Az Egyesült Királyság 2025 januárjától minden vízummentes látogatóra kiterjeszti az ETA-rendszert

| szeptember 11, 2024
Az Egyesült Királyság 2025 januárjától minden vízummentes látogatóra kiterjeszti az ETA-rendszert
A kép a 4045 jóvoltából a Freepik oldalon keresztül

Az Egyesült Királyság (UK) kormánya 2025 elejére kiterjeszti elektronikus utazási engedélyezési rendszerét (ETA) minden vízum nélküli látogatóra.

2025 áprilisáig minden olyan utazónak, aki vízum nélkül látogathat az Egyesült Királyságba, az utazás előtt ETA-val kell rendelkeznie.

Az új rendszer, amelynek bevezetése 2023 novemberében kezdődött, a biztonság fokozását és a határellenőrzési folyamatok digitalizálását szolgálja.

A nem európaiak 2024. november 27-től igényelhetik az ETA-t. Az Egyesült Királyságba való belépésük 2025. január 8-án lesz kötelező.

Ide tartoznak az Egyesült Államokból (USA), Kanadából és Európán kívülről érkező, vízummal nem rendelkező utazók is.

A belügyminisztérium ezután kiterjeszti az ETA-rendszert az összes európai utazóra. Ők 2025. március 5-től igényelhetik az ETA-t.

Ezután 2025. április 2-án kezdődően kötelező lesz számukra az Egyesült Királyságba történő utazásuk előtt ETA-val rendelkezniük.

Mi az Egyesült Királyság ETA rendszere?

Az ETA lehetővé teszi az Egyesült Királyság kormánya számára, hogy a jogosult, vízummal nem rendelkező állampolgárokat érkezésük előtt előzetesen átvilágítsa. Lehetővé teszi továbbá, hogy nyomon kövessék az Egyesült Királyságba való be- és kiutazásukat.

Az Egyesült Királyság ETA rendszere hasonló az Egyesült Államokban és Ausztráliában már alkalmazott utazási engedélyezési rendszerekhez.

A vízummal nem rendelkező utazóknak az Egyesült Királyságba történő utazásuk előtt kell kérelmezniük és megkapniuk az ETA-t. A digitális utazási engedélyt elektronikusan összekapcsolják az útlevelükkel.

Ezáltal nincs szükség fizikai dokumentumokra, és csökken a dokumentumok manipulálásának kockázata.

Az ETA-ra az Egyesült Királyságban tett rövid távú, legfeljebb hat hónapos látogatásokhoz van szükség. Ide tartoznak a vakációk, a családi látogatások, az engedélyezett üzleti utak és a rövid távú tanulmányi kurzusok.

Az Egyesült Királyságon átutazóknak – függetlenül attól, hogy átmennek-e a határellenőrzésen – és a kreatív munkavállalók vízumkedvezménye alapján dolgozóknak is szükségük van ETA-ra.

A kiállítást követően az ETA két évig vagy az utazó útlevelének lejártáig – attól függően, hogy melyik következik be előbb – többszöri beutazást tesz lehetővé az Egyesült Királyságba.

Seema Malhotra, az Egyesült Királyság migrációs és állampolgársági minisztere rámutatott a bevándorlási rendszer korszerűsítésének fontosságára, hogy az megfeleljen a turizmus és a biztonság követelményeinek.

„A digitalizálás lehetővé teszi, hogy a határon évente több millió ember számára zökkenőmentes legyen a határátkelés” – mondta egy sajtóközleményben.

Malhotra hozzátette: „Az ETA világméretű kiterjesztése bizonyítja elkötelezettségünket a biztonság új technológiával történő fokozása és egy modern bevándorlási rendszer beágyazása mellett”.

Az ETA fokozatos bevezetési ütemterve

Az Egyesült Királyság 2025 januárjától minden vízummentes látogatóra kiterjeszti az ETA-rendszert
A kép a Nomadic Julien jóvoltából az Unsplash-en keresztül készült.

Az ETA-rendszer kiterjesztése az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) állampolgáraira és a jordániaiakra vonatkozó rendszer sikeres végrehajtását követi.

A rendszer eredetileg 2023. október végén nyitotta meg kapuit a katari állampolgárok számára a 2023. november 15-én kezdődő brit utazásokhoz szükséges kérelmek benyújtására.

Az ETA-rendszer ezután megnyílt az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) többi állama – Bahrein, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek – előtt.

Február 1-jén kezdték meg az ETA kérelmüket, hogy 2024. február 22-én kezdődően utazhassanak az Egyesült Királyságba.

A beutazási követelményekre vonatkozó kérelmeket és támogatásokat bemutató legfrissebb statisztikák a vízum- és ETA-kérelmek és támogatások jelentős növekedését mutatják.

2024 júniusáig a brit kormányhoz 393 253 brit ETA-kérelem érkezett, amelyek közül 388 021-et elfogadtak.

Eddig csak 5232 brit ETA-kérelem esetében tagadták meg a beutazási engedélyt.

Azoknak az utasoknak, akiktől megtagadták az ETA-t, brit vízumot kell kérniük ahhoz, hogy beléphessenek az Egyesült Királyságba.

Az Egyesült Királyság kormánya ezt az egyszerűsített beléptetési rendszert most minden vízummal nem rendelkező utazóra kiterjeszti, és ezzel fokozza az ország bevándorlási ellenőrzését.

Hogyan kell az Egyesült Királyságban ETA-t kérelmezni?

A vízummal nem rendelkező utazók az ETA-t az Egyesült Királyság kormányának honlapján vagy az Egyesült Királyság ETA-alkalmazásán keresztül igényelhetik.

Az utazóknak meg kell adniuk személyes és útlevéladataikat, és válaszolniuk kell az utazási terveikkel és hátterükkel kapcsolatos kérdésekre.

A kérelem benyújtásához az ETA 10 fontos kérelmezési díját is be kell fizetniük online, hitel- vagy bankkártyával, illetve Apple és Google Pay segítségével.

A folyamat várhatóan gyors és hatékony lesz, mivel teljes egészében online zajlik.

A legtöbb kérelmező röviddel a kérelem benyújtása után vagy három napon belül megkaphatja az ETA-t.

A Belügyminisztérium mégis azt tanácsolja az ETA-kérelmezőknek, hogy jóval a tervezett brit utazás előtt nyújtsák be ETA-kérelmüket.

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere alóli mentességek

Az Egyesült Királyság 2025 januárjától minden vízummentes látogatóra kiterjeszti az ETA-rendszert
A kép a PublicDomainPictures jóvoltából, a Pixabay-en keresztül.

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere az Egyesült Királyságba vízum nélkül utazóknak szól, illetve azoknak, akik vízum nélkül látogathatnak az Egyesült Királyságba.

Olyan országok állampolgárai, amelyek vízummentességi megállapodást kötöttek az Egyesült Királysággal, beleértve az Egyesült Államokat, Ausztráliát és az európai országokat.

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere alól kivételt képeznek az Ír Köztársaság, Guernsey, Jersey és a Man-sziget állampolgárai.

A közös utazási térségre vonatkozó megállapodásnak köszönhetően ezeknek az állampolgároknak nem kell ETA-t bemutatniuk, amikor az Egyesült Királyságba utaznak.

Azok, akik brit tengerentúli területek útlevelével rendelkeznek, szintén mentesülnek az ETA bemutatása alól, amikor az Egyesült Királyságba utaznak.

Az Egyesült Királyságban való életvitelszerű tartózkodásra, munkavállalásra vagy tanulásra jogosító vízummal rendelkező személyek szintén mentesülnek az Egyesült Királyság ETA-rendszere alól.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az Egyesült Királyság kormánya jelenleg átáll az eVisa vagy a bevándorlási státusz digitális igazolására.

Ez segít megelőzni az elveszett, ellopott vagy meghamisított fizikai bevándorlási dokumentumok előfordulását.

Az eVisa azt jelenti, hogy az embereknek többé nem kell várniuk vagy utazniuk a fizikai dokumentumért, és ezzel egyszerűsödik a tapasztalatuk.

Az Egyesült Királyságban vízummal és bevándorlási státusszal rendelkezőknek rendelkezniük kell UK Visa and Immigration (UKVI) számlával.

Ezután össze kell kötniük útlevelüket az UKVI-fiókkal, hogy elkerüljék a problémákat vagy az utazási késedelmeket.

Az Egyesült Királyság kormánya szorosan együttműködik a légitársaságokkal, a kompszolgáltatókkal és más közlekedési szolgáltatókkal az ETA-rendszer zökkenőmentes bevezetésének biztosítása érdekében.