoz, hogy Kenyába látogassanak.

144 másik ország (2. kategória) állampolgárai is igényelhettek e-vízumot az eCitizen platformon keresztül. A kormány 25 különböző csoport számára vízummentességet is biztosított.

Még mindig 16 másik ország állampolgárai nem igényelhetnek e-vízumot az e-Polgáron keresztül. Vízumkérelmüket feldolgozás és jóváhagyás céljából a Bevándorlási Hivatal igazgatójához kell továbbítani.

Kenya vízummentessé tétele több látogatót vonz, és fellendíti az utazást és a kereskedelmet. A vízummentesség általában 30 és 90 nap közötti rövid, turisztikai vagy üzleti célú tartózkodást tesz lehetővé.

Az ETA a gyorsabb feldolgozás révén hatékonyabbá teszi az utazást. Emellett olyanok számára is könnyebben elérhetővé válna, akik korábban nem engedhették volna meg maguknak a hagyományos vízumot.

Hogyan működött az ETA-rendszer más országok esetében

Az ETA nem teljesen új rendszer. Számos más országban is működik hasonló beutazási engedélyezési rendszer.

A brit kormány nemrégiben indította el az Egyesült Királyság elektronikus utazási engedélyét 2023 novemberében. Ez része annak a célnak, hogy digitalizálja a határait, lehetővé téve a kormány számára, hogy pontosan nyomon kövesse az olyan utazók érkezését és távozását, akiknek nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való belépéshez.

Kanadának elektronikus utazási engedélye van, míg Ausztráliának elektronikus utazási hatósága. Az Egyesült Államokban is van egy hasonló rendszer, az Elektronikus Utazási Engedélyezési Rendszer (ESTA).

Az Európai Unió (EU) is hasonló rendszert fejleszt, az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszert (ETIAS). Azoknak az utasoknak, akiknek nem kell vízum a schengeni térségbe való belépéshez, ETIAS-szal kell rendelkezniük. A tervek szerint 2025 közepén indul.