UK ETA vs. standard látogatói vízum: Összehasonlító útmutató

| október 4, 2024
UK ETA vs. standard látogatói vízum: Összehasonlító útmutató
A kép a rawpixel.com jóvoltából a Freepik oldalon keresztül

Az Egyesült Királyságba (UK) utazóknak vízummal vagy elektronikus utazási engedéllyel (ETA) kell rendelkezniük. Hogy az utazóknak melyiket kell beszerezniük, az útlevelüktől, a tartózkodás időtartamától, illetve az Egyesült Királyságba való látogatás céljától függ.

Az ETA nem vízum. Az Egyesült Királyságra vonatkozó új digitális engedélyt azonban a vízumhoz hasonló utazási követelménynek tekintik, így ez zavaró lehet. Ez különösen azok számára lehet zavarba ejtő, akik az útlevélen kívül más úti okmány nélkül látogatnak az Egyesült Királyságba.

Az alábbiakban a vízum és az ETA közötti hasonlóságokat és különbségeket ismertetjük, hogy az utazók jobban megértsék az új rendszert.

Az Egyesült Királyság vízumrendszere és az ETA-rendszer bevezetése

Amikor az Egyesült Királyság az Európai Unió (EU) tagja volt, a szabad mozgás politikája lehetővé tette az Egyesült Királyság, az EU, Izland, Norvégia, Liechtenstein és Svájc állampolgárai számára, hogy a schengeni térségen belül csak a nemzeti személyi igazolványukkal utazhassanak.

A Brexit után a határ biztosítása volt az Egyesült Királyság kormányának egyik sürgető gondja. A legtöbb ország vízumköteles a bevándorlás ellenőrzéséhez. A vízumok segítenek a látogatók be- és kilépésének ellenőrzésében és szabályozásában, megakadályozva az illegális beutazást és a bűncselekményeket.

Az Egyesült Királyság vízum- és bevándorlási rendszere hatékonyan ellenőrzi a vízumköteles látogatók mozgását. Nem volt azonban mód arra, hogy nyomon kövessék azokat, akik vízum nélkül léphettek be az Egyesült Királyságba.

Számos ország vízummentességet élvez az Egyesült Királysággal szemben, ami azt jelenti, hogy állampolgáraiknak nem kell vízumot kérniük a látogatáshoz. Az Egyesült Királyság ETA-rendszere nyomon követi és előzetesen megvizsgálja az ilyen utazókat, és még az érkezésük előtt azonosítja a veszélyeket.

Hasonló az Egyesült Államokban (USA), Kanadában és Ausztráliában alkalmazott utazási engedélyezési rendszerekhez. Az EU 2025 közepére saját európai utazási információs és engedélyezési rendszerrel (ETIAS) fog rendelkezni.

Gyors összehasonlítás a brit ETA és a vízum között

Az Egyesült Királyság számos vízumtípust kínál az utazó tartózkodásának hosszától vagy a látogatás céljától függően. Egyes vízumok lehetővé teszik a munkavállalást, a hat hónapnál hosszabb tartózkodást vagy a többszöri beutazást.

Az alábbiakban az egyesült királyságbeli ETA és az egyesült királyságbeli vízum különböző szempontjait hasonlítjuk össze.

ETAVISA
TámogathatóságNem vízumköteles állampolgárokVízumköteles állampolgárok
A tartózkodás időtartamaHat hónapnál rövidebb utazásokRövid utazások és hosszabb tartózkodás
A látogatás céljaTurizmus, családi látogatások, engedélyezett üzleti tevékenységek, rövid távú tanulmányok és átutazás.Turizmus, családi látogatások, üzleti, hosszú távú tanulmányok, átutazás és munka.
Költségek£10115 fontnál kezdődik
Jelentkezési folyamatTeljesen onlineA követelmények benyújtásához fel kell keresnie egy konzulátust vagy vízumközpontot.
Feldolgozási időTöbbé-kevésbé három napLegalább három hét
KövetelményekÉrvényes útlevélÉrvényes útlevél, egy friss útlevélkép, az anyagi lehetőségek igazolása, brit szállás és utazási útvonal, a származási országhoz való kötődés igazolása stb.
ÉrvényességTöbb utazás két éven belül vagy az útlevél lejártáig, amelyik hamarabb lejár.Egyszeri vagy többszöri beutazás, a kérelmezett vízum típusától függően.

ETA vs. standard látogatói vízum

UK ETA vs. standard látogatói vízum: Összehasonlító útmutató
A képet Jaydeep Joshi jóvoltából a Pixabay-en keresztül küldték.

Az ETA engedélyt ad az Egyesült Királyságba való beutazásra, míg a vízum engedélyt ad az országba való belépésre, munkavállalásra vagy ott tartózkodásra.

Az Egyesült Királyságban vízummal vagy bevándorlási státusszal rendelkező utazóknak nincs szükségük ETA-ra vagy további utazási engedélyre. Az új rendszer nem érinti a kormány vízumpolitikáját és eljárásait.

Támogathatósági feltételek

Az ETA csak azokra az utasokra vonatkozik, akiknek nem kell vízum az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, illetve az Egyesült Királysággal vízummentességi megállapodást kötött országok állampolgáraira. Az Egyesült Királyságban való rövid tartózkodáshoz szükséges, egynapos kirándulásoktól kezdve akár hat hónapos tartózkodásig.

Az Egyesült Királysággal vízummentességi megállapodással nem rendelkező országok állampolgárai vagy állampolgárai számára az Egyesült Királyság szabványos látogatói vízumot igényel. Az egyéb brit vízumokat azoknak szánják, akik hat hónapnál hosszabb ideig terveznek az Egyesült Királyságban dolgozni vagy tartózkodni.

Azoknak, akiktől megtagadják az ETA-t, helyette brit szabványos látogatói vízumot kell kérelmezniük.

Jelentkezési folyamat

Az ETA-alkalmazás teljes egészében online történik. Az utazóknak meg kell adniuk személyes, útlevél- és elérhetőségi adataikat. Válaszolniuk kell továbbá a bűnügyi vagy bevándorlási múltjukra, valamint az illegális csoportokkal való esetleges kapcsolataikra vonatkozó biztonsági kérdésekre is.

Az Egyesült Királyság standard látogatói vízumának igényléséhez az utazóknak fiókot kell létrehozniuk az Egyesült Királyság Vízum- és Bevándorlási Hivatalának (UKVI) rendszerében, és ki kell tölteniük egy igénylőlapot, amelyben megadják a személyes adatokat, az utazási terveket és a látogatás célját.

A kérelmezőknek ezután időpontot kell egyeztetniük egy konzulátuson vagy vízumhivatalban a biometrikus adatok és az igazoló dokumentumok benyújtására. Ezek közé tartozik az érvényes útlevél, a brit szállás és az útiterv.

Az utazóknak a pénzügyi alkalmasságot is igazolniuk kell, például bankszámlakivonatokkal. Bizonyítaniuk kell, hogy képesek finanszírozni az Egyesült Királyságba történő utazásukat, beleértve a szállást, a mindennapi kiadásokat és a hazautazást.

Emellett dokumentumokkal kell igazolniuk a hazájukhoz való kötődésüket, például a tulajdonjoguk igazolásával. Ez bizonyítja, hogy haza fognak térni.

Feldolgozási idő

Az utazók három napon belül megkapják az ETA-kérelemmel kapcsolatos döntést. Egyes kérelmek feldolgozása perceken belül megtörténik, de vannak olyan esetek, amikor a feldolgozás több mint három napot vesz igénybe.

Az Egyesült Királyságban a standard látogatói vízumkérelem feldolgozása és a döntés meghozatala általában legalább három hetet vagy annál többet vesz igénybe. Az útlevelüket is el kell venniük a vízumhivatalban vagy a konzulátuson.

Jóváhagyás és érvényesség

UK ETA vs. standard látogatói vízum: Összehasonlító útmutató
A kép a Freepik jóvoltából

Az ETA egy elektronikus dokumentum, amely az utas útleveléhez kapcsolódik. Ha megadják, két évig érvényes, vagy amikor az útlevél, amelyhez kapcsolódik, lejár, attól függően, hogy melyik következik be hamarabb.

Érvényes ETA-val az utazók többször is beutazhatnak az Egyesült Királyságba, amennyiben tartózkodásuk nem haladja meg a hat hónapot. Ha az ETA vagy az útlevél lejár, új ETA-t kell igényelniük ahhoz, hogy továbbra is beutazhassanak az Egyesült Királyságba.

Azoknak az utasoknak, akik megváltoztatják útlevelük adatait, új ETA-t is kérelmezniük kell. Ez vonatkozik azokra, akiknek az útlevelét elvesztették vagy ellopták, vagy akik megváltoztatták a nevüket.

Másrészt, ha az Egyesült Királyságban standard látogatói vízumot kapnak, az utazók vízummatricát vagy matricát kapnak az útlevelükbe. Az útlevelükbe az Egyesült Királyság határára érkezéskor pecsét kerül, hogy aktiválják azt, vagy megjelöljék a belépés dátumát.

A standard látogatói vízum lehetővé teszi az utazók számára, hogy hat hónapig belépjenek az Egyesült Királyságba és ott tartózkodjanak. Ez egy egyszeri belépésre jogosító vízum, ami azt jelenti, hogy az utazóknak újra vízumot kell kérniük, ha újra be akarnak utazni az Egyesült Királyságba.

Utazási cél és korlátozások

Az ETA és a brit szabványos látogatói vízum ebből a szempontból szinte azonos.

Mindkettő legfeljebb hat hónapig tartó ideiglenes tartózkodásra érvényes az Egyesült Királyságban. Turizmusra, család- és baráti látogatásra, rövid távú tanulmányokra, engedélyezett üzleti tevékenységekre és átutazásra használhatóak.

Az ETA és a standard látogatói vízum más célokra, például orvosi kezelésekre is érvényes. Ennek feltétele, hogy a jogosult megfeleljen az utazási céljára vonatkozó további feltételeknek, és tartózkodása ne haladja meg a hat hónapot.

A vízummal nem rendelkező, az Egyesült Királyság területén átutazó állampolgárok számára az ETA-ra attól függetlenül szükség van, hogy átmennek-e a határellenőrzésen vagy sem.

Másrészt a vízumköteles állampolgárok igényelhetnek standard látogatói vízumot, ha 48 óránál hosszabb ideig tartózkodnak az Egyesült Királyságban, mielőtt továbbutaznának úti céljuk felé.

Az Egyesült Királyságban 48 óránál rövidebb ideig tartózkodó tranzitutasok közvetlen légi tranzitvízumot vagy tranzitlátogatói vízumot igényelhetnek. Az előbbi azoknak szól, akik nem mennek át a határellenőrzésen, míg az utóbbi azoknak, akik átmennek a határellenőrzésen, de 48 órán belül elhagyják az Egyesült Királyságot.

Díjak

Az egyesült királyságbeli ETA-kérelem 10 fontba kerül. Az utazóknak online kell befizetniük a díjat a jelentkezési lap benyújtásához. A rendszer kizárólag elektronikus fizetési módokat fogad el, például hitel- vagy betéti kártyát, Apple Payt és Google Payt.

Másrészt a brit szabványos látogatói vízum ára 115 fontba kerül. A közvetlen légi tranzitvízum 35 fontba, az átutazó látogatói vízum pedig 64 fontba kerül.

A hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumok, vagyis azok, amelyek lehetővé teszik az utazó számára, hogy hat hónapnál hosszabb ideig lépjen be és maradjon az Egyesült Királyságban, többe kerülnek.

A vízumkérelmezők többet fizethetnek a gyorsított eljárásért. Az ETA-kérelmezőknek nincs ilyen lehetőségük.

ETA vagy normál látogatói vízumot kell kérnie?

UK ETA vs. standard látogatói vízum: Összehasonlító útmutató
A kép a prostooleh jóvoltából a Freepik oldalon keresztül

A válasz ismét az utazó útlevelétől, a tartózkodás időtartamától és az Egyesült Királyságba való látogatás céljától függ.

Az ETA csak a vízummentes állampolgárokra vagy olyan országok állampolgáraira vonatkozik, akiknek nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz. Azon országok állampolgárainak, amelyek nem rendelkeznek vízummentességi megállapodással az Egyesült Királysággal, normál látogatói vízumot kell kérelmezniük.

Mind az ETA, mind a normál látogatói vízum legfeljebb hat hónapos tartózkodásra érvényes turisztikai céllal, család- és baráti látogatásra, rövid távú tanulmányokra, engedélyezett üzleti tevékenységekre és tranzitra.

Azoknak, akik hat hónapnál hosszabb ideig terveznek az Egyesült Királyságban dolgozni vagy tartózkodni, az útlevelüket kiállító országtól függetlenül kérelmezniük kell a megfelelő brit vízumot. Azoknak, akiktől megtagadták az ETA-t, ehelyett vízumot kell kérelmezniük.

ETA vs. ETIAS

A zűrzavar másik forrása az Egyesült Királyság ETA-jának és az EU ETIAS-ának összekeveréséből adódik. Mindkettő a vízummal nem rendelkező állampolgároknak szánt digitális utazási engedély.

Az ETA az Egyesült Királyságba látogató, vízummal nem rendelkező utazókra vonatkozik. Az EU-tagállamok, Izland, Norvégia, Lichtenstein, Svájc és más európai országok állampolgáraira vonatkozik.

Az ETIAS az EU-ba és a schengeni térségbe látogató, vízummal nem rendelkező utazók számára készült. A brit állampolgároknak jóváhagyott ETIAS-ra van szükségük az Európába és Európán belüli utazáshoz.