Hogyan befolyásolja az új brit ETA-rendszer az európai állampolgárok Európán belüli utazását?

| szeptember 27, 2024
A kép Armin Forster jóvoltából a Pixabay-en keresztül

Mielőtt az Egyesült Királyság 2020-ban kilépett az Európai Unióból (EU), a brit és az uniós polgárok szabadon utazhattak Európa-szerte. Mindez megváltozott, amikor az Egyesült Királyság kilépett a blokkból, és 2025-ben ismét jelentős változáson fog átesni.

Az Egyesült Királyság kiterjeszti új elektronikus utazási engedélyezési rendszerét (ETA) mindenkire, aki vízum nélkül látogathat az országba. 2025 áprilisától az európai állampolgároknak – az ír állampolgárok kivételével – ETA-val kell rendelkezniük, mielőtt az Egyesült Királyságba utaznak.

Íme, hogyan befolyásolja az Egyesült Királyság új utazási rendszere az európai utazást.

1. Az ír állampolgárok kivételével minden európai állampolgárnak ETA-t kell kérnie és rendelkeznie kell ETA-val, mielőtt az Egyesült Királyságba utazik.

Az Egyesült Királyságba történő ETA minden rövid, egy napnál rövidebb, de akár hat hónapos tartózkodásra is alkalmas utazás esetén kötelező. Ez kötelező, függetlenül attól, hogy az utazó repülővel, komppal, vonattal vagy autóbusszal érkezik az Egyesült Királyságba. Mindenkinek, beleértve a csecsemőket és a gyermekeket is, rendelkeznie kell ETA-val, különben a fuvarozó megtagadja a beszállást.

Az ETA kérelmezéséhez 10 fontot kell fizetni, be kell nyújtani a személyes és útlevéladatokat, valamint válaszolni kell a biztonsági kérdésekre. A folyamat teljes egészében online zajlik, és percek alatt befejezhető.

Az ETA két éven keresztül többszörös utazásra érvényes, vagy addig, amíg az útlevél, amelyhez kapcsolódik, le nem jár, attól függően, hogy melyik következik be előbb.

Ahhoz, hogy továbbra is beutazhassanak az Egyesült Királyságba, újra kell kérelmezniük az ETA-t, amint az vagy az ahhoz kapcsolódó útlevél lejár.

Ha az utasok megváltoztatják útlevelük adatait, például ha az elveszett vagy ellopták, vagy ha megváltoztatták a nevüket, akkor a frissített útlevéladatokkal újra kell kérelmezniük az ETA-t.

Az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Svájc állampolgárai vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Királyságba. Az uniós országok közül egyedül Írország képez kivételt, amely saját megállapodással rendelkezik az Egyesült Királysággal.

Az EU tagállamai: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország.

Az EGT az összes uniós tagállamot, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát foglalja magában. Svájc nem tagja sem az EU-nak, sem az EGT-nek, de az európai egységes piac része. Polgárai ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek, mint az EGT polgárai.

Az ír állampolgárok kivételével az említett európai országok állampolgárainak ETA-t kell szerezniük, mielőtt az Egyesült Királyságba utaznak.

Az Egyesült Királyság már nem tagja az EU-nak.

A kép Mabel Amber jóvoltából a Pixabay-en keresztül

A 2016-os brit népszavazást követően a britek az EU elhagyása mellett szavaztak. A brit kilépés, vagyis a Brexit 2021 januárjában lépett hivatalosan hatályba.

Azóta az Egyesült Királyság és az azt alkotó négy ország – Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország – különálló, független államszövetséggé vált.

Az Egyesült Királyság már nem tartozik az uniós jog vagy az Európai Bíróság joghatósága alá, kivéve az Észak-Írországra vonatkozó különleges jogszabályokat. Ennek következtében az uniós polgárok az Egyesült Királyság bevándorlási jogszabályainak hatálya alá tartoznak, míg az Egyesült Királyság polgárai az uniós bevándorlási ellenőrzés hatálya alá tartoznak.

Ugyanabban az évben, amikor a Brexit hatályba lépett, az Egyesült Királyság belügyminisztériuma bejelentette az Egyesült Királyság ETA-rendszerét, amely hasonló az Egyesült Államokban (USA), Kanadában és Ausztráliában alkalmazott rendszerhez.

Az ETA-rendszer célja a határbiztonság javítása azáltal, hogy lehetővé teszi a kormány számára az utazók előzetes ellenőrzését és átvilágítását az érkezésük előtt. Ez segít a potenciális kockázatok azonosításában és az illegális belépési kísérletek csökkentésében.

Célja, hogy az Egyesült Királyságba való utazás könnyebben és kényelmesebben elérhetővé váljon. Mivel az ETA nem vízum, a kérelmezési folyamat online érhető el az Egyesült Királyság kormányának weboldalán vagy az Egyesült Királyság ETA alkalmazásán keresztül.

Az ETA-rendszer segítségével az Egyesült Királyság kormánya jobban megértheti az Egyesült Királyságba vízummal vagy anélkül belépő és onnan távozó valamennyi személyt.

2. A hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal és bevándorlási státusszal rendelkező európai állampolgárok az Egyesült Királyságban mentesülnek az ETA-rendszer alól.

A kép a Freepik jóvoltából

A hosszú távú tartózkodásra jogosító biometrikus vízummal és bevándorlási jogállással rendelkező európaiaknak nem kell ETA-t bemutatniuk, amikor az Egyesült Királyságba látogatnak, vagy újra beutaznak.

Ide tartoznak azok is, akik hat hónapnál hosszabb ideig terveznek az Egyesült Királyságban maradni munkavállalás vagy tanulás céljából. Ide tartoznak azok is, akik az Európai Unió letelepedési rendszere (EUSS) alapján letelepedett vagy letelepedést megelőző státusszal rendelkeznek.

A hosszú távú tartózkodásra jogosító biometrikus vízummal és bevándorlási jogállással rendelkező európaiaknak a határon igazolniuk kell, hogy jogosultak az Egyesült Királyságba belépni és ott tartózkodni.

Az uniós elszámolási rendszer

Az uniós letelepedési rendszer az Egyesült Királyság belügyminisztériumának rendszere, amely végrehajtja és fenntartja a kilépési megállapodásban foglalt, a polgárok jogaira vonatkozó rendelkezéseket.

A kilépési megállapodás védi az Egyesült Királyságban jogszerűen tartózkodó uniós polgárokat és az EU bármelyik tagállamában jogszerűen tartózkodó brit állampolgárokat a Brexit átmeneti időszakának végén, 2020. december 31-én.

A rendelet hatálya kiterjed az Egyesült Királyságba költöző uniós polgárokra és az átmeneti időszak alatt valamelyik uniós tagállamba áttelepült brit állampolgárokra is.

A megállapodás biztosítja, hogy ezek a polgárok és családtagjaik lényegében ugyanazokat a jogokat tartják meg, mint amelyekkel az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése előtt rendelkeztek. Ez garantálja, hogy továbbra is szabadon élhetnek, tanulhatnak, dolgozhatnak és utazhatnak az Egyesült Királyság és az EU között.

Az Egyesült Királyság eVisa rendszere

Az Egyesült Királyság teljesen digitális bevándorlási rendszerre áll át. A hosszú távú tartózkodásra jogosító biometrikus vízummal és bevándorlási státusszal rendelkező európaiak digitálisan igazolhatják az ETA-rendszerben való mentességüket.

Az Egyesült Királyság vízum- és bevándorlási (UKVI) fiókkal rendelkezők az eVisa vagy az online bevándorlási nyilvántartás segítségével hozzáférhetnek biometrikus vízumukhoz vagy bevándorlási státuszukhoz.

Az eVízumot az útlevélhez kell kapcsolni, hogy a határon könnyebb legyen az ellenőrzés. A határőrök egyszerűen beszkennelik az útlevelüket, hogy megnézzék az engedélyüket. Az eVisa és az útlevél adatainak naprakészen tartása az UKVI-fiókban elengedhetetlen a határon felmerülő problémák elkerülése érdekében.

A bevándorlási státuszra vonatkozó fizikai dokumentumokkal – például biometrikus tartózkodási engedéllyel (BRP) és útlevélben lévő nedves tintával ellátott bélyegzővel vagy matricával – rendelkezők a határon felmutathatják azokat, hogy igazolják az Egyesült Királyságba való belépéshez és ott tartózkodáshoz való jogukat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy 2024. december 31. után minden fizikai brit bevándorlási dokumentum – függetlenül a lejárati dátumától – érvényét veszti.

2025 januárjáig minden hosszú távú biometrikus vízummal rendelkező és az Egyesült Királyságban bevándorlási jogállással rendelkező személynek rendelkeznie kell UKVI-fiókkal.

Az európaiaknak mégis azt tanácsoljuk, hogy továbbra is tartsák maguknál a fizikai bevándorlási okmányukat, amikor külföldre utaznak, és 2025-ben újra belépnek az Egyesült Királyságba.

Gyakran ismételt kérdések az Egyesült Királyság ETA-jával és az európai állampolgárokkal kapcsolatban

A kép a prostooleh jóvoltából a Freepik oldalon keresztül

Az alábbiakban néhány gyakori kérdés, amely az Egyesült Királyságba utazó EU-, EGT- és svájci állampolgárokat foglalkoztathatja az ETA-val kapcsolatban.

Szükségük lesz-e ETA-ra az európai állampolgároknak az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz?

Az európai állampolgároknak az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz ETA-ra van szükségük.

A Brexit óta az Egyesült Királyságnak és az EU-nak különálló kormányzati szervei vannak. Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc és Írország kivételével az összes uniós ország állampolgárainak az Egyesült Királyságba való beutazáshoz ETA-re van szükségük.

Az EU, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc vízummentességet élvez az Egyesült Királysággal szemben.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai 180 napon belül legfeljebb 90 napos rövid távú tartózkodásra vízum nélkül utazhatnak az EU országaiba, valamint Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és Svájcba.

Az EU-tagállamok, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén vízum nélkül látogathatnak az Egyesült Királyságba legfeljebb hat hónapra.

Az ETA csak az Egyesült Királyságra vonatkozik, az ETIAS pedig Európára?

Az Egyesült Királyság ETA-rendszere elkülönül az EU európai utazási információs és engedélyezési rendszerétől(ETIAS). Ez azonban egy hasonló utazási engedélyezési rendszer, amelyet a vízummentes utazóknak szánnak.

További késedelmek nélkül az EU elindítja az ETIAS-t minden olyan nem uniós polgár számára, akinek nem kell vízum az EU-tagállamokba, valamint Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és Svájcba látogatnia.

A brit állampolgároknak, akik már nem minősülnek uniós polgároknak, ETIAS-t kell kiváltaniuk, mielőtt beutaznának ezen országok bármelyikébe.

Mikor kell majd az európai állampolgároknak az ETA-rendszeren keresztül jelentkezniük?

Az európai állampolgárok 2025. március 5-én kezdhetik meg az ETA kérelmezését. ETA-val kell rendelkezniük, mielőtt 2025. április 2-án vagy azt követően az Egyesült Királyságba utaznak.

Szükségük van-e vízumra az európai állampolgároknak az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz?

Az európai állampolgároknak – az ír állampolgárok kivételével – szintén vízumot kell kérniük, ha hat hónapnál hosszabb ideig kívánnak az Egyesült Királyságban tartózkodni vagy dolgozni. Akkor is vízumot kell kérniük, ha nem kapnak ETA-t.

Az ETA nem vízum, hanem egy digitális utazási engedély, amely az Egyesült Királyságba hat hónapnál rövidebb időre látogató, vízummal nem rendelkező utazóknak szól. Ez vonatkozik az Egyesült Királyságban átutazó személyekre is, függetlenül attól, hogy a határellenőrzésen keresztül haladnak-e át.

Bár ritkán fordul elő, hogy vízummal nem rendelkező állampolgárok nem kapnak ETA-t, ez is előfordulhat. Egy utazótól megtagadhatják az ETA-t büntetett előélet, az Egyesült Királyságban vagy máshol elkövetett korábbi bevándorlási jogsértések, valamint illegális csoportokkal és szervezetekkel való kapcsolat miatt.

Mi a különbség az ETA és a brit szabványos látogatói vízum között?

Az ETA csak az Egyesült Királyságba való utazásra ad engedélyt. Nem jogosítja fel a birtokost az országba való belépésre.

Minden utazónak továbbra is „belépési engedélyt” vagy engedélyt kell kérnie az Egyesült Királyságba való belépéshez a határon. Ezt egy elektronikus kapun (eGate) való áthaladással vagy az Egyesült Királyság határőrségének tisztviselőjével való találkozással kell megtenni.

Miért nem mindegy, hogy az európai állampolgároknak ETA- vagy brit vízumra van-e szükségük?

Az ETA kérelmezése gyorsabb, olcsóbb és kényelmesebb, mint az Egyesült Királyságban vízumot igényelni. Ez utóbbi hosszabb időt vesz igénybe, többe kerül, és bonyolultabb eljárást igényel.

Az Egyesült Királyságban az ETA 10 fontba kerül egy kérelemre. A vízummal nem rendelkező utazóknak csak kétévente egyszer kell kérelmezniük, és az érvényességi időn belül többször is felhasználhatják rövid, legfeljebb 6 hónapos tartózkodásra.

Az Egyesült Királyságban az ETA megszerzése is egyszerűbb, mivel a kérelem teljes egészében online történik. Az utazók a kérelem benyújtását követő percektől három nappal későbbig bármikor megkaphatják az ETA-jukat.

Ezzel szemben az Egyesült Királyságban legfeljebb hat hónapos tartózkodásra érvényes standard látogatói vízum 115 fontba kerül. Más, hosszabb tartózkodásra jogosító brit látogatói vízumok, amelyek hosszabb tartózkodásra jogosítanak, többe kerülnek.

A brit vízum megszerzése körülbelül három hétig tart. Számos fizikai dokumentumot kell benyújtania, és már három hónappal a tervezett utazás előtt személyes meghallgatáson kell részt vennie.

Van egy brit útlevelem és egy másik, egy uniós tagállam útlevele. Szükségem lesz ETA-ra?

A képet Joshua Miranda jóvoltából a Pixabay-en keresztül küldték.

Nincs szüksége ETA-ra, ha brit útlevelével utazik az Egyesült Királyságba. Ha azonban az EU-tagállamok útlevelét használja, akkor az Egyesült Királyságba való beutazás előtt ETA-ra lesz szüksége.

A brit útlevéllel, a brit tengerentúli területek állampolgárainak (BOTC) útlevelével és az ír útlevéllel utazóknak nincs szükségük ETA-ra.

Utazhatok az EU-ba uniós útlevéllel, és visszatérhetek az Egyesült Királyságba brit útlevéllel?

Lehetőség van uniós útlevéllel az EU-ba utazni, és brit útlevéllel visszatérni az Egyesült Királyságba. Az Egyesült Királyság kormánya mindig azt tanácsolja a brit állampolgároknak, hogy brit útlevelükkel lépjenek be az országba.

Bevándorlási státuszom van az Egyesült Királyságban. Szükségem van ETA-ra?

Az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, ott éléshez, munkavállaláshoz vagy tanuláshoz szükséges bevándorlási jogállással vagy engedéllyel rendelkező személyeknek, valamint az EU letelepedési rendszere (EUSS) keretében letelepedett vagy letelepedés előtti státuszban részesülő személyeknek nincs szükségük ETA-ra az Egyesült Királyságba való utazáshoz. A határon azonban fel kell tudni mutatniuk vagy igazolniuk kell érvényes engedélyüket.

Valamelyik uniós tagállamban tartózkodási jogállással rendelkezem. Szükségem van-e ETA-ra az Egyesült Királyságba való utazáshoz?

Csak azok az Írországban jogszerűen tartózkodó, vízummentes állampolgárok, akik a Közös Utazási Térségen (CTA) keresztül utaznak az Egyesült Királyságba, mentesülnek az ETA szükségessége alól.

Ez azt jelenti, hogy igazolniuk kell, hogy jogszerűen tartózkodnak Írországban, nincs szükségük vízumra az Egyesült Királyságba való látogatáshoz, és Írországon, Guernsey-n, Jersey-n vagy a Man-szigeten keresztül utaznak az Egyesült Királyságba. Mindhárom feltételnek meg kell felelniük ahhoz, hogy mentesüljenek az ETA-rendszer alól.

A bármely uniós tagállam által kiállított tartózkodási engedély az EU-ban és a schengeni térségben érvényes. A Brexit óta az uniós tartózkodási engedélyek nem érvényesek az Egyesült Királyságban.

Mi történik, ha büntetett előéletem van, vagy más olyan előzményeim vannak, amelyek befolyásolhatják az elfogadhatóságomat?

Ha egy vízummentes utazótól megtagadják az ETA-t büntetett előélet, korábbi bevándorlási szabálysértések vagy illegális csoportokkal való kapcsolat miatt, akkor az Egyesült Királyságba való beutazás engedélyezése érdekében brit vízumot igényelhet.

Az utazó nem fellebbezhet az Egyesült Királyság ETA-határozata ellen, mivel ez egy automatizált rendszer. Az ETA-kérelmekkel kapcsolatban hozott határozatok esetében nincs lehetőség adminisztratív felülvizsgálatra vagy fellebbezésre.