Az Egyesült Királyság ETA és a kreatív munkavállalók vízumkedvezménye: Hogyan működik?

| október 11, 2024
Az Egyesült Királyság ETA és a kreatív munkavállalók vízumkedvezménye: Hogyan működik?
A kép a freepik jóvoltából

Az Egyesült Királyság (UK) elektronikus utazási engedélye (ETA) minden vízummal nem rendelkező állampolgár számára lehetővé teszi a rövid, legfeljebb hat hónapos tartózkodást. A kreatív munkavállalók számára is lehetővé teszi, hogy legfeljebb három hónapra az Egyesült Királyságba jöjjenek a kreatív munkavállalók vízumkedvezménye keretében.

Hogyan szerezhet és használhat ETA-t egy kreatív munkavállaló, amikor az Egyesült Királyságba érkezik? Itt elmagyarázzuk az alapokat.

Kreatív munkavállalói vízum kontra kreatív munkavállalói vízumkedvezmény

Kreatív munkavállalói vízumKreatív munkavállalói vízumkedvezmény
TámogathatóságNem vízumköteles és vízummentes állampolgárokNem vízumköteles állampolgárok
A tartózkodás időtartama12 hónap, vagy a szponzori igazolásban feltüntetett munkavégzés időtartama, attól függően, hogy melyik a rövidebb; meghosszabbítási lehetőséggel.3 hónap; a meghosszabbítás lehetősége nélkül, hogy más típusú ideiglenes vízumra vagy szakképzett munkavállalói vízumra váltson.
Jelentkezési folyamatA követelmények benyújtásához fel kell keresnie egy konzulátust vagy vízumközpontot.Teljesen online ETA-ért
Költségek298 font + évi 1035 font bevándorlási egészségügyi pótlék (IHS)10 font ETA-ért
KövetelményekÉrvényes útlevél
Szponzori igazolás
Pénzügyi alkalmasság igazolása
Az Egyesült Királyság által meghatározott minimális fizetés és heti munkaidő igazolása,
Tuberkulózisvizsgálat, ha olyan országból érkezik, amely ezt előírja.
Érvényes útlevél
Szponzori igazolás
Pénzügyi alkalmasság igazolása
Az Egyesült Királyság által meghatározott minimális fizetés és heti munkaidő igazolása.
Feldolgozási időHárom-nyolc hétTöbbé-kevésbé három nap az ETA-ra

A fő különbség a kreatív munkavállalói vízum és a kreatív munkavállalói vízumkedvezmény között a munkavállaló útlevelében és a tartózkodás időtartamában rejlik.

A kreatív munkavállalói vízum a vízumköteles és a vízummentes kreatív munkavállalókra egyaránt vonatkozik. Lehetővé teszi számukra, hogy 12 hónapig vagy a szponzori igazolásukban (CoS) feltüntetett időtartamig maradjanak és dolgozzanak az Egyesült Királyságban, attól függően, hogy melyik a rövidebb.

A kreatív munkavállalói vízumkedvezmény csak a vízummal nem rendelkező kreatív munkavállalókra vonatkozik, illetve azokra, akiknek nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való látogatáshoz. A vízummal nem rendelkező állampolgárok ETA-ra jogosultak. A vízumkedvezmény lehetővé teszi számukra, hogy csak három hónapig dolgozzanak és tartózkodjanak az Egyesült Királyságban.

A vízummal nem rendelkező kreatív munkavállalók számára a kreatív munkavállalói vízumkedvezmény sokkal gyorsabb útvonalat jelent, mint a vízumkérelem, amely legalább három hetet vehet igénybe.

Mindkettő azoknak szól, akik az Egyesült Királyságban a kreatív területen kívánnak dolgozni. A brit belügyminisztérium meghatározása szerint a kreatív munkavállaló olyan személy, aki egyértelműen hozzájárul az Egyesült Királyság kreatív iparágaihoz.

Ezek közé tartoznak például a színészi, táncos, zenei, filmes, művészeti, irodalmi, fordítói, előadói, produceri, rendezői, fotós és egyéb szerepek. A technikai vagy támogató személyzet is kísérheti a jogosult kreatív dolgozókat.

Mit engedélyez és mit nem engedélyez a kreatív munkavállalók vízumkedvezménye az Egyesült Királyságban való tartózkodás során?

EngedélyezettNem megengedett
A szponzori igazolásban feltüntetett kreatív munkakörben való munkavégzés
Vegyen fel egy második állást ugyanabban az iparágban vagy a Skilled Worker Immigration Salary Listben heti 20 órában.
Tanulmány
Hozzák magukkal a családjukat.
Hozzáférés a közpénzekhez.
Indítson vállalkozást.
Meghosszabbítani a tartózkodásukat

Mind a kreatív munkavállalói vízum, mind a kreatív munkavállalói vízumkedvezmény lehetővé teszi, hogy az egyének a szponzoruk számára a CoS-ban meghatározott munkakörben dolgozzanak.

A kreatív munkavállalók heti 20 órában másodállást is vállalhatnak. Ez a második munka ugyanabban az iparágban és ugyanazon a szinten végezhető, mint a főállás. Ez lehet olyan munkakör is, amely szerepel a szakképzett munkavállalók bevándorlási bérlistáján.

Itt tartózkodásuk alatt tanulhatnak is. Néhány kurzushoz azonban szükséges lehet, hogy rendelkezzenek egy Academic Technology Approval Scheme tanúsítvánnyal.

A kreatív munkavállalók behozhatják az Egyesült Királyságba családjukat, például a partnerüket vagy gyermekeiket, ha megfelelnek a jogosultsági feltételeknek.

A kreatív munkavállalói vízumkedvezményben részesülők azonban nem férhetnek hozzá közpénzekhez, és nem indíthatnak saját vállalkozást.

A vízummal rendelkező kreatív munkavállalók meghosszabbíthatják tartózkodásukat, míg a vízumkedvezménnyel rendelkezők nem. Nem válthatnak másik ideiglenes munkavállalói vízumra vagy szakképzett munkavállalói vízumra sem.

Hogyan lehet jogosult a kreatív munkavállalói vízumkedvezményre?

Az Egyesült Királyság ETA és a kreatív munkavállalók vízumkedvezménye: Hogyan működik?
A képet Ana Krach jóvoltából a Pixabay-en keresztül küldték.

A kreatív munkavállalói vízumkedvezményre való jogosultsághoz a személynek meg kell felelnie a kreatív munkavállalói vízumra vonatkozó jogosultsági feltételeknek, az ETA-útlevélre való jogosultságnak és a tartózkodás időtartamának.

Az alábbiakban felsoroljuk a kreatív munkavállalói vízumkedvezményre vonatkozó összes képesítést.

Az Egyesült Királyságban való ideiglenes munkavégzésre vonatkozó állásajánlattal kell rendelkeznie kreatív szakemberként.

A kreatív munkavállalónak rendelkeznie kell támogatói igazolással (CoS). Ez az elektronikus dokumentum bizonyítja, hogy állásajánlattal rendelkezik egy brit vállalattól. Tartalmaz egy hivatkozási számot, valamint információkat a kreatív munkavállalóról és a munkáról, amelyet az Egyesült Királyságban fog végezni.

Ön legfeljebb három hónapra érkezik az Egyesült Királyságba dolgozni.

A kreatív munkavállalói vízumkedvezmény csak ideiglenes, legfeljebb három hónapig tartó munkavégzésre érvényes az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyságba látogatóként történő beutazáshoz általában nincs szükség vízumra.

Ezek olyan kreatív munkavállalók, akiknek az útlevelét olyan ország állította ki, amely vízummentességet élvez az Egyesült Királysággal szemben. Nekik nincs szükségük vízumra, de ETA-ra van szükségük ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba jöhessenek.

Az Egyesült Királyság ETA és a kreatív munkavállalók vízumkedvezménye: Hogyan működik?
A kép Manseok Kim jóvoltából a Pixabay-en keresztül

Az Equity, a PACT vagy a BECTU által meghatározott minimálbért kapja.

A modellek, zenészek és cirkuszi dolgozók kivételével a kreatív munkavállalóknak az Equity, a PACT vagy a BECTU által meghatározott minimáljövedelmet kell kapniuk.

Az Equity az Egyesült Királyság előadóművészeti és szórakoztatóipari szakszervezete. A PACT az Egyesült Királyságban a független gyártó és forgalmazó cégeket képviselő és támogató szakmai szervezet.

A BECTU viszont a Broadcasting Entertainment Communications and Theatre Union, amely a média- és szórakoztatóiparban dolgozókat tömöríti.

Rendelkeznie kell a szükséges anyagi eszközökkel ahhoz, hogy eltarthassa magát az Egyesült Királyságban.

A kreatív munkavállalóknak a vízumkérelem benyújtásától számított 31 napon belül 28 napra legalább 1 270 fontnak kell rendelkezésre állnia. Ezt általában bankszámlakivonattal kell igazolni.

Azoknak a kreatív munkavállalóknak, akiknek a társulási szerződése szerint a munkáltatójuk fedezi az Egyesült Királyságban töltött első hónapjukat, nem kell megfelelniük ennek a követelménynek.

A családjukat hazahozó személyeknek igazolniuk kell, hogy családjuk anyagi lehetőségei lehetővé teszik az Egyesült Királyságban való tartózkodásukat.

ETA-val érkezik az Egyesült Királyságba a Kreatív Munkavállalói Vízumkedvezmény keretében

Az Egyesült Királyság ETA és a kreatív munkavállalók vízumkedvezménye: Hogyan működik?
A kép a DeOren Ra-Ki Robinson jóvoltából készült a Pixabay-en keresztül.

A kreatív munkavállalók számára, akik az Egyesült Királyságba utaznak a Kreatív Munkavállalói Vízumkedvezmény keretében, elengedhetetlen, hogy érkezéskor találkozzanak egy bevándorlási tisztviselővel.

Az alkotók nem dolgozhatnak, ha az Egyesült Királyságba való belépéskor elektronikus útlevélkapukat (eGates) használnak.

A bevándorlási tisztviselőnek a határon ellenőriznie kell a kreatív munkavállaló követelményeit. Ez azt jelenti, hogy be kell mutatni az útlevelét, hogy ellenőrizze, hogy nem vízumköteles állampolgár-e, és hogy rendelkezik-e érvényes ETA-val.

A bevándorlási tisztviselőnek azt is ellenőriznie kell, hogy a kreatív munkavállaló COS-ja érvényes-e. A tisztviselő azt is ellenőrzi, hogy a munkavállaló rendelkezik-e az Egyesült Királyságban való tartózkodása alatt az önfenntartáshoz szükséges eszközökkel.

A kreatív munkavállalók eltartottjai esetében a bevándorlási tisztviselő a kapcsolatuk igazolását is ellenőrzi.

Ha minden rendben van, a bevándorlási tisztviselő lepecsételi a kreatív munkavállalók útlevelét.

Az Írországon keresztül az Egyesült Királyságba érkező kreatív munkavállalóknak távoli engedélyt kell szerezniük.

Az Írországból az Egyesült Királyságba a Kreatív Munkavállalói Vízumkedvezmény alapján utazó kreatív munkavállalóknak legalább 72 órával érkezésük előtt távoli engedélyt kell kérniük.

A kreatív munkavállalói vízumkedvezmény: Immigration Clearance Form kitölthető online és elküldhető a Border Force e-mail postafiókjába: BFTier5C@homeoffice.gov.uk.

Ha a kreatív munkavállaló megkapja az Egyesült Királyságba való belépési engedélyt, a határőr megvizsgálja a kérelmet, és jóváhagyja a nyomtatványt. A kreatív munkavállalónak a nyomtatványt az útlevelével együtt kell megőriznie az Egyesült Királyságban való tartózkodásra vonatkozó engedély igazolásaként.