Az EUSS előzetesen letelepedett státuszú európaiaknak szigorúbb határellenőrzéssel kell szembenézniük az Egyesült Királyságban

| szeptember 26, 2024
Az előzetesen letelepedett státuszú európaiaknak szigorúbb határellenőrzéssel kell szembenézniük az Egyesült Királyságban
A kép Wilfried Pohnke jóvoltából a Pixabay-en keresztül

Az Egyesült Királyság kormánya az uniós letelepedési rendszer (EUSS ) keretében megszigorította az európai uniós (EU) polgárok és családtagjaik határellenőrzését.

Az EUSS keretében Izland, Norvégia, Lichtenstein és Svájc állampolgáraira és családtagjaikra is vonatkozik.

Az Egyesült Királyság határőrizeti szervei 2024. július 15-i hatállyal új feladat- és hatásköröket kaptak az EUSS letelepedés előtti státusz birtokosai felett.

A 2024 szeptemberében közzétett frissített iránymutatás arra utasítja a határőröket, hogy értékeljék, hogy az előzetesen letelepedett státusszal rendelkező személyek továbbra is megfelelnek-e azoknak a kritériumoknak, amelyek eredetileg megadták státuszukat.

Ez elsősorban azt jelenti, hogy ellenőrzik, hogy az előzetesen letelepedett személyek folyamatosan az Egyesült Királyságban tartózkodnak-e.

Ez azt is jelenti, hogy ellenőrizni kell, hogy továbbra is megfelelnek-e az EUSS szerinti egyéb alternatív jogosultsági követelményeknek.

Az új szabályok szerint azok, akik nem teljesítik az EUSS előzetes letelepedési feltételeit, státuszukat a határon visszavonhatják.

Bár ez nagyobb hatalmat biztosít a határőröknek, a frissített iránymutatás hangsúlyozza e hatalom tisztességes alkalmazásának fontosságát.

Az Egyesült Királyság határőrsége és az előzetesen letelepedett státusz birtokosai

A változások az Európai Gazdasági Térség (EGT), Svájc állampolgárait és családtagjaikat érintik, akik a Brexit átmeneti időszakának 2020. december 31-i lejárta előtt költöztek az Egyesült Királyságba.

Az EGT az összes uniós tagállam állampolgárait, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein állampolgárait foglalja magában.

Az EUSS értelmében azok az EGT-állampolgárok és svájci állampolgárok, akik a Brexit átmeneti időszakának lejárta előtt költöztek az Egyesült Királyságba, letelepedett vagy letelepedést megelőző státuszért folyamodhattak.

A letelepedett státuszra jogosultak állandó jogot kapnak arra, hogy az Egyesült Királyságban éljenek, dolgozzanak és közszolgáltatásokat vegyenek igénybe.

A letelepedés előtti státuszt azok kapják meg, akik kevesebb mint öt éve élnek az Egyesült Királyságban. Ez öt évig korlátozott jogokat biztosít számukra az Egyesült Királyságban való tartózkodásra, munkavállalásra és szolgáltatások igénybevételére.

Ha ötéves tartózkodási időt töltenek, letelepedett státuszért folyamodhatnak, ami állandó tartózkodási engedélyt biztosít számukra.

2023 szeptemberében az előzetesen letelepedett státusszal rendelkező, ötéves időszak végéhez közeledő személyek státusza automatikusan két évvel meghosszabbodik.

Ez az automatikus meghosszabbítás attól függetlenül érvényes, hogy kérelmezték-e a letelepedett státuszt vagy sem.

2024 májusában a belügyminisztérium felülvizsgálta a politikát, és az előzetesen letelepedett státusz birtokosainak a korábbi két év helyett öt évvel meghosszabbította a tartózkodási időt.

A változtatás biztosítja, hogy az Egyesült Királyságban élő személyek nem veszítik el jogaikat, ha nem kérelmezik a letelepedett státuszt, vagy nem lépnek át a letelepedett státuszba.

Az előzetesen letelepedett státusz határon történő megszüntetésének indokai

Az előzetesen letelepedett státuszú európaiaknak szigorúbb határellenőrzéssel kell szembenézniük az Egyesült Királyságban
A kép a Schumi4ever jóvoltából Wikimedia Commons

Sok EGT-állampolgár és svájci állampolgár még mindig rendelkezik letelepedés előtti jogállással, és továbbra is meg kell felelnie a jogállásukat eredetileg megadó feltételeknek.

Azok, akik nem teljesítik a feltételeket, nem jogosultak az Egyesült Királyságba való ismételt belépésre.

Az új iránymutatás szerint a határőrség a következők miatt törölheti egy személy letelepedés előtti státuszát:

Az Egyesült Királyságban való folyamatos tartózkodás fenntartásának elmulasztása

Ha egy személy egy 12 hónapos időszakon belül legalább hat hónapig nem tartózkodott folyamatosan az Egyesült Királyságban vagy a koronafüggőségekben (Guernsey, Jersey és a Man-sziget), elveszítheti státuszát.

Ez azokat érinti, akiknek nincs alapos okuk arra, hogy az Egyesült Királyságon kívül tartózkodjanak, például katonai szolgálat vagy szülés miatt.

Családi kapcsolatokban bekövetkezett változások

Ha egy személy házassága vagy élettársi kapcsolata, amely eredetileg az előstátuszra jogosított, válással végződik, elveszítheti státuszát.

Csak akkor tarthatják meg státuszukat, ha megfelelnek más jogosultsági feltételeknek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megtartsák azt.

A származékos vagy zambranói tartózkodási jogok elvesztése

Azok a személyek, akik már nem felelnek meg a „származékos” vagy „zambranói” tartózkodási joggal rendelkező személy fogalmának, a letelepedés előtti státusz törlésével szembesülhetnek.

Bár az új szabályok jelentős hatáskörrel ruházzák fel a határőrség tisztviselőit, az iránymutatás hangsúlyozza az arányosság fontosságát is.

A határőröket arra ösztönzik, hogy minden egyes személy körülményeit mérlegeljék, amikor arról döntenek, hogy visszavonják-e az előzetesen letelepedett státuszt.

Ez azt jelenti, hogy meg kell vizsgálni, hogy az adott személy miért nem felel meg a követelményeknek, és hogy jogosult lehet-e még más típusú szabadságra a rendszer keretében.

A tisztviselőknek például ellenőrizniük kell a digitális bevándorlási nyilvántartást, hogy megerősítsék, hogy az előzetesen letelepedett státusz birtokosának státuszát automatikusan meghosszabbították-e.

Az automatikus meghosszabbítás azt jelenti, hogy a kilépési megállapodás értelmében továbbra is joguk van az Egyesült Királyságban élni és dolgozni.

A határőrség tisztviselőinek meg kell győződniük arról, hogy a személyek teljes mértékben nem jogosultak a státuszuk visszavonása előtt.

A méltányossággal és a jogok védelmével kapcsolatos aggályok

A fokozott határellenőrzések és az előzetesen letelepedett státusz esetleges törlése aggodalmakat váltott ki az Egyesült Királyságban élő európai lakosok szószólói körében.

Azzal érvelnek, hogy a változások aránytalanul nagy mértékben érinthetik a hosszú ideje az Egyesült Királyságban tartózkodó személyeket, akiknek nehézséget okozhat a bonyolult bevándorlási szabályok eligazodása.

Egyesek szerint az új szabályok az iránymutatás ellenére zavart és bizonytalanságot okozhatnak az előzetesen letelepedett státusszal rendelkezők számára.

Ez az előstátusz fenntartásához szükséges jogosultsági feltételek összetettségéből is adódik, amelyek bonyolultak lehetnek.

Egyesek például nem biztos, hogy tisztában vannak a folyamatos tartózkodás követelményével. Mások az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk bizonyítása során is akadályokba ütközhetnek.

Vannak fellebbezési lehetőségek azok számára, akik a követelmények teljesítésének elmulasztása miatt nem jogosultak az újbóli belépésre.

Azok a személyek, akiknek a státuszát visszavonták, vagy akiknek az újbóli belépését megtagadták, az elutasítástól számított 28 napon belül fellebbezhetnek a határozat ellen.

A Független Ellenőrző Hatóság (IMA), amely a polgárok Brexit utáni jogait felügyeli, továbbra is együttműködik a Belügyminisztériummal a méltánytalan büntetések megelőzése érdekében.

Az IMA aggodalmát fejezte ki az egyes eljárások egyértelműségével kapcsolatban, ami arra késztette a kormányt, hogy a bevándorlási státusz átlátható ellenőrzését helyezze előtérbe.

Mire számíthatnak a határőrizeti erők és az előzetesen letelepedett státusz birtokosai a jövőben?

Az előzetesen letelepedett státuszú európaiaknak szigorúbb határellenőrzéssel kell szembenézniük az Egyesült Királyságban
A képet az Egyesült Királyság belügyminisztériuma bocsátotta rendelkezésre a Wikimedia Commons

Az új hatáskörök és feladatok miatt a határőröknek naprakésznek kell lenniük a legújabb szabályokkal.

Mivel az EUSS státusz birtokosai kizárólag digitálisan rendelkeznek, a határon hatékonyan kell használniuk a digitális eszközöket az egyén státuszának ellenőrzéséhez.

Az új iránymutatások a határőrség tisztviselőit felhatalmazzák a bevándorlási szabályok betartatására.

Ugyanakkor felelősek annak biztosításáért is, hogy a polgároknak az EUSS szerinti jogait tiszteletben tartsák.

Ez azért fontos, mert a kormány egyensúlyt teremt az egyéni jogok védelme és a szigorú határellenőrzés fenntartásának szükségessége között.

A letelepedés előtti státuszúakat arra kérik, hogy jogaik védelme érdekében tájékozódjanak az új politikákról.

Biztosítaniuk kell a tartózkodási követelményeknek való megfelelést, hogy elkerüljék a határon felmerülő problémákat, és ne veszítsék el az Egyesült Királyságban való tartózkodáshoz való jogukat.