Az Egyesült Királyság frissíti az ETA-szabályokat és -folyamatokat a bevándorlási és vízumszabályokkal való összehangolás érdekében

| szeptember 27, 2024
Az Egyesült Királyság frissíti az ETA-szabályokat és -folyamatokat a bevándorlási és vízumszabályokkal való összehangolás érdekében
A kép a Freepik jóvoltából

Az Egyesült Királyság kormánya nemrégiben jelentős változásokat jelentett be az elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ETA) szabályait és eljárásait illetően.

A frissítések célja az Egyesült Királyság határellenőrzési eljárásainak szigorítása és az ETA-szabályok összehangolása a szélesebb körű bevándorlási normákkal.

A változások érintik a vízummal nem rendelkező utazók digitális utazási engedély kérelmezésére és megszerzésére vonatkozó lehetőségeit.

Seema Malhotra, az Egyesült Királyság migrációs és állampolgársági minisztere szerint a frissítések „egyértelműbbé és következetesebbé teszik a rendszert a kérelmezők számára”.

Biztosítja, hogy „a jogosultsági követelményeknek nem megfelelő személyek további vizsgálatnak néznek elébe, mielőtt az Egyesült Királyságba utazhatnak”.

Alapvető változások az ETA szabályaiban és folyamataiban

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma jelentős frissítéseket hajtott végre az ETA-szabályokban és az ETA-kérelmek feldolgozásának módjában.

A változtatások célja az ETA szabályainak és folyamatainak összehangolása, valamint a bevándorlási és vízumeljárásokkal való összhang megteremtése.

Ezek közé tartozik a vízumukat túllépők fokozott ellenőrzése, a nemzeti útlevél használata és az alkalmassági feltételek tisztázása.

A túlszállók fokozott ellenőrzéssel szembesülnek

A „overstayers” olyan személyek, akik a számukra engedélyezett tartózkodási időn túl maradnak az Egyesült Királyságban.

A változtatás előtt, ha egy túlszálló személy önként, a kormány segítsége nélkül hagyta el az Egyesült Királyságot, további vizsgálat nélkül kérhetett ETA-t. A frissítés ezt megváltoztatja.

Az ETA-kérelmek mostantól összhangban vannak a látogatói vízumokra vonatkozó szigorúbb szabályokkal. A határozat meghozatalakor nem veszik figyelembe a tartózkodás időtartamát és körülményeit.

Ez azt jelenti, hogy a kormány értékelni fogja, hogy az, aki a múltban már túllépte a tartózkodási időt, még mindig jogosult lehet-e ETA-ra.

A változtatás célja, hogy megelőzze a többszöri tartózkodás megismétlődését. A bevándorlási törvényeket megsértő személyeket az Egyesült Királyságba való ismételt belépés előtt fokozottabb ellenőrzésnek veti alá.

Nemzeti útlevél kötelező használata

Az ETA-kérelmezőknek mostantól az utazási engedélyt is nemzeti útlevéllel kell kérelmezniük.

Azoknak, akik nem nemzeti útlevéllel rendelkeznek, ETA helyett látogatói vízumot kell igényelniük.

Ez összehangolja az ETA-szabályokat a vízumszabályokkal. A bevándorlási szabályok szerint az utazók csak nemzeti útlevéllel kérhetnek beutazást az Egyesült Királyságba.

Új ETA alkalmassági okok

Az Egyesült Királyság frissíti az ETA-szabályokat és -folyamatokat a bevándorlási és vízumszabályokkal való összehangolás érdekében
A kép a rawpixel.com jóvoltából a Freepik oldalon keresztül

Az új szabályok értelmében azoktól a személyektől, akiktől korábban megtagadták a vízumot vagy az Egyesült Királyságba látogatóként történő belépést, megtagadják az ETA-t.

Csak akkor kérhettek ETA-t, ha az első elutasítás után vízumot vagy érvényes engedélyt kaptak, és azt nem törölték.

Ez biztosítja, hogy bárki, akit korábban nem tekintettek valódi látogatónak, nem kaphat ETA-t. Ehelyett vízumot kell kérniük.

Az új szabály azt is lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy elutasítsák az ETA-t, ha a kérelmező korábbi ETA-ját visszavonták.

Ez független attól, hogy az ETA törlése a jogosultságon alapult-e vagy sem. Erre példa, amikor egy ETA-val rendelkező utazót az Egyesült Királyság határán visszautasítanak.

E rendelkezés nélkül az egyének újból kérelmezhetnének egy másik ETA-t, és megpróbálhatnának visszatérni az Egyesült Királyságba. Az új szabály megakadályozza az ETA-val való visszaélést.

A változtatás biztosítja, hogy az a személy, akinek az ETA-ját törölték, vagy akit a határon visszautasítottak, nem kérhet újra ETA-t.

Ehelyett vízumot kell kérelmezniük, ami szigorúbb ellenőrzéssel jár annak megerősítésére, hogy megfelelnek-e az Egyesült Királyságba való belépés feltételeinek.

Az ETA kiterjesztése minden vízummal nem rendelkező állampolgárra

Jelenleg az olyan országok állampolgárainak, mint Katar, Kuvait, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek állampolgárainak már ETA-re van szükségük ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba utazhassanak.

2025. január 8-ig minden Európán kívüli, vízummal nem rendelkező , az Egyesült Királyságba utazó állampolgárnak az utazás előtt ETA-val kell rendelkeznie.

Azok a nem európai állampolgárok, akiknek nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba jöjjenek, 2024. november 17-én kezdhetik meg az ETA kérelmezését.

Másrészt az európaiaknak 2025. április 2-tól kezdődően ETA-val kell rendelkezniük az Egyesült Királyságba történő látogatáshoz. Az ETA iránti kérelmet 2025. március 5-től kezdődően nyújthatják be.

Az Egyesült Államokban (USA) és Ausztráliában alkalmazott ETA-rendszerhez hasonlóan a határbiztonság fokozását célozza.

Ez lehetővé teszi a kormány számára az utazók előzetes szűrését és ellenőrzését, a potenciális kockázatok azonosítását és az illegális beutazási kísérletek csökkentését.

Az ETA segíteni fogja a brit kormányt abban, hogy átfogó képet kapjon az Egyesült Királyságba utazókról, és jobban megértse őket.”

Minden utazó számára kötelező, beleértve a csecsemőket és a gyermekeket is, függetlenül attól, hogy légi, vízi vagy szárazföldi úton utazik.

Ha engedélyezik, az ETA több rövid utazást tesz lehetővé két éven belül vagy a kapcsolódó útlevél lejártáig, attól függően, hogy melyik következik be hamarabb.

Az utazók látogatásonként legfeljebb hat hónapig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban turizmus, családi látogatások, engedélyezett üzleti tevékenységek és rövid távú tanulmányok céljából.

Az Egyesült Királyságban átutazóknak is rendelkezniük kell ETA-val, függetlenül attól, hogy átmennek-e a határellenőrzésen vagy sem.

ETA kérelmezése

Az Egyesült Királyság frissíti az ETA-szabályokat és -folyamatokat a bevándorlási és vízumszabályokkal való összehangolás érdekében
A képet Jacqueline Macou jóvoltából a Pixabay-en keresztül küldték.

Az ETA kérelmezése egyszerű és gyors. Az utazók ezt online tehetik meg az Egyesült Királyság kormányának weboldalán vagy egy okostelefonos alkalmazáson, a UK ETA App-on keresztül.

A kérelmezőknek meg kell adniuk útlevéladataikat, elérhetőségüket és fényképüket, valamint válaszolniuk kell egy sor biztonsági kérdésre.

Az ETA-kérelem benyújtásához 10 fontot kell fizetniük online hitel- vagy bankkártyával, Apple Pay vagy Google Pay segítségével.

A legtöbb kérelmet három munkanapon belül feldolgozzák, bár a döntések néha ennél gyorsabban is megérkezhetnek.

Ha az ETA-kérelmet elutasítják, a kérelmezőnek vízumot kell kérnie, ha továbbra is be akar utazni az Egyesült Királyságba.

Az Egyesült Királyság digitális rendszerekre áll át a határbiztonság megerősítése érdekében, miközben felhasználóbarát kérelmezési folyamatot biztosít az utazók számára.

Az ETA bevezetésével párhuzamosan az utazóknak meg kell ismerkedniük az új szabályokkal, hogy elkerüljék az esetleges késéseket vagy komplikációkat.