Az Egyesült Királyság szigorúbb munkavízum-szabályok betartatását ígéri a nettó migráció csökkentése, a tengerentúli munkavállalókra való támaszkodás csökkentése érdekében

| október 4, 2024
Az Egyesült Királyság szigorúbb munkavízum-szabályok betartatását ígéri a nettó migráció csökkentése, a tengerentúli munkavállalókra való támaszkodás csökkentése érdekében
A kép a Freepik jóvoltából

Az Egyesült Királyság (UK) kormánya új intézkedéseket mutatott be a nettó migráció és az ország külföldi munkavállalóktól való függőségének csökkentése érdekében.

Az egyik új intézkedés célja a szigorúbb munkavállalási vízumszabályok érvényesítése és az azokat megszegő vállalkozások megbüntetése.

A második a migrációs tanácsadó bizottság (MAC) szerepének kiterjesztése a jelentős készséghiánnyal küzdő ágazatok azonosítására.

Ez a két új intézkedés összhangban van a migrációs politika és a helyi munkaerő készségeinek és képzésének összekapcsolására irányuló tervekkel.

Ezek, valamint a bevándorlási szabályok előző kormányzat által végrehajtott módosításai csökkenthetik az Egyesült Királyság nettó migrációs arányát.

A munkavállalási vízumszabályok szigorúbb betartatása és szigorúbb büntetések a szabálysértőkkel szemben

A bejelentett jelentős szakpolitikák egyike az a terv, amely szigorúbb fellépést irányoz elő a munkavállalási vízumszabályokat megsértő vállalkozásokkal szemben.

Azok a vállalkozások, amelyekről kiderül, hogy megszegik a tengerentúli foglalkoztatási törvényeket, szigorúbb büntetésekre számíthatnak. Ez magában foglalja a szponzori engedélyek vagy a külföldi munkavállalók felvételére vonatkozó jog elvesztését.

A munkavállalási vízumszabályok megsértőivel szembeni szigorúbb fellépés a kötelező bérküszöb alatt fizető vagy a munkavállalókat kizsákmányoló vállalkozások ellen irányul.

A rendelet a visszaesőkre és azokra is vonatkozik, akik nem teljesítik a vízumtámogatáshoz szükséges feltételeket.

Az új intézkedés a bevándorlási rendszerrel visszaélő vállalkozások elleni szélesebb körű fellépés része.

A Belügyminisztérium fokozta az ellenőrzéseket. Felfüggesztheti vagy visszavonhatja a szponzori engedélyeket a migráns munkavállalókat kizsákmányoló vagy a vízumszabályokkal visszaélő munkáltatók esetében.

A kormány nem fogja eltűrni, hogy a vállalkozások a brit munkavállalók kárára kihasználják a rendszert.

Az Egyesült Királyság szigorúbb munkavízum-szabályok betartatását ígéri a nettó migráció csökkentése, a tengerentúli munkavállalókra való támaszkodás csökkentése érdekében
A kép a Freepik jóvoltából

A kormány tervének másik fontos része a MAC szerepének bővítése, amely eddig is tanácsot adott a kormánynak a munkaerő-piaci igényekkel kapcsolatban.

Az új intézkedés azt a feladatot bízza a bizottságra, hogy azonosítsa azokat az ágazatokat, amelyek a helyi szakemberhiány miatt nagymértékben támaszkodnak a külföldi munkaerőre.

A cél a külföldi munkavállalóktól való függőség csökkentése azáltal, hogy ezeket az ágazatokat arra ösztönzik, hogy többet fektessenek be a helyi tehetségek képzésébe.

A MAC éves jelentéseket készít, amelyekben kiemeli, hogy mely iparágaknak kell a helyi munkavállalók képzésére és foglalkoztatására összpontosítaniuk.

A belügyminisztérium felkérte a MAC-ot, hogy vizsgálja meg az informatikai (IT), az egészségügyi és a mérnöki ágazatot.

Ezek az iparágak hagyományosan nemzetközi toborzást alkalmaznak az üres álláshelyek betöltésére.

Az éves jelentéseknek arra kell ösztönözniük a vállalkozásokat, hogy foglalkozzanak a munkaerőhiánnyal és javítsák a szakképzést.

Segít csökkenteni a tengerentúli munkavállalók iránti igényt, és biztosítja, hogy a brit munkavállalók be tudják tölteni a kritikus iparágakban betöltendő szerepeket.

A nettó migráció csökkentése és a helyi készségfejlesztés összekapcsolása

Ezek az új intézkedések összhangban vannak az Egyesült Királyság kormányának azon terveivel, hogy a migrációs politikát szorosan összekapcsolja a készségekkel és a tágabb munkaerő-piaci stratégiákkal.

Ez a megközelítés biztosítja, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatok a külföldi munkaerőre való támaszkodás helyett a helyi tehetségekbe fektethessenek be.

Ennek részeként a Belügyminisztérium több kormányhivatal együttműködését határozta meg.

Ez magában foglalja a MAC új szerepét és együttműködését a Munka- és Nyugdíjügyi Minisztériummal, az Ipari Tanáccsal és az újonnan létrehozott Skills Englanddel.

Céljuk annak biztosítása, hogy a migrációt ne használják a készséghiány gyors megoldására, hanem inkább az Egyesült Királyságban dolgozók képzésére összpontosítsanak.

Több szakképzési és karrierépítési lehetőség biztosításával a brit munkavállalók versenyképesebbé válhatnak a munkaerőpiacon.

Yvette Cooper brit belügyminiszter a MAC-nek írt levelében elismerte a migráns munkavállalók hozzájárulását az Egyesült Királyságban.

Hangsúlyozta azonban, hogy az ország migrációs rendszerét „irányítani és ellenőrizni kell”.

„A nemzetközi munkaerő-toborzás jelenlegi magas szintje a munkaerőpiac gyengeségeit tükrözi, beleértve az Egyesült Királyságban a szakképzettségek tartós hiányát” – írta Cooper.

Az új munkavállalási vízumszabályok igazságos végrehajtásának biztosítása

Az Egyesült Királyság szigorúbb munkavízum-szabályok betartatását ígéri a nettó migráció csökkentése, a tengerentúli munkavállalókra való támaszkodás csökkentése érdekében
A kép a Lifestylememory jóvoltából a Freepik oldalon keresztül

Sir Keir Starmer, az Egyesült Királyság miniszterelnöke is csatlakozott ehhez, és megfogadta, hogy csökkenti a nettó migrációt és az ország függőségét tőle.

„Soha nem gondoltam, hogy lazának kellene lennünk azzal kapcsolatban, hogy egyes ágazatok importálnak munkaerőt” – mondta első pártkonferenciáján tartott beszédében.

Starmer hozzátette: „Több millió ambiciózus és rendkívül tehetséges fiatal van, akik kétségbeesetten szeretnének dolgozni és hozzájárulni a közösségükhöz”.

A miniszterelnök szerint bizonyíték van arra, hogy a tanulószerződéses gyakorlati képzések száma csökken, miközben a vízumkérelmek száma nő. „Keményen fogunk fellépni” – hangsúlyozta Starmer.

Mindazonáltal megnyugtatta, hogy a munkavállalási vízumot megszegőkkel szembeni agresszív fellépés nem kívánja megbénítani a külföldi munkavállalókat alkalmazó vállalkozásokat.

A 10-es számú szervezet azonban elvárja, hogy a munkaadók működjenek együtt a kormánnyal, és fektessenek be a készségfejlesztési stratégiába és a képzésbe.

Ez biztosítja, hogy a helyi munkaerő vagy a már az Egyesült Királyságban élő emberek egyre nagyobb számban tölthetnének be munkahelyeket az építőiparban, az egészségügyben, az informatikában és más ágazatokban.

„Nem fogom levágni a lábadat azzal, hogy azt mondom, nem kaphatod meg azokat a munkavállalókat, akikre most szükséged van” – mondta Starmer a The Times szerint.

Hozzátette: „De nem fogom ezt évről évre tűrni. Ezért együtt kell dolgoznunk ezen.”

Az Egyesült Királyság kormányának üzenete egyértelmű: az iparágaknak be kell fektetniük a helyi tehetségekbe, és a szabályokat be nem tartó vállalkozásoknak komoly következményekkel kell szembenézniük.

Ez a stratégia a közvélemény növekvő migrációs számokkal kapcsolatos aggodalmaira, valamint a munkaerőpiac igényeinek és a tisztességes bevándorlási politikák közötti egyensúly megteremtésére irányul.

Az Egyesült Királyság célja a helyi munkaerő fejlesztése a fenntarthatóbb munkaerőpiac megteremtése és a hosszú távú migráció csökkentése érdekében.