Az Egyesült Királyság díjmentességet jelent be a gyászoló külföldi partnerek számára, valamint új diplomáciai vízumokat ad ki

| október 1, 2024
Az Egyesült Királyság díjmentességet jelent be a gyászoló külföldi partnerek számára, valamint új diplomáciai vízumokat ad ki
A kép a pch.vector jóvoltából a Freepik oldalon keresztül

Az Egyesült Királyság (UK) bevándorlási szabályainak 2024 szeptemberében közzétett frissített változata új intézkedéseket vezet be.

Ez magában foglalta az elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ETA) kiterjesztését az összes vízumköteles állampolgárra, valamint a jordániaiakra vonatkozó vízumkötelezettség újbóli bevezetését.

Új politikákat is tartalmazott a gyászoló külföldi partnerek megsegítésére, valamint a diplomáciai utazások egyszerűsítésére.

Ezek a 2024. október 9-én hatályba lépő változások a kiszolgáltatott migránsokkal szembeni együttérzőbb megközelítést tükrözik.

Ezek az intézkedések összhangban vannak az Egyesült Királyság szélesebb körű stratégiájával is, amelynek célja a teljesen digitális bevándorlási rendszerre való áttérés.

Támogatás a gyászoló külföldi partnerek számára

Az Egyesült Királyság bevándorlási szabályainak frissítése díjmentességet vezetett be az elhunyt brit állampolgárok vagy letelepedett brit lakosok külföldi állampolgárságú partnerei számára.

Jelenleg a partnerük halála után a pénzügyi körülményeiktől függetlenül, a rendezésért 2 885 fontot kell fizetniük.

Az új politika lehetővé teszi, hogy azok, akik megfelelnek a rászorultsági kritériumoknak, díjfizetés nélkül kérvényezhessék a letelepedést.

A díjmentesség célja, hogy enyhítse a szeretteink halálát követő érzelmi és pénzügyi stresszt.

Seema Malhotra, az Egyesült Királyság migrációs és állampolgársági minisztere írásbeli nyilatkozatában kijelentette: „Senkinek sem kellene aggódnia amiatt, hogy egy ilyen nehéz időszakban fel kell rúgnia az életét”.

Az új politika kiterjed az eltartott családtagokra is, biztosítva, hogy a gyászoló partnerek és gyermekeik ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe.

A diplomáciai vízummentesség felváltása a diplomáciai vízummegállapodás szerinti vízumokkal

A kép Phil Reese jóvoltából a Pixabay-en keresztül

Egy másik új változás, hogy a diplomáciai vízummentességet felváltja az új diplomáciai vízummentesség (DVA).

Ez az új vízumszabályozás azon országok diplomata útlevéllel rendelkező személyeire vonatkozik, akik az Egyesült Királyságba tett hivatalos látogatásokra vízummentességet élveztek.

A DVA összhangban van az Egyesült Királyságnak a teljesen digitális rendszerre és a folyamatok racionalizálására irányuló stratégiájával.

Külön vízumútvonalat biztosított az Egyesült Királyságba rövid távú látogatásra utazó diplomaták és tisztviselők számára.

A pályázóknak be kell nyújtaniuk a szóbeli jegyzéket, azaz a saját kormányuk hivatalos közleményét, amely alátámasztja a pályázatukat.

A DVA vízum nagyobb rugalmasságot biztosít a diplomata útlevéllel rendelkezők számára a hivatalos diplomáciai ügyek és a szokásos látogatói tevékenységek tekintetében.

Az új vízumútvonal azonban azt jelenti, hogy egyes diplomáciai látogatóknak strukturáltabb kérelmezési eljáráson kell átesniük.

A korábbi diplomáciai mentességi rendszerben erre korábban nem volt szükség.

Új diplomáciai vízum: a VIP delegált vízum

Az új VIP-küldöttségi vízumot a külföldi államfőket és kormányminisztereket hivatalos brit látogatásra kísérő küldöttek számára tervezték.

Az új bevándorlási irányelvek szerint az államfőket kísérő személyek legfeljebb 20 küldöttet fogadhatnak.

Másrészt a kormányminisztereket kísérő delegációk létszáma tíz főben van korlátozva.

A VIA küldöttvízum célja, hogy egyszerűsítse az utazási folyamatot az állami küldöttségek kulcsfontosságú tagjai számára.

A pályázóknak csupán egy jelentkezési lapot kell kitölteniük, valamint alapvető életrajzi adatokat és egy fényképet kell benyújtaniuk.

Ezekhez a pályázatokhoz nem szükséges ujjlenyomat vagy részletes dokumentáció.

A VIP-küldöttségi vízum díjmentes, ami kiemeli az Egyesült Királyság kormányának a hivatalos diplomáciai utazások hatékonyabbá tételére irányuló erőfeszítéseit.

Ez az útvonal praktikus megoldásnak tekinthető annak biztosítására, hogy a küldöttségek szükségtelenül bürokratikus akadályok nélkül rendelkezzenek megfelelő engedélyekkel.

A digitális bevándorlási rendszer felé való elmozdulás

A kép a Pressfoto jóvoltából a Freepik oldalon keresztül

Ezek az új vízumszabályok részei az Egyesült Királyság kormányának a bevándorlási politika korszerűsítésére irányuló szélesebb körű lépésének.

A gyászoló partnerek díjmentessége a kormány elkötelezettségét mutatja a kiszolgáltatott személyek igényeinek kielégítése iránt.

Mind a DVA, mind a VIP-küldöttségi vízum az Egyesült Királyságba látogató tisztviselők diplomáciai eljárásainak egyszerűsítésére összpontosít.

A kormány reményei szerint ezek a frissítések egyszerűsítik majd az Egyesült Királyságba való beutazást az új digitális bevándorlási rendszer keretében.

Az új útvonalak összhangban vannak az Egyesült Királyság új ETA-rendszerével, amely minden vízummal nem rendelkező állampolgárra vonatkozik, valamint az eVisa vagy online bevándorlási nyilvántartási rendszerre való áttéréssel.

Ezek a változások segítenek a brit kormánynak abban, hogy nyomon kövesse az Egyesült Királyságba látogató valamennyi személy be- és kiutazását.

Célja, hogy megerősítse a határbiztonságot és világosabb képet adjon az Egyesült Királyságban [a Brexit után] utazókról.

Ezek a politikák 2024 októberében lépnek hatályba, ami előrelépést jelent mind a diplomácia, mind az emberi jogok terén.

Célja, hogy egyensúlyt teremtsen az egyszerűsített és biztonságos utazás és a rászorulók támogatása között.