A határőrizeti főnök azt várja, hogy az ETA véget vet a hosszú soroknak és az útlevélkezelő pultoknak

| november 24, 2023
A határőrizeti főnök azt várja, hogy az ETA véget vet a hosszú soroknak és az útlevélkezelő pultoknak

Hamarosan az Egyesült Királyságba (UK) érkező és onnan érkező utazóknak nem kell majd sorban állniuk az útlevélkezelő pultoknál, köszönhetően az új brit elektronikus utazási engedélynek (ETA).

Phil Douglas, az Egyesült Királyság határőrizeti főigazgatója arra számít, hogy az útlevél-ellenőrzési műveletek jelentősen megváltoznak az új digitális utazási engedélyezési rendszer bevezetésével – jelentette TTG Media .

Az Egyesült Királyság Határőrsége az Egyesült Királyság Belügyminisztériumának alá tartozó bűnüldözési parancsnokság.

Az Egyesült Királyság valamennyi beléptetési kikötőjében, például a repülőtereken, tengeri kikötőkben és vasútállomásokon végrehajtják a személyek és áruk bevándorlási és vámellenőrzését.

„Az ETA-k nagyon fontosak. Tényleg úgy képzelem, hogy a következő két-három évben az útlevélosztályok megszűnnek” – mondta Douglas a november 20-án a londoni Westminsterben megrendezett Airlines 2023 konferencián.

Az útlevélpultok mellett az Egyesült Királyság határőrizeti főnöke szerint a hagyományos papíralapú dokumentumok, például a vízumok és az útlevelek is a múlté, mivel számos ország a biometrikus és automatizált rendszerek felé fordul.

Jelenleg az Egyesült Királyság lemaradásban van egyes országokhoz képest a biometrikus technológia alkalmazásában. A dubaji repülőtér például már 50 nemzetiség arcfelismerését alkalmazza.

Az ETA megkönnyíti a határellenőrzést

Az Egyesült Királyság ETA kötelező lesz minden olyan külföldi állampolgár számára, aki rövid utazások és átutazások esetén vízum nélkül utazhat az Egyesült Királyságba.

Az ETA-rendszer egyik fő célja a határbiztonság javítása azáltal, hogy a potenciális veszélyeket még az Egyesült Királyságba való megérkezésük előtt azonosítja.

Douglas hangsúlyozta, hogy az ETA-k segítenek nekik abban, hogy előre dönthessenek a befogadásról.

„Képesek leszünk pontosabban azonosítani és megcélozni őket, mert több információval rendelkezünk róluk” – magyarázta.

Az ETA célja továbbá, hogy az előre ellenőrzött, alacsony kockázatú utazók számára egyszerűsítse a bevándorlási eljárást, hosszú sorban állás nélkül.

Douglas azt javasolta, hogy a „jó előéletű” utazók az elektronikus bevándorlási kapukon (eGates) keresztül gyorsabban átjuthatnak a határellenőrzésen.

Bár az Egyesült Királyságban számos belépési ponton már vannak e-kapuk, a határőrség vezetője elmondta, hogy tárgyalnak a lehetséges partnerekkel, és új generációs e-kapuk és más automatizált biometrikus ellenőrzések beszerzését tervezik.

Korábban már kifejtette elképzelését a „teljesen súrlódásmentes határokról”, ahol az utazáshoz csupán a biometrikus adatokra lenne szükség.

Hogyan működik az eGates az Egyesült Királyság ETA-jával

Az eGate használatához az utazóknak biometrikus útlevéllel kell rendelkezniük. Ezek olyan útlevelek, amelyeknek a borítóján egy fényképezőgép-szerű szimbólum található.

Az útlevél chipje tárolja az útlevél tulajdonosának adatait, például nevét, születési dátumát, nemét, állampolgárságát, fényképét és az útlevelet kiállító országot.

A chip utazási és vízuminformációkat, valamint biometrikus adatokat, például arc- vagy íriszszkennelést is tartalmazhat. Hamarosan az ujjlenyomatokat is tárolhatja.

Az eGate beolvassa az útlevélképet és az információs oldalt, majd új fényképet készít a tulajdonosáról, hogy ellenőrizze, egyeznek-e.

Ha minden rendben van, az eGate automatikusan kinyílik. Amennyiben probléma merül fel, egy bevándorlási tisztviselő személyesen foglalkozik az üggyel.

A 10 év alatti gyermekekkel utazó személyeknek hagyományos útlevél-ellenőrzésen kell átesniük. A 10 és 17 év közötti gyermekek felnőtt kíséretében használhatják az eGates-t.

Bár számos ország már kibocsátott biometrikus útlevelet, csak a brit állampolgárok és az Egyesült Királysággal kölcsönös vízummentességi megállapodást kötött országok állampolgárai használhatják az eGate-et az ország belépési pontjain.

Ezek közé az országok közé tartozik az Európai Unió 27 tagállama, Izland, Norvégia és Liechtenstein, Svédország, Ausztrália, Kanada, Japán, Új-Zéland, Szingapúr, Dél-Korea és az Egyesült Államok.

A legtöbb ország állampolgárai számára elérhető, gyakori utazóknak szóló program, a Regisztrált Utazók Szolgálatának (RTS) tagjai szintén hozzáférhetnek az eGates-hez.

Amint az Egyesült Királyságban 2024-ben teljes mértékben bevezetik az ETA-t, minden vízummentes utazónak jóváhagyott ETA-val kell rendelkeznie, amely az útleveléhez kapcsolódik, amikor az eGates-t használja.

2023 novemberétől az eGates a következő brit repülőtereken érhető el: Stansted, East Midlands, Edinburgh, Glasgow, Newcastle, Birmingham, Bristol, Luton, London City és Cardiff.

Ezek a brüsszeli és párizsi Eurostar terminálokon is rendelkezésre állnak, az úgynevezett egymás melletti ellenőrzéseken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük