Az Egyesült Királyság kormánya 4 milliárd font támogatást jelent be az eVisára váltó magánszemélyek támogatására

| szeptember 25, 2024
Az Egyesült Királyság kormánya 4 milliárd font támogatást jelent be az eVisára váltó magánszemélyek támogatására
A kép a Gustave.iii jóvoltából készült via Wikimedia Commons

Az Egyesült Királyság (UK) kormánya bejelentette, hogy 4 milliárd font támogatást nyújt a fizikai bevándorlási dokumentumokkal rendelkezők eVisára való áttérésének elősegítésére.

Ez a finanszírozás jótékonysági szervezeteket és közösségi csoportokat támogat, amelyek az Egyesült Királyság új digitális bevándorlási rendszerével küzdő egyéneknek nyújtanak segítséget.

Négy kulcsfontosságú szervezet – a Migrant Help, a Citizens Advice Scotland, a Welsh Refugee Council és az Advice NI – fogja vezetni az erőfeszítéseket.

Több tucatnyi, az Egyesült Királyságban működő közösségi szervezet csatlakozik, és nyújt támogatást az elkövetkező hetekben.

Ezek a csoportok segítenek az embereknek létrehozni az Egyesült Királyságbeli vízum- és bevándorlási (UKVI ) fiókjukat, és ingyenesen hozzáférni az eVisához.

Ez különösen fontos a kiszolgáltatott csoportok számára, akik esetleg nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, vagy nehezen boldogulnak a technológiával és az online rendszerekkel.

Ezek a veszélyeztetett csoportok közé tartoznak az idősebb felnőttek, a fogyatékkal élők vagy azok, akik nem beszélnek folyékonyan angolul.

Seema Malhotra, az Egyesült Királyság migrációs és állampolgársági minisztere felszólított mindenkit, aki rendelkezik fizikai dokumentumokkal, hogy most cselekedjen.

„Szeretném megnyugtatni azokat, akiknek erre szükségük van, hogy ingyenes tanácsadás és támogatás áll rendelkezésre” – tette hozzá.

Az eVisa átállás érinti a fizikai bevándorlási dokumentumokkal, például biometrikus engedélyekkel vagy kártyákkal, nedves tintával ellátott bélyegzőkkel és útlevélben lévő vízummatricákkal rendelkezőket.

Mivel a határidő 2024. december 31. gyorsan közeledik, az Egyesült Királyság kormánya arra ösztönzi a vízummal rendelkezőket, hogy most tegyék meg az átállást.

Bárki, aki nem teszi meg az átállást, a jövőben problémákkal szembesülhet a bevándorlási státuszának bizonyításával.

Digitális átállás mindenki számára

Az Egyesült Királyság eVisasra való átállása része annak a szélesebb körű stratégiának, amelynek célja, hogy 2025-re teljesen digitális bevándorlási rendszerre térjen át.

A hagyományos fizikai dokumentumok, mint például a biometrikus tartózkodási engedélyek, a nedves tintás bélyegzők és a matricák elavulttá válnak.

Ezeket egy biztonságosabb digitális alternatíva, egy online tárolt és elérhető eVisa vagy bevándorlási státusz váltja fel.

Az új eVisa-rendszer növeli a biztonságot azáltal, hogy csökkenti a bevándorlási dokumentumok elvesztésének vagy meghamisításának kockázatát.

Az online platformon keresztül az emberek kényelmesebben és azonnal tudják majd online igazolni bevándorlási státuszukat.

Emellett az eVisas segítségével az egyének könnyen frissíthetik és megújíthatják bevándorlási státuszukat online.

„Az eVisára való átállás ingyenes és egyszerű, és nagyobb kényelmet biztosít az ügyfelek számára” – mondta Malhotra.

Emellett „jelentős költségmegtakarítást és fokozott biztonságot kínál az Egyesült Királyság határ- és bevándorlási rendszere számára” – tette hozzá.

Azoknak, akik még mindig fizikai bevándorlási dokumentumokra támaszkodnak, most kell UKVI-fiókot nyitniuk, hogy a jövőben elkerüljék a státuszuk bizonyításával kapcsolatos problémákat.

Azok, akik nem váltanak időben, nehézségekbe ütközhetnek az olyan alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, mint az egészségügyi ellátás, a lakhatás és a foglalkoztatás.

A légitársaságok és más fuvarozók 2025-től a bevándorlási státusz digitális igazolását is megkövetelik.

Az UKVI-számlájukat és az eVisát össze kell kapcsolni az útlevelükkel, hogy egyszerűsítsék a határellenőrzést és a nemzetközi utazást.

Aggályok az eVisa-ra való átállás elsietett határidejével kapcsolatban

Az Egyesült Királyság kormánya 4 milliárd font támogatást jelent be az eVisára váltó magánszemélyek támogatására
A képet Karl Allen Lugmayer jóvoltából a Pixabay-en keresztül közöljük.

A kormány idén ősszel reklámkampányt indít, hogy emlékeztesse az embereket az eVisa határidejére.

Sokan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a határidő sietősnek tűnik, hiszen már csak kevesebb mint négy hónap van hátra.

Attól tartanak, hogy több millióan nem térnek át az eVisára, ami a Windrush-botrány megismétlődéséhez vezethet.

A 2017-ben leleplezett Windrush-botrány olyan karibi bevándorlókat érintett, akik 1948 és 1973 között érkeztek az Egyesült Királyságba.

Brit állampolgárokként tévesen illegális bevándorlóként kezelték őket, annak ellenére, hogy joguk volt határozatlan ideig az Egyesült Királyságban élni és dolgozni.

A „Windrush” generációt igazságtalan őrizetbe vételnek vagy kitoloncolásnak vetették alá, és jogaiktól megfosztották őket, mivel nem rendelkeztek megfelelő dokumentumokkal.

A belügyminisztérium azonban hangsúlyozta, hogy elkötelezettek amellett, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer.

Megfogadta, hogy a digitális dokumentumokra való átállás a lehető legzökkenőmentesebb lesz.

Hogyan váltson eVisa-ra

Az eVízumra való áttérés nem befolyásolja az egyén engedélyét vagy bevándorlási státuszát az Egyesült Királyságban.

Mindenkinek, aki biometrikus tartózkodási engedéllyel (BRP) rendelkezik, létre kell hoznia egy UKVI-fiókot a Belügyminisztérium online platformján.

Az eVisa-fiók létrehozása ingyenes, és az interneten elérhető források lépésről lépésre segítik az embereket.

Az internet-hozzáféréssel nem rendelkezők segítséget kaphatnak a közösségi csoportoktól, vagy felkereshetik a nyilvános helyeket, például a könyvtárakat.

Azok számára, akik nem biztosak abban, hogy már rendelkeznek-e fiókkal, a kormány azt tanácsolja, hogy nézzék meg az UKVI weboldalát.

Az eredeti vízumengedélyezési levélben vagy e-mailben is megnézhetik, hogy van-e már számlájuk.

A nedves tintabélyegzővel vagy vízummatricával rendelkezőknek időbeli korlátozás nélkül (NTL) kell kérelmezniük státuszuk megerősítését és a BRP megszerzését.

Amint megkapják a BRP-t, még ebben az évben létrehozhatnak egy UKVI-fiókot, és hozzáférhetnek az eVisa-jukhoz.

A biometrikus tartózkodási kártyák (BRC-k), más néven „brit tartózkodási kártyák” vagy „az Európai Gazdasági Térség (EGT) biometrikus tartózkodási kártyái” a Brexit után már nem érvényesek.

A BRC-vel rendelkezőknek új engedélyt kell kérniük az Európai Uniós letelepedési rendszer (EUSS) keretében.

Az EUSS lehetővé teszi az uniós, izlandi, liechtensteini, norvég és svájci állampolgárok és családtagjaik számára, hogy a Brexit után is az Egyesült Királyságban maradhassanak.

Azok a BRC-vel rendelkező személyek, akik az EUSS keretében letelepedett vagy letelepedést megelőző státuszt kaptak, már rendelkeznek eVisával.

Az Egyesült Királyságba történő utazás jövője

Az Egyesült Királyság kormánya 4 milliárd font támogatást jelent be az eVisára váltó magánszemélyek támogatására
A képet Nel Botha jóvoltából a Pixabay-en keresztül küldték.

Az EUSS jogállással rendelkezőkön kívül az eVisa-rendszert a huzamos tartózkodásra jogosító vízumot és más biometrikus vízumot igénylők számára is bevezették.

Mostantól UKVI-fiókot kell létrehozniuk ahhoz, hogy megkapják a vízumukat.

2025 januárjától kezdve az Egyesült Királyságba látogatóknak, akiknek nincs szükségük vízumra, elektronikus utazási engedélyt (ETA) kell beszerezniük.

Az új digitális rendszerek és folyamatok célja az Egyesült Királyság határbiztonságának fokozása és javítása.

A határidő közeledtével mindazoknak, akik még mindig fizikai bevándorlási okmányt használnak, lépéseket kell tenniük az eVízumra való áttérés érdekében.

A közösségi szervezetek készen állnak arra, hogy segítsenek azoknak, akiknek segítségre van szükségük. Elérhetőségi számaikat itt találja.

A kormány honlapja részletes útmutatást nyújt a váltás módjáról. További információkért látogasson el a gov.uk/eVisa weboldalra.