Az Egyesült Királyság engedélyezi a fizetett kötelezettségvállalásokat az üzleti látogatási vízum keretében

| december 11, 2023
Az Egyesült Királyság engedélyezi a fizetett kötelezettségvállalásokat az üzleti látogatási vízum keretében

Az üzletemberek több munkával kapcsolatos tevékenységet és fizetett, engedélyezett kötelezettségvállalást végezhetnek az üzleti látogatási vízummal.

Novemberben az Egyesült Királyság (UK) bevándorlási reformokat jelentett be, hogy kényelmesebbé tegye az országban való üzleti tevékenységet.

James Cleverly, az Egyesült Királyság belügyminisztere 2023. december 7-én az alsóházban ismertette a bevándorlási szabályok módosítását.

Az új bevándorlási politika több olyan tevékenységgel bővíti az üzleti látogatásra jogosító vízumszabályokat, amelyek engedélyezettek. Az engedélyezett fizetett kötelezettségvállalások (PPE) vízumot is áthelyezi az Egyesült Királyság standard látogatási vízumába.

„Az útvonal rendelkezéseinek a standard látogatói útvonalba történő beépítésével, a PPE tevékenységek és az egyéb engedélyezett üzleti tevékenységek közötti könnyebb váltás lehetővé tételével, valamint az elektronikus útlevélkapuk használatára jogosult nemzetiségek számára az Egyesült Királyság határának könnyebb átlépését” – mondta Cleverly a beszéd az alsóházban.

Az Egyesült Királyság kormánya a szakpolitikai változtatásokat 2024-ben kívánja végrehajtani. A kormány hivatalos weboldalán közzéteszi az időpontokat és frissíti az iránymutatást, amikor a változások hatályba lépnek.

Változások az üzleti látogatási vízum és az engedélyezett fizetett kötelezettségvállalási útvonalak tekintetében

Az Egyesült Királyság standard látogatói vízumával az Egyesült Királyságban hat hónapnál rövidebb ideig lehet tartózkodni. A rendelet a turistaként, üzleti célból, tanulmányi céllal, egyetemistaként és egészségügyi okokból ide látogató személyekre vonatkozik.

Az Egyesült Királyságba üzleti céllal látogató magánszemélyeknek azonban ellenőrizniük kell, hogy milyen munkát végezhetnek, illetve nem végezhetnek a standard üzleti látogatási vízum alapján.

Azoknak, akik olyan fizetett vagy nem fizetett munkát terveznek végezni, amely nem szerepel a megengedett tevékenységek között, vagy hat hónapnál hosszabb ideig kívánnak az Egyesült Királyságban tartózkodni, továbbra is szükségük van a megfelelő brit vízumra.

Az alábbiakban ismertetjük az üzleti látogatásra és a PPE vízumútvonalakra vonatkozó változásokat.

A vállalaton belüli tevékenységekre vonatkozó korlátozások megszüntetése

Az üzleti szakemberek közvetlenül kapcsolatba léphetnek az ügyfelekkel. Ez azonban csak akkor engedélyezett, ha az ügyféllel kapcsolatos tevékenység a látogatónak az Egyesült Királyságban végzett munkájához kapcsolódik, és nem minősül projekt vagy szolgáltatás kiszervezésének a nemzetközi munkaadója számára.

Távmunka engedélyezése

A bevándorlási szabályok változásai egyértelművé teszik, hogy az utazók távmunkát végezhetnek majd az Egyesült Királyságban. Feltéve, hogy a távmunka nem a látogatásuk elsődleges célja.

Az Egyesült Királyságban több engedélyezett tevékenységet végeznek majd a látogató jogi szakemberek.

Több nem fizetett munkatevékenység felvétele

A tudósok, kutatók és akadémikusok látogatásuk részeként az Egyesült Királyságban végezhetnek kutatásokat.

Jelenleg a tudósok és kutatók csak független kutatásokat végezhetnek. Másrészt az akadémikusok csak akkor tehetik ezt meg, ha szabadságon vannak az otthoni intézményükben.

Ezek a változások nem érintik a 12 hónapos látogatói vízumot igénylő, illetve a már az Egyesült Királyságban tartózkodást meghosszabbító akadémikusokat.

Az országba látogató repülőszemélyzet engedélyezése

A pilóták és a légiutas-kísérő személyzet a polgári légiközlekedési hatóság által jóváhagyott wet lease megállapodás keretében március és október között utazhat az Egyesült Királyságba. Ez egy meglévő, jelenleg a rendeleteken kívül működő kivételt integrál a látogatási szabályokba.

Mozgósítás Engedélyezett fizetett kötelezettségvállalás a standard látogatási vízum útvonala szerint

A PPE keretében engedélyezett tevékenységek közé a konferenciákon való előadás is bekerül. A PPE látogatókra vonatkozó rendelkezések szintén a szokásos üzleti látogatási vízum útvonalára kerülnek át.

Ez azt jelenti, hogy minden látogató képes lesz a PPE-re anélkül, hogy külön külön vízumra lenne szüksége. Aki PPE-t tervez, annak még az Egyesült Királyságba való beutazás előtt el kell intéznie a tevékenységét, és azt a látogatóként való megérkezést követő 30 napon belül be kell fejeznie.

Hogyan befolyásolja az Egyesült Királyság ETA a bevándorlási politikákat

A standard üzleti látogatásra jogosító vízum és a PPE útvonal módosításai egyszerűbbé és elérhetőbbé teszik az utazást az üzletemberek számára.

A multinacionális vállalatoknak mostantól lehetőségük lesz képviselőket küldeni az Egyesült Királyságba a standard látogatási vízummal.

Az üzletemberek a standard látogatási vízum keretében engedélyezett fizetett megbízásokat is teljesíthetnek.

A standard látogatási lehetőség sokkal kedvezőbb, mint a vezető vagy szakképzett munkavállaló, illetve a PPE útvonal keretében szponzorált munkavállalók támogatása.

Ezenkívül azoknak az üzletembereknek, akiknek nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba utazhassanak rövid útra, csak elektronikus utazási engedélyt (ETA) kell szerezniük.

Feltéve, hogy az üzleti szakemberek tervezett munkája, amíg az Egyesült Királyságban tartózkodnak, az engedélyezett tevékenységek közé tartozik. Az országban való tartózkodásuknak szintén hat hónapnál rövidebbnek kell lennie.

Az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz szükséges ETA nem vízum, hanem egy digitális utazási engedély, amelyet a vízummentes állampolgároknak az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz kell beszerezniük. Többszörös rövid távú tartózkodásra érvényes turisztikai, családi és baráti látogatás, tanulmányi és üzleti célú tartózkodás esetén.

Az új digitális engedélyezési rendszer 2024-ben lesz teljesen működőképes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük