A francia képviselők elutasítják a brit másodlakás-tulajdonosok vízumszabályainak enyhítését célzó törvényjavaslatot

| december 13, 2023
A francia képviselők elutasítják a brit másodlakás-tulajdonosok vízumszabályainak enyhítését célzó törvényjavaslatot

A francia parlamenti képviselők (képviselők) elvetették a francia bevándorlási törvényjavaslatot. Mielőtt az alkotmányozó nemzetgyűlés elé került volna, a törvényhozók eltávolították a brit másodlakás-tulajdonosok vízumszabályainak enyhítéséről szóló cikket.

Novemberben a francia felsőház, a Sénat jóváhagyta az új bevándorlási törvényt. Ez olyan módosításokat tartalmaz, amelyek szigorúbb szabályokat írnak elő, és megerősítik a bevándorlási politika különböző aspektusait.

A törvényjavaslatot azonban a francia alkotmányozó nemzetgyűlés 2023. december 11-én, még a viták megkezdése előtt gyorsan elutasította.

Az elutasított bevándorlási törvényjavaslat olyan rendelkezéseket tartalmazott, mint például az államilag finanszírozott egészségügyi ellátás megszüntetése a papírokkal nem rendelkező munkavállalók számára.

Emellett szigorúbb szabályokat javasolt a Franciaországban letelepedő családtagokra és az állampolgársági jogok korlátozását.

A törvényjavaslatban szerepelt egy olyan cikk is, amely a Franciaországban ingatlannal rendelkező brit állampolgárokat mentesíti a Brexit utáni utazási szabályok alól.

A brit másodlakás-tulajdonosokat előnyben részesítő cikkelyt azonban törölték, mielőtt a törvényjavaslatot az alkotmányozó kongresszus elé terjesztették volna.

A 90 napos szabály enyhítése a brit másodlakás-tulajdonosok számára

Az eltávolított cikk megkönnyítette volna a brit másodlakás-tulajdonosok számára, hogy hosszabb ideig franciaországi otthonukban maradhassanak.

Az Európai Unió (EU) harmadik országbeli állampolgáraiként a Brexit után a brit állampolgárok 180 napos időszakon belül csak 90 napot tölthetnek a schengeni térségben.

A Franciaországban ingatlannal rendelkező brit állampolgárok nem látogathatnak más uniós országokba, ha már három hónapot eltöltöttek saját franciaországi lakóhelyükön.

Azoknak, akik a schengeni térségben való tartózkodásukat meg kívánják hosszabbítani, hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumra vagy tartózkodási engedélyre van szükségük.

Ha a javaslatot törvénybe iktatnák, a brit második lakástulajdonosok mindenféle formaság nélkül hosszabb ideig maradhatnának Franciaországban. Olyan lenne, mintha a Brexit meg sem történt volna.

A második lakástulajdonosokra vonatkozó vízumszabályok enyhítésének elutasítása

Miután a francia szenátus elfogadta a bevándorlási törvényt, The Local arról számolt be, hogy egy képviselői bizottság a brit második lakástulajdonosok automatikus vízummal való ellátására vonatkozó javaslat törlését kezdeményezte.

„Semmi sem indokolja ezt a mentességet. A brit állampolgárok szuverén döntést hoztak az Európai Unióból való kilépésről és az ezzel járó előnyökről való lemondásról” – áll a dokumentumban.

Továbbá: „A második ingatlan birtoklásának egyszerű ténye nem elegendő indok a vízumkötelezettség alóli mentességhez”.

A képviselők hangsúlyozták, hogy az automatikus hosszú távú tartózkodásra jogosító vízum megadása kizárólag az ingatlantulajdon alapján elfogultnak tűnhet. Ez úgy is felfogható, mintha az emberek egy csoportját előnyben részesítené anyagi helyzetük miatt.

Ha a törvényt elfogadják, az „egyenlőtlenséget teremthet más külföldi állampolgárokkal szemben, akiknek szigorúbb eljárást kell követniük az ilyen vízum megszerzéséhez”.

A képviselők hangsúlyozták, hogy a jelenlegi törvények lehetővé teszik az Egyesült Királyság állampolgárai számára, hogy vízumot vagy tartózkodási engedélyt szerezzenek tartózkodásuk meghosszabbításához.

A képviselők fogadkoznak, hogy módosítják és újra benyújtják a javaslatot

A Connexion , a képviselők, akik támogatták a második lakástulajdonosok vízumszabályainak enyhítését, módosított javaslatokat nyújtottak be a cikkhez.

A legtöbben hosszú távú vízumot javasolnak a franciaországi ingatlantulajdonosok számára, amely lehetővé teszi számukra, hogy saját belátásuk szerint jöjjenek és menjenek.

Egyikük azt javasolta, hogy az automatikus vízumjogosultságot korlátozzák azokra a személyekre, akiknek a Brexit előtt volt ingatlanuk Franciaországban. Ez azért van, hogy a jövőben megelőzhető legyen a nem európai tulajdonosok hátrányos megkülönböztetése.

Ez is hasonló lehetne a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumkérelmezés alóli automatikus mentességhez, amely már most is létezik számos nem uniós polgár számára.

Egy másik változat módosítja a vízumszabályokat, hogy lehetővé tegye a rövid, legfeljebb 180 napos látogatásokat. Ez a helyzet az Egyesült Királyságba látogató uniós polgárok esetében is.

Az uniós polgároknak – köztük a franciáknak is – nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való látogatáshoz, és legfeljebb hat hónapig vagy 180 napig tartózkodhatnak ott.

A franciaországi második lakástulajdonosok életének megkönnyítése

Sok brit másodlakás-tulajdonos a Brexit előtt vásárolta meg ingatlanát Franciaországban. A franciaországi tartózkodásuk korlátozása veszteségeket okozhat a francia gazdaság számára.

Azok a magánszemélyek, akiknek Franciaországban van második lakásuk, hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumot és tartózkodási engedélyt igényelhetnek. Ezek a formalitások azonban nehéznek és időigényesnek bizonyulnak.

A hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumot, amely általában látogatásonként hat hónapig érvényes, minden alkalommal kérelmezni kell, amikor a lakástulajdonosok három hónapnál hosszabb ideig szeretnének franciaországi otthonukban maradni.

A tartózkodási engedély kérelmezése továbbá feltételezi, hogy a második otthonuk állandó lakóhellyé válik. Ez nem biztos, hogy megfelelő azok számára, akik nem tervezik, hogy Franciaországban telepednek le.

Franciaország hatáskörrel rendelkezik arra, hogy saját maga állapítsa meg a területére vonatkozó vízumokra és tartózkodási engedélyekre vonatkozó szabályokat. A 90 napos szabály módosítása azonban precedenst teremthet más uniós országok számára.

A 90 napos szabály végül is uniós politika. Így a szabály hivatalos elfogadásához mind a 28 uniós tagállamnak szavaznia kell a szabály módosításáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük