Franciaország emlékezteti a brit lakosokat a helyes francia tartózkodási kártyákra és dokumentumokra az EES-ellenőrzések elkerülése érdekében

| október 2, 2024
Franciaország emlékezteti a brit lakosokat a helyes francia tartózkodási kártyákra és dokumentumokra az EES-ellenőrzések elkerülése érdekében
A kép a Freepik jóvoltából

Franciaország emlékezteti az Egyesült Királyság (UK) lakosait, hogy ellenőrizzék franciaországi tartózkodási engedélyüket vagy okmányaikat.

Ez kulcsfontosságú lesz, amikor az Európai Unió (EU) elindítja új határellenőrzési rendszerét.

A Franciaországban élő brit állampolgároknak biztosítaniuk kell a megfelelő tartózkodási dokumentumokat, hogy mentesüljenek az új határellenőrzés, a beutazási és kilépési rendszer (EES ) alól.

Ez magában foglalja a megfelelő récépissé, azaz a francia tartózkodási kártya igénylési eljárás során kiállított átvételi elismervény beszerzését.

A tisztviselők hangsúlyozták, hogy az átvételi elismervényen szereplő helyes megfogalmazás alapvető fontosságú a kilépési megállapodás által védett brit állampolgárok számára.

Ez lehetővé teszi, hogy a Brexit átmeneti időszakának végén a Franciaországban élő britek és az Egyesült Királyságban élő franciák a helyi állampolgárokkal azonos jogokat élvezzenek.

Emellett lehetővé teszi a Franciaországban jogszerűen tartózkodó brit állampolgárok számára, hogy elkerüljék a szükségtelen határellenőrzést az Egyesült Királyság és az EU közötti utazás során.

Enélkül az EES novemberi bevezetésekor a nem uniós állampolgárokra vagy lakosokra vonatkozó szabályok hatálya alá kerülhetnek.

Ide tartozik a 90/180 napos szabály, amely korlátozza a harmadik országok állampolgárainak rövid távú tartózkodását a schengeni övezetben.

Az átvételi elismervényen szereplő helyes megfogalmazás számít.

A francia belügyminisztérium egyértelművé tette, hogy az átvételi elismervényen hivatkozni kell a kilépési megállapodásra – adta hírül a The Connexion.

A következőnek kellene lennie:„A demandé la délivrance d’un titre de séjour de five [or ten] ans portant la mention „accord de retrait du Royaume-Uni de l’UE..

Angolra lefordítva a következő áll: „Öt [or ten] évre szóló tartózkodási engedély kiadását kérte „UK Withdrawal Agreement from the EU” megjelöléssel”.

A minisztérium utasította az összes prefektúrát, hogy a személy kérelmének benyújtását követően adják ki ezeket a helyesen megfogalmazott átvételi elismervényeket.

Tájékoztatta továbbá az Európai Bizottságot, hogy a nyugtaszelvényt az érvényes francia tartózkodási engedélyek és dokumentumok közé kell sorolni.

Ez azt jelenti, hogy az érvényes nyugta birtokosai szabadon utazhatnak a schengeni térségen belül, anélkül, hogy bevándorlási ellenőrzésnek vetnék alá magukat.

Ez magában foglalja a 90/180 napos szabályt, amely szerint a nem uniós polgárok 180 napból csak 90 napot tölthetnek a schengeni térségben.

A saját francia tartózkodási engedéllyel nem rendelkező kiskorúaknak DCEM-re van szükségük.

Franciaország emlékezteti a brit lakosokat a helyes francia tartózkodási kártyákra és dokumentumokra az EES-ellenőrzések elkerülése érdekében
A kép Hanson Lu jóvoltából az Unsplash-en keresztül

A 18 év alatti, a kilépési megállapodás által védett, szüleikkel együtt utazó gyermekek általában mentesülnek az új EES határellenőrzés alól.

A saját francia tartózkodási engedéllyel nem rendelkező kiskorúak útlevelét azonban továbbra is lepecsételhetik, amikor Franciaországba lépnek be vagy onnan távoznak.

Ez egy olyan lehetséges komplikációt vet fel, amely veszélyeztetheti a gyermek schengeni térségben való tartózkodását.

A francia hatóságok azt tanácsolták a szülőknek, hogy amennyiben a határőrök kérik, vigyenek magukkal igazolást a gyermekükkel való kapcsolatukról. Az egyik ilyen bizonyíték a livret de famille.

A livret de famille, azaz a „családi könyvecske” olyan hivatalos dokumentum, amely bizonyítja az egyén személyazonosságát és a családtagok közötti kapcsolatot.

A tisztviselők továbbá azt javasolják, hogy az egyedül utazó gyerekek tartsanak maguknál Document de Circulation pour Étranger Mineur (DCEM) okmányt.

Bár a DCEM nem kötelező, de megerősíti a gyermek franciaországi tartózkodási státuszát, és segít megelőzni az esetleges problémákat, amikor a gyermek újra belép az országba.

A DCEM-et kezdetben QR-kóddal ellátott PDF dokumentumként adják ki. A hivatalos oldalak szerint azonban a szülőknek továbbra is a helyi prefektúrákon kell átvenniük a fizikai kártyát.

Az EES hatása az Egyesült Királyság és Franciaország közötti utazásra

Az EES határellenőrzési rendszer korszerűsíti a schengeni övezetbe belépő és onnan kilépő nem uniós polgárok bevándorlási ellenőrzését.

Digitálisan rögzíti az utazók biometrikus adatait, például az ujjlenyomatokat és az arc szkennelését, valamint a be- és kilépési dátumokat.

Az új automatizált rendszer lényegében az útlevélbélyegzést váltja fel, és célja a bevándorlási ellenőrzések egyszerűsítése és a határbiztonság javítása.

Ez a 90/180 napos szabály szigorúbb végrehajtását jelenti a nem uniós polgárok, köztük a turisták és a második lakástulajdonosok esetében.

A hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal és érvényes uniós tartózkodási engedéllyel rendelkezők mentesülnek az EES-ellenőrzés alól. Ez vonatkozik az érvényes franciaországi tartózkodási engedéllyel és dokumentumokkal rendelkező brit állampolgárokra is.

Szabadon, biometrikus ellenőrzés és rövid távú tartózkodásra vonatkozó korlátozások nélkül utazhatnak majd az Egyesült Királyság és Franciaország között.

Mégis, bármilyen figyelmetlenség vagy félreértés a határon, például ha az útlevelet rosszul pecsételik le, zavart okozhat.

A határőrök bevándorlási és EES-ellenőrzésnek vethetik alá őket, ami jelentős késedelmeket okozhat.

Amit az utazóknak tudniuk kell a jövőre nézve

Franciaország emlékezteti a brit lakosokat a helyes francia tartózkodási kártyákra és dokumentumokra az EES-ellenőrzések elkerülése érdekében
A kép Bernd Dittrich jóvoltából az Unsplash-en keresztül

Az EES végső soron fel fogja gyorsítani az utazást, mivel a rendszerben már tárolva lesznek a gyakran utazók biometrikus adatai.

A kezdeti bevezetés során azonban a szakértők szerint az EES hosszabb várakozási időt okozhat, amíg a határőrök alkalmazkodnak az új eljárásokhoz.

A hosszú sorok és a hosszadalmas késések még nagyobbak lehetnek az egymás melletti határoknál, ahol az uniós határőrök az Egyesült Királyság területén végeznek ellenőrzéseket.

Ide tartozik a Kentben található doveri kikötő, a folkestone-i Csatorna-alagút és a londoni St. Pancrasban található Eurostar.

A megfelelő átvételi elismervény, a livre de famille és a DCEM segíthet a kilépési megállapodás által védett személyek zökkenőmentes határátlépésében.

Ez még fontosabbá teszi az Egyesült Királyság állampolgárai számára, hogy francia tartózkodási engedélyt igényeljenek. Azoknak, akik kérelmezték, gondoskodniuk kell a megfelelő dokumentumok meglétéről is.

Ha nem rendelkezik a megfelelő papírokkal, az egyszerű késedelmeket okozhat a határon, vagy tévesen vádolhatják a határon való tartózkodás túllépésével.

Ez utóbbi lehetséges bírságokat vagy jövőbeli utazási korlátozásokat, például a schengeni övezetbe való belépés megtiltását eredményezheti.